Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a co z LPS-ami? nie widzę dobrze na fotkach, ale czy gdyby woda była tak bardzo jałowa, to lpsy-y chyba pierwsze zaczęły by się czuć gorzej?

@juwewaldi, trzymaj się i mam nadziję, że znajdziesz przyczynę...

a proszki balingowe z pewnego źródła? ostatnio trochę ludzie pisali, że dziwy i cuda po rozpuszczeniu się działy...

edit:

a sprzęt wewnątrz akwarium, cały? nic nie pękło? nic tam się nie uwalnia?

nie wiem, ale ja bym szukała jakiejś zewnętrznej przyczyny... coś dostało się do obiegu lub dostaje cały czas i psuje...

za małą mam wiedzę, ale jak kilkakrotnie pisałam, bardzo sceptycznie podchodzę do wyjałowienej wody. u siebie mam dsb, mocny odpieniacz, 7 rybek (niedużych), był stale węgiel i absorber, korali nie karmię wcale, a dla ryb jedna dwie kostki dziennie. korale rosną ładnie, fakt kazda szczepka u mnie jaśnieje troszkę, ale do typowej "pasteli" to im daleko... a powinnam mieć max. wyjałowioną wodę...

nie wiem, nie wiem ale szukałabym "zewnętrznego" czynnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najgorzej jest po nocy,nawet euphylie są pokurczone

odpieniacz apf600

15 ryb

8 krewetek, rozgwiazda,wężowidło,i garść ślimaków

Nika,sole do balinga praisa

co do dsb to usunąłem w trakcie tego całego cyrku,czyli to nie poowód,tym bardziej że odciąłem obieg,wyczyściłem sump,dokładnie myjąc i susząc komorę,ponownie zalałem solanką

co do spławików,dzwoniłem w też w tej sprawie do Lukasza z akropory i powiedział że są to dobre spławiki i sam mieży zasolenie AM

ale ja i tak pożyczyłem jeszcze spławik znajomego i pokazał to samo!!! to by był za duży zbieg okoliczności

co tu robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldi powiedz też że "rozcieńczyłeś" ostatnio wodę i to dość solidnie.

Czyli nawet tego czego było nie wiele zrobiło się jeszcze mniej, mam na myśli składniki odżywcze.

4 kostki pokarmu na taką obsadę do tego kostka planktonu raz na tydzień, no cóż, dziw że tyle pociągnęły zwierzaki.

Jedyne co z zewnętrznych czynników to działania własne, lub raczej ich brak mają zasadniczy wpływ na zawartość akwarium i to co się z nią stało.

Nie wierzę żeby zasolenie miało wpływ na to co się stało, w morzach i oceanach jest spora różnica w zasoleniu, do tego nawet obfite opady, prądy niosące wodę o różnej temperaturze i zasoleniu. Poziom zasolenia jedynie może wskazywać na jakieś zmiany, zmniejszenie jego poprzez mniejszą dawkę soli to oznacza mniejszą koncentrację składników, w tym również Ca, Mg itp. Gwałtowna zmiana zasolenia pociągnie za sobą szereg zmian i tu jest problem a nie to czy mamy 1,023 czy 1,030 tylko w jakim czasie i jakim składzie nastąpiła ta zmiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek dałem wiecej planktonu wczoraj,dzisiaj też juz dałem 2 kostki

najgożej to po nocy wcześnie rano wygląda

widzę to po euphyli i po gorgoni,potem w dzien się delikatnie otwierają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic mądrego mi nie przychodzi do głowy, ale wydaję mi się, że może to być efekt wcześniejszych działań. Przeczytałam Twoje wcześniejsze tematy, i faktycznie może babeczka (która zrobiła zamieszanie) rozpoczęła tą katastrofę? pisałeś, że właśnie wtedy wszystko się zaczęło, coś uwolniła z piachu zalegającego pod skałami... ph (wtedy) spadło do 7,5. Kaziko, na n-r, opisywał że gdy pH spadnie ponizej 7,8 to "...to proces wapnienia ustaje i koralowce przestaja budowac szkielety...". nie wiem.... ale to, że dziś ph jest O.K., to nie znaczy, że korale nie odchorują wcześniejszego spadku/wachań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz sam nie wiem

jedno co zrobilem kilka dni temu to wyprowadziłem rurkę doprowadzajaca powietrze do odpieniacza za okno

a moze w tej soli KZ coś było? ale gdyby nawet,to nie powinno az tak zaszkodzić chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko teraz co z odpieniaczem?wypadałoby go na bardzo sucho ustawić,ale jak koralowce lecą to czy nie powinien on wywalać te tkanki?

jak to zatrzymac w końcu? żeby błędu nie zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juwewaldi, a czy Ty lałeś kiedykolwiek kalkwasser do akwarium? przy skokach/spadkach pH, skała uwalnia całe skumulowane PO4. naprawdę jeżeli to nie uszkodzony sprzęt/grzałka/pompa-który uwalnia coś do wody, to wydaję mi się, ze "czkawka" po zadymie z babką. zwłaszcza, że na konsekwencje takich zdarzeń, zazwyczaj trezba poczekać.

wiem, że łatwo radzi się komuś, a ja (chyba) pozbyła bym się tej wody.

pozbierałą, trochę wody z działających akwarii i do małego zbiornika przerzuciła bym korale. a skałę wypłukałabym w tej starej wodzie, wylała ją i zalała świeżą solanką. po dwóch trzech tygodniach spróbowałabym przenosić zwierzaki...

edit:

lps-y pompują się, glony w refugium (słabo, ale jednak) rosną, i NO3 jest wykrywalne testem saliferta (niskie, ale wykrywalne) wię moim zdaniem nie możemy tu mówić o wyjałowinej wodzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babka wywalając po trochu detrytus zza skał nie zrobiła niczego złego a nawet zrobiła dobrze, nie jest to przyczyną katastrofy.

Proces kalcyfikacji ustaje dopiero poniżej PH 7,5 i akurat nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o odpadanie tkanki.

Euphylia wreszcie poczuła pokarm wiec napompowała się, próbuje wyłapać z wody ile się da.

Wystawienie wężyka do powietrza na zewnątrz mogło mieć taki skutek w przypadku gdyby odpieniacz "zassał" np. dym z komina, można wziąć to pod uwagę, że przez jakiś czas zaciągane były jakieś toksyny, ale teraz pytanie czy taka sytuacja mogla mieć miejsce ten "dym" musiałby być naprawdę prosto z komina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldziu sam wiesz, jak miałem ja u siebie . Wode wyjałowiłem tym zeovitem moje korale tez były na granicy rozpadu blade, polipy pochowane ,plamy dostawały to samo co u Ciebie. Z dnia na dzień wypieprzyłem zeo lałem wóde Cycle z Hagena, do dmia dziesiejszego codziennie daje 4 kostki kryla, 4 kosztki solowca, 2 kostki ikry krabów,2 kostki planktonu albo zielonego albo czerwonego i tak codziennie. Nie mam żadnych absorberów Po4 , węgla nic sam odpieniacz.Sół System Ocean i Reef. Takich korali nie miałem juz od ponad 2 lat naprawde widac ,że chcą życ i jesć ryb tez mam aż 6 sztuk.

Waldek dasz rade zacznij codziennie karmic większa ilością mrozonek rybki i korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Babka wywalając po trochu detrytus zza skał nie zrobiła niczego złego a nawet zrobiła dobrze, nie jest to przyczyną katastrofy.

...

no tu nie do końca się zgodzę, ale na pewno nie mam ani takiej wiedzy i pewności by stwierdzić coś jednoznacznie.

bardziej opieram się na relacji innych forumowiczów, którzy czy to przy zmianie aranażacji czy zbiornika ruszyli skałę i piasek wokół niej (nie piszę o DSB!). u niektórych skała była od spodu czarna/śmierdząca, podobnie z niektórymi partiami piasku. jeżeli (podkreślam jeżeli) podobna syt. była u @ juwewaldi, to właśnie ta zadyma mogła spowodować problem. zwłaszcza, że babka rozprawiła się z zalegającym piaskiem konkretnie a nie po trochu. i mniej więcej wtedy sie wszystko zaczęło (o ile dobrze zrozumiałam)

...

Proces kalcyfikacji ustaje dopiero poniżej PH 7,5 i akurat nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o odpadanie tkanki. ...

ale zgodzisz się, że biorąc pod uwagę całokształt, nie pomaga koralom w regeneracji? poza tym zostawiając już samą kalcyfikację, to skaczące/niskie pH, nie jest czymś pożądanym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzisz różnicy między dymieniem przez babkę a przemeblowywaniem w akwarium to trudno. Ale nie doszukuj się w tym problemu bo go tam nie ma, akwarium Waldka już dawno było w kiepskim stanie, jeszcze zanim doszła babka, ona swoim zachowaniem właśnie lekko przystopowała proces głodowy.

PH w granicach 7,7 do 8 jest całkiem przyzwoite, bezpieczniejsze nawet niż 8 do 8,3 bo wtedy środowisko z wysokim NO3 będzie bardzo toksyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek rurke za okno dopiero teraz wystawiłem także to nie to,tu są wieżowce nie ma dymu z kominów,a ph sie poprawiło

Nika po 3 dniach od wpuszczenia babki sie zaczeło a że woda mogła być wyjałowiona to przelało szale

matko ja o mało zawału nie dostałem,jak to strasznie wygląda

Nika ,fakt pod skałe od 1,5 roku nikt nie zaglądał,no i babka zajrzała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek racja od samego początku,fakt koralowce ładnie wygladały ale mało balinga ciągneły i powoli rosły

a to za sprawa tego że jeszcze rok temu ktoś mi powiedział cyt[2kostki dziennie karmisz oszalałeś? 2 kostki owszem ale raz w tygodniu i to płukać!!!]

no i się k......a napłukałem

a co z odpieniaczem teraz robic powiedzcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie widzisz różnicy między dymieniem przez babkę a przemeblowywaniem w akwarium to trudno. Ale nie doszukuj się w tym problemu bo go tam nie ma, akwarium Waldka już dawno było w kiepskim stanie, jeszcze zanim doszła babka, ona swoim zachowaniem właśnie lekko przystopowała proces głodowy.

....

@tomajk, chyba mnie nie zrozumiałeś... więc powtórzę, podczas przemeblowania w akwarium, możemy zauważyć, że nie zawsze nasza cyrkulacja była o.k. - czarna/śmierdząca skała od spodu, czy czarny pod skałą piach. a babka, która to naruszyła mogła spowodować problem.

ale Ty najwyraźniej masz pewność co do przyczyn, więc ja ze swoimi wątpliwosciami się nie wychylam.

reasumując: wykrywalne testem NO3, rosnące glony w refugim, lpsy-o.k. = jałowa woda, bo tkanka odpada od wrażliwych sps-ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi