juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3551&stc=1&d=1276859180 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3553&stc=1&d=1276860459 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 rozumiem, że zbiornik powoli wraca do życia po katastrofie? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 tak,już jest na dobrej drodze mam nadzieję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 :good: brawo, wreszcie korale zaczynają wyglądać jak powinny . Waldi , a jak parametry?? pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 ca-430 kh-7,3 ph-7,9 mg-1330 no3-10 p04-0,12 wczoraj,delikatnie wsypałem ecofosu na razie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 koraliki ładnie wyglądają . Cieszę się że wszystko wraca do normy . Pozdrawiam serdecznie i powodzenia . Wszyscy mamy wzloty i upadki , tylko nie zawsze się przyznajemy . U mnie ostatnio ostro przez dwa miesiące szalało dino . Na szczęście opanowałem temat . Pozdrawiam i życzę powodzenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 Waldi ale ja to jestem dumny z tego, że foty masz czaderskie, i to kurcza kompaktem. Prześlij mi na pocztę całe, zerknę w EXIF No i super że akwa dobrze sie rozwija, z tym absorberem to bym raczej dał luz, ciul z parametrami, ważne że koralom odpowiadają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 ok dzieki ludzie,a szczególnie tobie Tomek za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 waldi to może napisz jakieś wnioski, które wyciągnąłeś z swoich "przygód", na pewno przyda się na przyszłość. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 wniosek jest jeden podstawowy o którym już chyba pisałem po pierwsze nie głodzić akwarium,nie wyjaławiać wody,karmić wszystko w miarę obficie,i wówczas stosowac ew.absorbery,jeżeli po4 i no3 idą w górę. ja robiłem zle,mało karmiłem,wyjałowiłem wodę,i na dodatek stosowałem absorbery Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Oto chodzi. Ja na początku również głodziłem akwa i zaczęło się, ale to nie ten wątek :smile:. Teraz karmię obficie i ryby i korale, a NO3 - 0,10 , PO4 0,07 - mierzone przez Bigwalkera hanka . No i wywaliłem wcześniej DSB z sumpa i pelety. Odpieniacz na min i wsio oki pozdro Grzegorz ps. cieszę się Waldi, że akwa zaczęło sie ponownie "podobać" :ok: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Grzesiu,tak jest odpieniacz na b.sucho ale pamiętasz? parę lat temu starzy wyżracze sprzed kilku lat nie potrafili nam tego powiedzieć,pamiętam takie bzdury jak dziś,mrożonke płukać,dwie kostki w tygodniu dawać,ro i di co 2 msce zmieniać,wodę podmieniać raz w tygodniu obowiązkowo i przez tydzień ja mieszać przed podmianą co jeszcze acha co 3 miesiące testy wymiwniać na nowe:lol: no i doprowadzamy w ten sposób do laboratoryjnej wody w której nawet aiptazia nie chce zyć:lol:do tego odpieniacz na mokro,węgle,ecofosy,dsb ,glony,bakterie i masz babo placek no niestety, musimy się sami tego uczyć,frycowe musielismy zapłacić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 a i jeszcze jedno nawet żona miała trochę racji, kiedyś powiedziała,dałbyś coś zjeść rybom! a nie sam wpierdzielasz a reszta domowników głoduje:lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Haha , Waldi żonka miała racje, nieraz trzeba się słuchać kobitki :ok:. Co do wody RO i żywicy....hm, membrana ma 1,5 roku, żywica jakieś 4 miesiące, może 5 i na razie nie zamierzam tego wymieniać, TDS pokazuje 000 więc jest oki. A wody dość dużo przepuszczam przez filtr. Prawda jest, że obfite karmienie przysparza mniej problemów niż głodowanie korali. Ja przez to przeszedłem. Oczywiście obfite nie znaczy, aby do akwa wlewać wiadro jedzenia . Wszystko w granicach rozsądku, akwa i zwierzęta same to pokarzą. Jedynie jest problem, że nie będzie cukierkowych kolorów korali, niestety najedzone korale produkują więcej zooksanteli i po prostu ciemnieją, a głodzone (mam nadzieję, że nikt mnie źle nie zrozumie, na nikogo nie najeżdżam, ani nikogo nie szykanuję :smile:) mają dużo bardziej jaśniejsze kolorki, ale to jest oczywiste. Ja wolą mieć nieco ciemniejsze korale, ale jestem spokojny. Miałem juz jaśniutkie i wystarczyła chwila, a był problem i to duży. Bardzo ciężko jest podnieść NO3 i PO4 niż zbić. ale się rozpisałem, przepraszam Waldi, że w Twoim temacie Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 nie,no bardzo dobrze,podobnie myslimy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3554&stc=1&d=1277115154 jeszcze jeden lps,bo z spsami to krucho u mnie narazie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 jeszcze troszke http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3557&stc=1&d=1277http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3558&stc=1&d=1277288155287756 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach