Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hey czy ktoś z Was ma hankę :-) na dolnym śląsku ?

Walczę nadal z glonami , i tak z ciekawości zbadałbym po4 , bo salifert cały czas pokazuje 0

pozdrawiam

konrad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema,

hanka ci raczej sie nie przyda. hanka to mierzysz wtedy, kiedy juz zapomnisz jak glony wygladaja i chcesz wiedziec czy po4 to 0.02 czy moze 0.03 mg/l. a teraz jak Ci rosna glony to Ci roznicy nie zrobi, czy to PO4 jest 2.34mg/l czy moze 2.36mg/l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem kidult nie masz racji :D u mnie też salifert pokazuje 0 i dlatego kupuję sobie tą małą hankę - wydatek 200 zł nie boli aż tak bardzo, a będę wiedział dokładnie na czym stoję.

PodrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomiooo ktora mala hanke kupujesz bo sa dwie jedna mniej dokladna a druga chyba o 1000 razy dokladniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
siema,

hanka ci raczej sie nie przyda. hanka to mierzysz wtedy, kiedy juz zapomnisz jak glony wygladaja i chcesz wiedziec czy po4 to 0.02 czy moze 0.03 mg/l. a teraz jak Ci rosna glony to Ci roznicy nie zrobi, czy to PO4 jest 2.34mg/l czy moze 2.36mg/l

nie uważasz że salifert by pokazał 2,36 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz... po co aż tak dokładne? Skoro PO4 waha się w granicach dwóch, trzech miejsc po przecinku przy skali ppm, po co Ci aż części miliardowe? Nie popadajmy w skrajność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mariusz... po co aż tak dokładne? Skoro PO4 waha się w granicach dwóch, trzech miejsc po przecinku przy skali ppm, po co Ci aż części miliardowe? Nie popadajmy w skrajność...

Jeżeli te urządzenia są za taka sama cenę to dlaczego nie wybrać dokładniejszego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko teraz kwestia ile mamy fosforanów w baniaku. Dokładniejszy ma skalę od 0 do 200 ppb czyli od 0 do 0,2 ppm. Jakiś czas temu miałem Po4 równe 0,3 i co wtedy? Jak rozumiem pokazywało by max.

Oczywiście mając baniak ustabilizowany, z mniejszy rozrzutem poziomu PO4 to to ma sens.

PS. Jaka dzielnica Sztokholmu? Bywam tam co roku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem w te i wewte małą bo mam z dużą w kilku zbiornikach, różnica to np:

mała 0,25 duża 0,21 inne akwarium 0, 19 mała duża 0,21 u siebie dzisiaj zanotowałem rekord 0,02

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanna HI 713 przeznaczona jest do pomiaru fosforanów a Hanna HI 736 do fosforu tak przynajmniej podaje producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilosc fosforanow to ilosc fosforu x 3,065. Nie ma znaczenia co mierzymy, mozna to potem latwo przeliczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko Slawek sa dwa urządzenia do pomiaru fosforu HI 713 ( mniej dokładny) i HI 736 (bardziej dokładny) ktory model posiadasz ?

HI 713, tyko jeszcze jedno mnie zastanawia czy odczynniki do wszystkich Hanek są identycze składem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi