Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Najlepiej jak i zasolenie by mu kolega zmierzył innym refraktometrem lub spławikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Hmmm nie czytałem rzucę okiem Inmar, ale kilka osób na NR wrzucało testy solanki TM Bio i wychodziło Ca ponad 400 i Mg 1300-1400, ja robiłem testy mojej wody która jest 40% wody na jakiejś marnej soli i 60% na TM Bio to też Mg mi się mieściło w normie, ale nie pamiętam dokładnie ile miałem w każdym razie w normie... Więc raczej sól nie jest przyczyną Twoich problemów z Mg no chyba, że Ci się jakaś trefna partia trafiła, albo faktycznie coś z zasoleniem nie tak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2010 Spławik można w każdej chwili sprawdzić na osmozie. Używam spławika AM, sprawdziłem go właśnie na RO - pokazał równiutko 0. Nie mam więc powodu mu nie ufać. Spłąwik JBLa też jest dobry, tylko droższy 3x. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2010 kiedys używałem soli preisa i magnez był ponad 1400 teraz TM bio a.i magnez jest na poziomie ok 1300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2010 U mnie przy sporej obsadzie i soli TM bio a. ,bez dozowania Mg utrzumuje się na poziomie 1400. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2010 Spławik można w każdej chwili sprawdzić na osmozie. Używam spławika AM, sprawdziłem go właśnie na RO - pokazał równiutko 0. Nie mam więc powodu mu nie ufać. Spłąwik JBLa też jest dobry, tylko droższy 3x. Reflaktometr też mozna tak sprawdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2010 Wczytaj się w drugi post: http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=149965#149965 Pisze, że woda powinna mieć 4*C i trzeba przeliczyć z SG na gęstoś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2010 A jeśli reflaktometr je kompensację temperatury ?Włodek co myślisz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 Na TM trzeba się trzymać proporcji podanej przez producenta. Sypanie większej ilości soli powoduje strącenie osadów i tu pies pogrzebany. A wszystko jest na instrukcji , sam sprawdziłem w praktyce. Podnoszenie zasolenia daje odwrotny skutek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach