Skocz do zawartości
Ziemniok

Balling - roztwory

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem komplet ballinga PREISA - w sumie 5 puszeczek - sól bez soli, dwuwodny chlorek wapnia, wodorowęglan sodu, chlorek magnezu i siarczan magnezu.

Roztwór 1 - sól bez soli,

Roztwór 2 - chlorek wapnia,

Roztwór 3 - wodorowęglan sodu,

Roztwór 4 - chlorek magnezu wraz z siarczanem magnezu.

Wszystko będę mieszał wg instrukcji z opakowania Preisa, roztwory 5 procentowe.

Pytanie zasadnicze - przy 105 litrach wody w obiegu i obsadzie dosyć mocnej na taką pojemność, piszę o SPSach, ile dziennie dozwować których roztworów?

Moje wyniki z dziś to:

ph 8,2

kh 10

Mg 1060

Ca 375

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Kidult :( link pomocny, w końcu to zrozumiałem. Instrukcja z opakowania jest, ale mega zawila :)

nie bardzo tylko rozumiem co miałeś na mysli pisząc o utrzymywaniu pani Cornelii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cornelia Preis,wdowa po niezyjacym zalozycielu firmy Preis, Klausie Georgu Preisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego magnezu nie kupuj ,nie potrzebne ,szkoda kasy wystarczą 3 roztwory przy dobrej soli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic - kupiłem i już leję.

A soli używam TM Bio Actif. Ale niestety mimo to magnez mam niski - 1060.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też używam tej soli i magnez wiecznie mam mały pomimo podbijaniem preparatem magnezowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Też używam tej soli i magnez wiecznie mam mały" TM Bio ma Mg na przyzwoitym poziomie, ale weź pod uwagę to Inmar jak długo używałeś Preisa i ile używasz TM Bio więc taka opinia jak Twoja imho jest troszeczkę bez sensu mógłbyś mówić, że masz mało Mg na TM Bio jeśli byś założył nowy baniak i CAŁĄ solankę zrobił na TM Bio, a nie jak używałeś cały czas innej soli i baniak miałeś zalany na innej soli, a dopiero od pewnego czasu używasz TM :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam TM BA od trzech miesięcy, może dłużej. Wcześniej używałem Preissa i podbijałem magnez roztworem ballinga. Przy tej soli na razie nie podbijam magnezu bo jest na poziomie 1410, więc raczej ta sól ma dość magnezu, chyba że test do d.....:D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spajdi,na naszym Rybnickim forum napisałem parametry mojej solanki i albo sól,albo testy są walniete,ale wszystkie parametry poniżej minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest możliwy problem bo z tą solanką TM jest tak,że mierząc reflaktometrem dodajemy 10%,ale ja własnie nie dodawałem i solanka była nawet gęstsza.Gdzieś może być błąd pomiarowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci proponuję, załatw sobie długi spławik np. JBL, AM. Z refraktometrami ludzie mieli już problemy. Jest kilka wątków na N-R. Spławika nie oszuka i nie trzeba go kalibrować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w tym dużo prawdy,znam temat.Kurcze,ja mam dość dobry reflaktometr bo Knopa a co do spławików to też szlag je trafia i nawet nie wiesz kiedy.Kolega .... z naszego forum na spławiku właśnie dobrej firmy jechał i po czasie przekonał się,że ma 1.029.Razem dowiedzieliśmy się,że szkło może mieć jakieś mikro pęknięcia i już jest problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy zasolenie wyższe czemuś szkodzi ? Wiadomo że skoki tak ale powolny wzrost czy spadek nie ma dużego wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, Marek napisał, że ma niski poziom Mg w solance a ja się zastanawiam, czy jego refraktometr dobrze pokazuje zasolenie. Lekko wyższe zasolenie nie szkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do magnezu raczej spokojnie lepiej zrobić kilka testów a najlepiej jak kolega podjedzie i zrobi swoim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi