juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 i stało sie wielkie bum! spsy lecą od góry,środka,i od dołu,nie jestem w stanie stwierdzic dlaczego,i jako ostatni znak zapytania została tylko sól akwarium prawie dwa lata,2 tygodnie temu pierwsze bum,obwiniałem za to babkę pulchearis ale to cyba nie przez nia,bo wczoraj znowu zaczeło leciec wszystko,nawet zoa pokurczone i inne miekkie polipy pochowane ph myślałem ze za niskie,wyprowadziłem rurke z odpieniacza za okno,teraz jest 8,1 wieczorem 7,9 rano też odpada kh9 ca 440 no3 około2 po4 nie wykrywalne salifertem sól 1024 spławik Am i myslałem ze moze tu jest problem że przekłamuje,ale kolega pożyczył mi inny i też pokazywał 1024 czyli raczej odpada tds 0. wkłady często wymieniane toza tym podstawowa rzeczy po 10 razy badane i poprostu można oszaleć od tego myslenia nie jestem w stanie tego powstrzymac macie jakiś pomysł może? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3349&stc=1&d=1269602021 miesiac temu akwarium było ładne,a teraz,DRAMAT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczekpl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Słuchaj, ale z tego co widzę na dzień dobry to masz okrzemki? Brązowy nalot na skale. Redox Ci nie poleciał ? Coś musi być z wodą .... albo jakaś sól do d*py, albo coś z RO ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 sól KZ ro też ok po prostu nie mam bladego pojęcia a że z wodą coś jest to mi już 15 osób mówiło,pytanie co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Coś jest nie tak, tylko właśnie pytanie CO. RO bym nie obwiniał, bo ja sam do podmian używam czystej kranówy, sól ? hmm. a kiedy była podmiana ? Nie widać praktycznie glonów wapiennych i zielonych, poza tymi brązowymi algami. Czy Ty dajesz coś do jedzenia tym koralom ? może to z głodu pada ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3350&stc=1&d=1269604010 zdjecie z teraz Masakra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 po podmianie mie ma zmian ! 4 kostki mrożonki dziennie raz w tygodniu 2 kostki zielonego planktonu w nocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Ja pier.....lę, aż mi ciarki po plecach przeszły jak zobaczyłem co się u ciebie dzieje. Może mimo wszystko te 4 kostki pokarmu to za mało ? A co z absorberem, węglem, dawno wymieniałeś ? Wal podmianę dużą, ale niech solanka trochę (48h) się pomiesza by wolne rodniki chloru nie zaszkodziły bardziej. A co z Ballingiem ? lejesz ? jaki, ile, czy równo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Jesli taka zmiana nastapiła gwałtownie w miesiąc to przyczyna musi być poważna. Zbadaj wodę koniecznie u kogoś na innych testach . Napisz czy dozujesz bakterie i wogóle co dozuje i jakie masz światło ? Czy dawałeś ostatnio węgiel ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 ciarki mi już ku...wa przeszły nic nie dozuje kiedys lałem troszke cycle ale już nie światło 2x150 i 4x45t5 tak było od samego początku i było ok jak zaczeło się to dziać to dałem węgiel na 3 dni potem częstrze podmiany i też nic nie dało baling przez ostatnie 3,4 miesiace mało jakies 40ml dziennie kazdego matko swieta sam nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 innymi testami mierzyłem Krzysztof z lęborka przyjechał specjalnie,i to samo czyli zbliżone do moich Stani,czyli Staszek z niemiec jak był jakieś pół roku temu u mnie przejazdem to powiedział ze koralowce wyglądają mu na pastelowe że muszę mieć wode wyjałowioną ale wtedy było jeszcze ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 w trakcie tego wszystkiego dałem ecofosu tak pół szklanki a wtedy na dodatek dino się pojawiło wiec wyjąłem i dino znikneło boję sie robic gwałtowne ruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 http://aqua-reef.pl/attachment.php?attachmentid=3351&stc=1&d=1269607820 boje sie o cała resztę,co robić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Taki sam efekt uzyskał znajmy który wywalił jednym podejściem całe DSB...czy u Ciebie nie było podobnie….. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 To nie masz wiele do stracenia, dawaj więcej jedzenia, wywal absorber, węgiel, odpieniacz skręć na absolutne minimum, daj trochę ABC, nie martw się nalotem, lepszy on niż gołe szkielety korali. NO3 -na poziomie 2mg to głodówka, do tego prawie zerowe PO4 no i padają z głodu, taka jest moja diagnoza. A co masz takie "mleko" w akwarium ? czy to tak wyszła fotka ? Tak teraz sobie pomyślałem że właśnie może mleko na szybkiego uratuje trochę sytuację. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Napisz jaki masz odpieniacz ? Myśle że zbyt silna igiełka jak na litraż i obsadę. Poprostu woda jest wyjałowiona i światło popaliło korale. Oczywiscie zerowe PO4 było główną przyczyna utraty tkanki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 moim zdaniem to jest wina zasolenia te spławiki to się na dają do d*py spróbuj zmierzyć zasolenie na hani gdzieś pisałem o zasoleniu na forum ja miałem to samo ale może mniej drastycznie głowa mnie bolała od myślenia co to jest i się okazało że zasolenie było 1,031na hani a na tym piepżonym spławiku miałem 1,024 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Moim zdaniem zagłodziłeś ten baniak Waldek. Korale aż krzyczą o żarcie, są blade, bez koloru. Długo jechałeś na krawędzi, sam wiesz, w końcu smyknęło się w tą stronę co nietrzeba i klops. Przy długim utrzymywaniu zerowych praktycznie PO4 i NO3, korale są bardzo, ale to bardzo wrażliwe na jakiekolwiek zmiany, w takim układzie wystarczyło wywalenie DSB czy śmierć jednego korala który puścił syf do wody i pozamiatane. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach