Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam !

Temat wiele razy wałkowany ale może ktoś się zlituje i pomoże ? Mam NO3 zerowe i boję się igrać z bombą . Żarełko dawane jest obficie , odpieniacz na sucho . Jak i czym bezpiecznie podnieść NO3 ? Będę wdzięczny za pomoc . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co od razu saletrę pchać do baniaka, nie lepiej dołożyć jedną lub dwie rybcie i poczekać aż się NO3 podniesie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez podnosilem NaNO3.

Zwiekszajac obsade i karmienie podniesiemy tez chyba PO4 a nie tylko NO3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie PO CO PODNOSIĆ NO3 ?

Przecież to NO3 nie jest lekiem na wszelkie bolączki.

Była, czy raczej jest moda na ZEROWE NO3 i PO4 i dobrze, niech tak pozostanie, tylko chodzi o to, że gdy WRESZCIE zaczniecie karmić ryby i korale jak się należy, to wcale nie oznacza że zmienicie tym znacząco parametry, a z pewnością poprawicie kondycję i zdrowie zwierząt.

Wniosek jest taki, nie popadajmy w skrajność bo to nie wyjdzie na zdrowie zwierzętom głownie, bo my to co ? otrzepiemy pusty portfel po katastrofie i znów zaczniemy napełniać.

KARMIĆ - zwiększać ilość pokarmu aż do lekkiego drgnięcia parametrów, wtedy zmniejszyć dawkę co najmniej o połowę i tak trzymać, aż do kolejnej zmiany, bo przecież zmienia się wszystko wiec i ilość pokarmu też musi się zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie no3 caly czas zero i 50 gatunkow acropor ma sie dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem NO3 i PO4 total 0 i...mam dwa wiadra martwych acropor na tarsie

także nie polecam glodzenia krzaków .

pozdrawiam Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że staracie się podpowiedzieć co zrobić .:) Może wyjaśnię , że mam 8 ryb ( 2 spore pokolce , helmon , 2 decory , apogon , hexatenia , mandaryn i kilkadziesiąt korali ( mniejszych i większych) . Co prawda w najbliższych dniach jest zakup jeszcze 4 anthiasów i babki . Codzienna dawka dla ryb dwie duże kostki mrożonki i dla korali co drugi dzień cztery kostki , raz w tygodniu dodatkowo reef boster. Czy to za mało ? Mi się wydaje że odpowiednia ilość i nic nie głoduje , ale mogę być w błędzie .:D Pozdrawiam :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych ryb to dałbym 2x po dwie kostki dziennie co najmniej.

U mnie średnio na rybkę dziennie przypada 0,7 kostki a rozrzut wielkości bardzo podobny, czyli jak dasz 4 kostki dziennie dla ryb, to nie będzie rozpusta.

Pamiętaj, że ryby karmią korale, jak to kiedyś ktoś napisał, rybia kupa to pokarm dostępny małymi porcjami w odpowiedniej ilości przez cały dzień, czyli IDEALNIE :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hepatus1000 ja w swoim 470 l. mam żółtka, borsuka, heptusa, 2 x ocelaris, 9 x chromis, babka, 4 x antias, wargatek, salarias, jakaś żółta (zawsze zapomnę nazwy :rolleyes:), ślimory, kraby, wężowidła, rozgwiazda, krewety (tego nie liczę ale). Dziennie daję 9 kostek mrożonek dla ryb, co dwa dni nieraz trzy daje 6 kostek miksu dla korali (oczywiście w nocy). Miałem przygodę z bieleniem korali - NO3 zerowe, teraz karmię jak pisałem, a wcześniej to samo dla ryb i raz w tygodniu dla korali, efekt opisałem. Leciały korale od dołu. Zwiększone karmienie, odpieniacz na min i koraliki ładnie wybarwione, przyrosty jak nigdy, a NO3 ledwie 2 :sad: Więc.....sam oceń. Nie zmuszam do mocnego karmienia, ale NO3 zerowe to stąpanie po bardzo kruchym lodzie, ja miałem korale tek jasne, że wyglądały jak po ZEO, a nawet po wypranym ZEO. Teraz kolory intensywne. Wiem, że sie powtarzam, ale po swoich doświadczeniach widzę, że jest lepiej - thx Tomaszu.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydzi nie wiem jak to robisz, u mnie NO3 nawet nie drgnie przy 8 kostkach dziennie, a PO4 od razu wychodzi grubo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie NO3 jak pisałem ledwie 2, może nawet nie. Fiolka ledwie się zabarwia i kolor dopiero widać jak się patrzy z boku, a odpowiada zawartości 2. PO4 mam 0.024 i nie wiem czy to aby nie za dużo, walczę dalej z tym cholernym zielonym nalotem i teraz pytanie czy to od PO4 czy za dużo bakterii a może za mało?? Na razie wyeliminowałem bielenie korali, ale jeszcze nie doszedłem do tego jak wyeliminować ten nalot. Wiem, że najprościej by było dac chemię, ale czy aby po miesiącu problem nie powróci?? A chciałbym wiedzieć co powoduje ten nalot i nie tylko dla siebie, ale dla wszystkich na pewno taka informacja była by pomocna. Druga sprawa na tylnej szybie rośnie mi bordowy meszek, ładny króciutki bordowy meszek co to jest?? Przepraszam za pytanie w tym temacie, ale myslę, że może być pomocne :rolleyes:

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bordowy meszek,to pewnie cyjano.

O kurcze, to znaczy że nigdy nie miałeś cyjano, szczęśliwiec z ciebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hahah dyskusja jak świat stara a ja myślę że troszkę syfku musi być :)

Otóż to, tak jak w naturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi