snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 Hey czy ktoś z Was ma hankę :-) na dolnym śląsku ? Walczę nadal z glonami , i tak z ciekawości zbadałbym po4 , bo salifert cały czas pokazuje 0 pozdrawiam konrad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 siema, hanka ci raczej sie nie przyda. hanka to mierzysz wtedy, kiedy juz zapomnisz jak glony wygladaja i chcesz wiedziec czy po4 to 0.02 czy moze 0.03 mg/l. a teraz jak Ci rosna glony to Ci roznicy nie zrobi, czy to PO4 jest 2.34mg/l czy moze 2.36mg/l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 moim zdaniem kidult nie masz racji u mnie też salifert pokazuje 0 i dlatego kupuję sobie tą małą hankę - wydatek 200 zł nie boli aż tak bardzo, a będę wiedział dokładnie na czym stoję. PodrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 tomiooo ktora mala hanke kupujesz bo sa dwie jedna mniej dokladna a druga chyba o 1000 razy dokladniejsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Mariusz, to napisz która jest która i jak je odróżnic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 http://www.hannainst.com/USA/prods2.cfm?ProdCode=HI%20713&id=024015 z opinii użytkowników wynika, że daje radę PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 siema,hanka ci raczej sie nie przyda. hanka to mierzysz wtedy, kiedy juz zapomnisz jak glony wygladaja i chcesz wiedziec czy po4 to 0.02 czy moze 0.03 mg/l. a teraz jak Ci rosna glony to Ci roznicy nie zrobi, czy to PO4 jest 2.34mg/l czy moze 2.36mg/l nie uważasz że salifert by pokazał 2,36 :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 tomiooo zobacz ten wynalazek jest o niebo lepszy o tego co Ty pokazales http://www.hannainst.com/USA/prods2.cfm?id=024015&ProdCode=HI%20736 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Mariusz... po co aż tak dokładne? Skoro PO4 waha się w granicach dwóch, trzech miejsc po przecinku przy skali ppm, po co Ci aż części miliardowe? Nie popadajmy w skrajność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Mariusz... po co aż tak dokładne? Skoro PO4 waha się w granicach dwóch, trzech miejsc po przecinku przy skali ppm, po co Ci aż części miliardowe? Nie popadajmy w skrajność... Jeżeli te urządzenia są za taka sama cenę to dlaczego nie wybrać dokładniejszego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Tylko teraz kwestia ile mamy fosforanów w baniaku. Dokładniejszy ma skalę od 0 do 200 ppb czyli od 0 do 0,2 ppm. Jakiś czas temu miałem Po4 równe 0,3 i co wtedy? Jak rozumiem pokazywało by max. Oczywiście mając baniak ustabilizowany, z mniejszy rozrzutem poziomu PO4 to to ma sens. PS. Jaka dzielnica Sztokholmu? Bywam tam co roku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Przed chwila zamówiłem http://www.hannainst.com/USA/prods2.cfm?id=024015&ProdCode=HI%20736 zobaczymy jak bardzo jest to dokladne PS. Mieszkam w Kallhäll jak bedziesz w Szokholmie wpadaj na piwko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Testowałem w te i wewte małą bo mam z dużą w kilku zbiornikach, różnica to np: mała 0,25 duża 0,21 inne akwarium 0, 19 mała duża 0,21 u siebie dzisiaj zanotowałem rekord 0,02 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Tylko Slawek sa dwa urządzenia do pomiaru fosforu HI 713 ( mniej dokładny) i HI 736 (bardziej dokładny) ktory model posiadasz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Ja tylko tak z ciekawości , :-) ma ktoś hankę gdzieś niedaleko mnie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Hanna HI 713 przeznaczona jest do pomiaru fosforanów a Hanna HI 736 do fosforu tak przynajmniej podaje producent. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Ilosc fosforanow to ilosc fosforu x 3,065. Nie ma znaczenia co mierzymy, mozna to potem latwo przeliczyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Tylko Slawek sa dwa urządzenia do pomiaru fosforu HI 713 ( mniej dokładny) i HI 736 (bardziej dokładny) ktory model posiadasz ? HI 713, tyko jeszcze jedno mnie zastanawia czy odczynniki do wszystkich Hanek są identycze składem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach