Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2010 Victor z tymi membranami to jest trochę inaczej, im mniejsza wartość tym procentowo więcej wody idzie do ścieku ale za to czyściejszą mamy tą właściwą. Można by podać taki przykład, że 50GPD wyprodukuje z 1000L wody 50L RO a np. 150GPD już 150L również z 1000L. Jeśli chcemy mieć super czystą wodę lepiej dolożyć drugą albo i trzecią membranę 50GPD i odwrotnie, jeśli nie dbamy tak bardzo o czystość to można iść w 150GPD i da nam tyle samo wody co 3x 50GPD jednak mniej odpadu będzie. Kłaniam, No to ja już gupi(k) jestem:sad:. Pan, który handluje filtrami powiedział mi, że im mniejsza wydajność membrany tym jej większa sprawność (uzysk). Ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia "na papierze". Tak więc jak napisałem - nie wiem na pewno i przepraszam, jeśli rozsiewałem nieprawdziwe informacje. Co do jakości wody, to przeglądałem dane techniczne membran i tam jest taki podstawowy parametr - redukcja soli wyrażany w procentach i nie było różnicy między membranami 50 i 75GPD dopiero przy 100GPD następował spadek tej wartości, może inne syfy filtruje lepiej. Pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2010 gibi spokojnie po dwoch trzech dniach nic Ci sie z woda nie stanie. Pozniej wsadz poprostu pompke aby cos pokrecila. Nie wiem jak z tym soleniem, czy jest sens to robic w trakcie nalewania. Z jednej strony sol dluzej bedzie sie mieszac i lepiej rozpuszczac, ale mi radzono abym nalal do pelna i dopiero posolil. Moze niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni koledzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2010 saltman wiesz co narazie bede sobie solił powoli tak mi doradził doświadczony morszczak ja widzę że ty też jesteś chyba dość świeżym w tym temacie mam racje ??? dzisiaj włączyłem pompy jvp ale szczerze mówiąc to niema szału mam nadzieje że dam radę zasnąć bo że tak powiem odrobinke hałasują ale chyba sie przyzwyczaję bo narazie jestem zmuszonu mam 2 pompy jedna 4000lna h a druga 12000lh niby a ile w tym prawdy to nikt niewie .a słuchajcie pompy takie firmowe mocno hałasują ?? jutro kolejna beczka wody ro :_) a słuchajcie mam pytanie jak moge troche wyciszyc pompe obiegową nie wiem czy jakąś gombke dać pod pompe bo ona troche daje wibracje a wiecie jak jest spać też trzeba he he . w poniedziałek stateczniki dojda i oświetlenie będzie kompletne zaraz wzuce fotki . nastepne pytanie pozniej a mam ich chyba nie skonzoną ilość :)a słuchajcie jeszcze jedno jakie korale moge miec przy 6 t5 ?? pozdri Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2010 Z pompkami to jest tak, że MUSISZ SIĘ PRZYZWYCZAIĆ Takie "markowe" też dają czadu, choć słyszałem, że starsze modele TUNZE były bezgłośne. W całkowitą ciszę nie wierzę, prawda jest taka, że jak ktoś mówi że u niego danego modelu pompy nie słychać, to albo ma słaby słuch, albo mieszka w otoczeniu hałasu i to co robi ta pompa nie wpływa zbytnio na ostateczny wynik dbm. Z czasem jak to mówią pompy się "docierają" ale ja sądzę, że to się "dociera" właściciel Nastaw się na najgorsze, wtedy każda nawet najmniejsza poprawa będzie radością, a tak się dodatkowo będziesz zadręczał. No i rzecz najważniejsza, jak baniak będzie pełen, do tego od góry obudowa, to nawet te traktorki będą mniej uciążliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2010 Cześć @gibi1984 jeśli masz tak wrażliwe ucho na hałas jak @tomajk to możesz mieć problem nawet jak kupisz pompy tunze!! Ja używam pomp jvp 102 i tunze6000, obie pompy są bardzo ciche, a dźwięk jaki wydają jest mało drażniący ucho. Na jakim mocowaniu masz te pompe? Jeśli na magnesie to musisz zrobić jakąś miękką podkładkę i założyć ja na magnes od strony pompy, na pewno będzie ciszej. ps. jak włączysz odpieniacz to pompy ucichną . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2010 Jestem amatorem walcze od roku z drugim zbiornikiem aktualnie Jak widac sa rozne szkoly z soleniem. Co do pomp. Mialem kiedys JVP na magnes - rzeczywiscie na poczatku ostro dawaly czadu. Po jakims czasie sie troche dotarly i byly przynajmniej o polowe cichsze - to napewno. Wiem bo mialem te akwarium w sypialni i na poczatku naprawde ciezko bylo wytrzymac. Teraz mam rowniez JVP ale na przysawkach, ktore zapewniaja lepsza amortyzacje i sa chichsze. Ale tak jak pisze Piotr jak wlaczysz odpieniacz to pompy stana sie bezszelestne hehe;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2010 Kłaniam, Jak tak was czytam, to mi się włos na głowie jeży:shocked:. Chyba niedługo będę miał niezłe przejścia z żoną. Pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2010 Przyznam, że sporym udogodnieniem jest tryb NOCNY przy sterowanych pompach, jest i opcja z czujnikiem światła albo na zegar jak mam w Profiluxie. W dzień gdy jesteśmy w pracy, czy nawet w ogóle coś się w domu dzieje to pompy sobie mogą śmiagać na 100% mocy, a wieczorem gdy hałas dnia powoli milknie te 20% nie jest tak upierdliwe i da się wytrzymać - przyzwyczaić. Do dużego hałasu nie powinniśmy się przyzwyczajać, człowiek nie może normalnie wypocząć i choć pozornie wydaje się że wszystko jest OK to jednak nie jest to do końca zdrowe. Musimy mieć chwilę wytchnienia od bodźców z zewnątrz, trzeba walczyć z hałasem a nie przystosować się do niego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2010 dzieki wiecie co juz powoli sie przyzwyczajam do tych pomp staja sie coraz mnie uciazliwe i moja druga polowa nic nie mowi ze glosno to nie jest zle he he zobaczymy co powie jak włącze odpieniacz pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2010 Z długiego doświadczenia spania w jednym pokoju z akwarium powiem, że najgorszy nie był dla mnie hałas a... wibracje. Nie wiem na jakiej zasadzie się to działo, ale kładąc głowę na poduszkę momentalnie czułem takie delikatne wibrowanie - jak czasami podczas jazdy samochodem. Ale spałem z akwarium w jednym pokoju ponad cztery lata, a więc da się wytrzymać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2010 no faktycznie ze bardziej odczuwalne sa wibracje niz halas sa bardziej uciazlie. słuchajcie mam pytanie bo dzisiaj probuje cos zrobic zeby odpieniacz zaczal działać ale coś się piana niechce robić niby z pompy bomble idą a się nic nie zbiera czy może dopiero się zacznie zbierać jak wżucę skałe ?? wzucam zdjecie jak sie ta piana robi moze ktos cos podpowie . pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2010 A zasoliłeś wodę w której stoi odpieniacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2010 odpieniacz będzie działał tylko w słonej wodzie a z czystej solanki nic nie odpieni wiec musisz coś już mieć w baniaku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2010 no woda zasolona ale nic nie mam w srodku jeszcze ani skały nic pusto sama solanka jutro moze wzuce troche skały ale suchej tak ze pewnie itak lipa ze cos odpieni :sad: tak ze zobaczymy co się będzie działo jutro sie zapowiada duzo pracy bo prawdopodobnie stateczniki dojdą jeszcze tylko nie wiem jak je podłączyć ale się dowiem w sklepie moze mi wytłumaczą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2010 witam chciałem jutro zakupic zywą skałe ale się okazało że niema bo akurat teraz jak mam kase musiał ten wulkan się odezwać i wszystko odwołane w aqua medicu dolina na maxa akwa zalane a tu mi mówią że może w przyszły czwartek się coś uda dostać :sad: niema ktoś może troszkę skałki na zbyciu jakieś 40 kg ?? i jeszcze jedno na wodzie pojawiły mi się takie małe białe pecherzyki powietrza co to ?? przeszkadza to w czymś?? i jeszcze jedno mam 10 kg skały suchej która była w wodzię ro 2 razy moczona przez 2 dni można wżucić do akwa i czy do panelu już dać wszystkie media filtracyjne ?? czekam na jakieś porady z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2010 O jakich mediach filtracyjnych myślisz ? Skałę suchą już bym wrzucił, szkoda że nie masz światła jeszcze. Te pęcherzyki, to może być już działanie bakterii, w końcu nie brak tego w powietrzu wiec i już w wodzie są. Jak nie będzie skały to całkiem możliwe że zrobi ci się zaraz mleko w akwarium. Tym jednak bym ssie nie przejmował, tylko z wpuszczaniem zwierząt to naprawdę się wstrzymaj. Skała po tych wszystkich przebojach w transporcie to może być "mało żywa" albo "ledwie żywa" jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał niestety klasyczny start baniaka z 6cio tygodniowym cyklem. Wszelkie zło będzie się działo, ale jak będziesz cierpliwy nagroda cię nie ominie w postaci porządnego systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2010 witam serdecznie dzisiaj skonczyłem robić oświetlenie u wzuciłem suchą skałe którą juz miałem i teraz się miesza może się uda niebawem kupic resztę skały . a oto fotki co mi sie idało do tej pory zrobić . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Kwiecień 2010 słuchajcie drodzy moi morszczacy mam a akwa 25- 26 stopni a mam wszystki prawie pompy włączone jeszcze tylko jedna pompa została do podłączenia . powiedzcie mi czy ta temperatura moze zostać taka czy jakoś ją obniżyć ?? kupiłem grzałkę do akwa ale z tego co widzę to raczej nie będzie nawet potrzebna być może w tym tygodniu pojadę już po skałe bo się kurde nie mogę doczekać już*tego prawdziwego startu . pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach