Ziemniok 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2010 Zakupiłem komplet ballinga PREISA - w sumie 5 puszeczek - sól bez soli, dwuwodny chlorek wapnia, wodorowęglan sodu, chlorek magnezu i siarczan magnezu. Roztwór 1 - sól bez soli, Roztwór 2 - chlorek wapnia, Roztwór 3 - wodorowęglan sodu, Roztwór 4 - chlorek magnezu wraz z siarczanem magnezu. Wszystko będę mieszał wg instrukcji z opakowania Preisa, roztwory 5 procentowe. Pytanie zasadnicze - przy 105 litrach wody w obiegu i obsadzie dosyć mocnej na taką pojemność, piszę o SPSach, ile dziennie dozwować których roztworów? Moje wyniki z dziś to: ph 8,2 kh 10 Mg 1060 Ca 375 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2010 masz tu: http://www.arcadio17.republika.pl/morskie_200l/balling_morskie_200l.htm i tu: http://www.poch.com.pl/ i Budda Ci w dzieciach wynagrodzi i jeszcze na piwo zostanie zamiast utrzymywac Panią Cornelię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Maj 2010 Dzieki Kidult link pomocny, w końcu to zrozumiałem. Instrukcja z opakowania jest, ale mega zawila nie bardzo tylko rozumiem co miałeś na mysli pisząc o utrzymywaniu pani Cornelii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Maj 2010 Cornelia Preis,wdowa po niezyjacym zalozycielu firmy Preis, Klausie Georgu Preisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2010 tego magnezu nie kupuj ,nie potrzebne ,szkoda kasy wystarczą 3 roztwory przy dobrej soli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2010 No nic - kupiłem i już leję. A soli używam TM Bio Actif. Ale niestety mimo to magnez mam niski - 1060. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2010 Też używam tej soli i magnez wiecznie mam mały pomimo podbijaniem preparatem magnezowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 "Też używam tej soli i magnez wiecznie mam mały" TM Bio ma Mg na przyzwoitym poziomie, ale weź pod uwagę to Inmar jak długo używałeś Preisa i ile używasz TM Bio więc taka opinia jak Twoja imho jest troszeczkę bez sensu mógłbyś mówić, że masz mało Mg na TM Bio jeśli byś założył nowy baniak i CAŁĄ solankę zrobił na TM Bio, a nie jak używałeś cały czas innej soli i baniak miałeś zalany na innej soli, a dopiero od pewnego czasu używasz TM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Ja używam TM BA od trzech miesięcy, może dłużej. Wcześniej używałem Preissa i podbijałem magnez roztworem ballinga. Przy tej soli na razie nie podbijam magnezu bo jest na poziomie 1410, więc raczej ta sól ma dość magnezu, chyba że test do d...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Spajdi,na naszym Rybnickim forum napisałem parametry mojej solanki i albo sól,albo testy są walniete,ale wszystkie parametry poniżej minimum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Marek, a czy gęstość solanki masz właściwą? Nie za rzadka, czym mierzysz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Tu jest możliwy problem bo z tą solanką TM jest tak,że mierząc reflaktometrem dodajemy 10%,ale ja własnie nie dodawałem i solanka była nawet gęstsza.Gdzieś może być błąd pomiarowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Ja Ci proponuję, załatw sobie długi spławik np. JBL, AM. Z refraktometrami ludzie mieli już problemy. Jest kilka wątków na N-R. Spławika nie oszuka i nie trzeba go kalibrować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Jest w tym dużo prawdy,znam temat.Kurcze,ja mam dość dobry reflaktometr bo Knopa a co do spławików to też szlag je trafia i nawet nie wiesz kiedy.Kolega .... z naszego forum na spławiku właśnie dobrej firmy jechał i po czasie przekonał się,że ma 1.029.Razem dowiedzieliśmy się,że szkło może mieć jakieś mikro pęknięcia i już jest problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 To może spławik i refraktometr razem. Co dwa pomiary to nie jeden. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Ale czy zasolenie wyższe czemuś szkodzi ? Wiadomo że skoki tak ale powolny wzrost czy spadek nie ma dużego wpływu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Sławek, Marek napisał, że ma niski poziom Mg w solance a ja się zastanawiam, czy jego refraktometr dobrze pokazuje zasolenie. Lekko wyższe zasolenie nie szkodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Co do magnezu raczej spokojnie lepiej zrobić kilka testów a najlepiej jak kolega podjedzie i zrobi swoim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach