Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2010 Grzesiu masz pelety w zbiorniku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2010 Dodałem wczoraj bo NO3 i Po4 na stałym wysokim poziomie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2010 Zjedz z Kh do ok 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2010 Dodam jeszcze, że LPSy są w świetnej formie. Dwie acry, które kiedyś mi bielały od dołu i tak je zostawiłem świetnie to znosi, montipora zielona (badyl) pochowała polipy, zoa świetnie pootwierane. Sprawdziłem przed chwilą Kh - 10,6. Czy salifert zaniża aż tak?? Wyłączyłem HQI, a oświetlam ponownie T5, może to coś zmieni, może faktycznie korale poparzyłem.......Odpieniacz cienko odpienia, nie wiem czy to wina pogody czy co. Ale przy takim stężeniu NO3 i Po4 powinien szaleć a on średnio . Wolał bym już dino, cyjano i ten zielony co miałem na raz niż to co mam teraz...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Lipiec 2010 Grzesiek, przestań lać kH, aż zejdzie i daj węgiel, bez tego może się pogorszyć, jak bakterie dostaną papu z pelek, dobrze Ci radzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 Więc tak, przestałem lać ballinga bo Mg 1600, Ca 440, Kh 10. Dałem 500 ml węgla, wcześniej go trzy razy sparzyłem RO. Nurtuje mnie jedno, czy dalej świecić HQI czy wrócić do T5?????? Korale, które lecą tnę może się coś da uratować :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 Przy tak wysokim kh możesz ograniczyć trochę świecenie,korale będą się mniej stresowały. Moim zdaniem możesz spokojnie pozostać przy hqi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 (edytowane) Korale mi kiedyś leciały jak KH miałem wiecej niż 10 teraz KH mam 6,8 i mam tak juz ponad od roku. Wróciłem do reaktora bo na ballingu miałem same problemy , jak zlikwidowałem ballinga i przeprosilem reaktor problem z koralami znikł. KH mam teraz 6,8, Ca 390, PH rano 7,8 wieczorem 8,1. Edytowane 20 Lipiec 2010 przez AMKoszalin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 Masakra ile musiałem wywalić korali - części z nich te bielejące:(. Zrobiłem wcześniej pomiary salifertem: NO3 - 25, PO4 - 0,5, Ca - 430 Mg - 1600 Kh - 9,9 nie daję ballinga od wczoraj, na razie czekam aż parametry się zmienią na niższe, zobaczymy. Korale, które bielały pocięte. Zastanawiam się jeszcze nad jednym - seriatoporą. Jest ona dość duża i od dołu biała, tylko czy bieleje, czy po prostu ma tak od światła. Szczerze nie wiem czy miała tak wcześniej, szlak wie...... @AMKoszlain, czy miałeś takie same objawy, czy podobne? Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 miałem dokładnie tak samo, kh je popaliło 3 dni i po koralach, oczywiście nie po wszystkich stare korale dały rade poleciały .Porobiłem z nich szczepki i zyja do dzis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 No to teraz czekam, aż kh spadnie. Nic nie dozuję, mam nadzieję że spadnie w miarę szybko. Nawet dwa miękasy sflaczały:(. Trudno, trzeba czasu, mam nadzieję że wróci wszystko do normy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 Obecnie u mnie KH mam 12 a Ca 475 i nic nie bieleje,wiec cos mi sie nie chce wierzyc ze KH 10 moze byc przyczyna takich strat w spsach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 OCzywiście że wysokie KH nie jest bezpośrednią przyczyną utraty na tipach . Jednak jesli woda biologicznie bedzie czysta a Po4 zejdzie blisko zera to korale własnie tak zareagują. Jesli masz jakis poziom Po4 to oczywiscie ryzyko nie wystepuje nawet przy kh 12 , chyba ze sprzęt bo nawet najlepszy długo nie pociągnie w takich warunkach , ale to inna bajka pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 Ja właśnie miałem zerowe po4 i no3, lałem ballinga a sól TMBA. Kh jakiś czas temu było na poziomie 8, ale ostatnio skoczyło do 10,6, a może i więcej bo nie mierzę codziennie. Przynajmniej jak zmniejszyłem ballinga do 120 ze 180 było 10,6. Możliwe że było ok 11 - 12. Nagle korale poleciały. Myślałem, że to od światła, bo jakby zbiegło to się w czasie, ale chyba nie. Czekam, korale połamane (część poleciała całych). Przestałem lac ballinga, dałem pelety. Mam nadzieję, że parametry spadną i korale odżyją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Lipiec 2010 Tak teraz myślę, że brak plag przy takich parametrach i znikający bordowy meszek to mogło być wysokie kh... Bo w innym przypadku powinienem mieć jakieś glony, cyjano itp. Tak mi się wydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2010 Tak szybki rozpad korali napewno jest spowodowany czynnikami zewnętrznymi, przegiecie z parametrami w tym przypadku powiedziałbym ,że przez ballinga. NIe wiem jak długo stosujesz balinga , ale napewno cos odkłada się w wodzie i przychodzi taki dzień ,że to cos daje znać o sobie i jest tego efekt.Znam kilku kolegów którzy mieli mniejsze lub większe problemy za ballingiem po który wystepowały po dłuzszym czasie kłopoty z parametrami wody.Albo jest wyjscie dla tych co stosuje balinga raz na rok podmienic 50% wody w systemie. Widomo, że akwarium uzaleznia się od balinga tzn. po pewnym czasie jego stosowania zaczynasz lać go coraz wiecej aby utrzymać paramety na poziomie. W moim przypadku dobowe zużycie wynosiło 900ml/800l wody w akwarium , szok i w tym momencie przeprosiłem reaktor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2010 Niestety nie mam reaktora. Na razie czekam, szlak a tak ładnie wszystko rosło. Zastanawiam się czy nie dać rowy , żeby szybciej zbić PO4. Strasznie to wygląda. @AMKoszalin, a jak Ty radziłeś sobie z tym problemem?? Robiłeś restart czy jakoś obniżałeś KH? Ja na razie ustawiłem odpieniacz na mokro, pelety w ilości 500 ml i .....czekam . Szkoda mi rezygnować bo tyle pracy się w to włożyło, o kasiorze nawet nie wspomnę . Nie wiem jak długo KH może spadać do wartości 7,5 - 8, bo taką chcę otrzymywać. A później wszystko od nowa, no jeszcze tylko to NO3 i PO4 . pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Lipiec 2010 AMKoszalin mógłbyś przybliżyć kwestię uzależniania się akwarium od Ballinga? Na jakiej zasadzie to działa? Przy jakiej obsadzie dawkowałeś Ballinga po 900ml? Dozowałeś 3 preparaty równomiernie? Pierwszy raz się z taką opinią o Ballingu spotkałam i przyznam że nie rozumiem na jakiej zasadzie akwarium się od tych preparatów uzależnia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach