snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Co do kolegi Snocho i jego wcześniejszych wypowiedziach pod moim adresem, nie musiałem długo czekać, abyś przeczytał co miałem na myśli nie koniecznie zrozumiał (nie mam na celu Cię obrażać),że to co się dzieje z LED to czysta strategia marketingowa a nie badania !!! chyba że masz na myśli te wykresy które dla laika nic nie mówią, a osoba która jest zainteresowana zakupem nie ma żadnej możliwości przeczytania o wpływie LED na nasz zwierzęta tj. praktyki!!! A co do LED mam okazję obserwować zbiornik pod LED i pod T5 i ten drugi wygląda zdecydowanie lepiej. I mimo tego że nazwałeś mnie trollem i nie przeprosiłeś, nie mając racji to Ci wybaczam!!! Mam teraz cichą nadzieję, że dr Sanjay Joshi przetestuje lampę i powie po roku, prawdę jakakolwiek miała by być, a nie marketing marketing i jeszcze raz marketing! Dany, teraz to już na prawdę nic nie rozumiem. Raz piszesz, że w przeciwieństwie do innych zrozumiałem o co Ci chodzi, teraz, że nie zrozumiałem. Tylko zwróć uwagę, że w tym wątku jak dotąd nie zabrałem głosu. A wydawało mi się, że temat między nami jest zamknięty w wątku, w którym wcześniej pisaliśmy: http://aqua-reef.pl/elektronika-i-oswietlenie-f57/test-lampy-led-btex-t2214/page2.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Macie tu jakiś dziwny zwyczaj nazywania ludzi trollami... Nie wiem czy to obraza. W sumie fajnie by było być trollem >> żaden dresik by ci nie podskoczył i w sumie był byś niezniszczalny no chyba ze ktoś by cię polał kwasem lub spalił w ognisku. sorry za offa W sumie przy pomocy świetlówek T5 i ledów można otrzymać światło o bardzo podobnym jak nie identycznym widmie.. Porównajcie widmo świetlówki blue plus z niebieskimi diodami >> jest prawie identyczne... http://freshnmarine.com.sg/estore/images/ATI%20Blue%20Plus.jpg ledy są lepsze bo są bardziej ekologiczne i znacznie dłużej pracują. Powerledy "zaczynają mieć" lepsze wydajności świetlne od świetlówek. Ich wadą jest cena. Nie są idealne bo rzeczy idealnych nie ma. Dlatego się czepiałem założyciela wątku, który tak twierdzi a swoje zdanie popiera wymieniając tylko najlepsze cechy a pomijając słabe strony... Z ledami jest jak z demokracją. Jest bardzo kosztowna w utrzymaniu, nie jest to najlepszy system ale lepszego nikt nie wymyślił.. W internecie można znaleźć sporo baniaków oświetlonych ledami. Koralowce jakoś rosną... Nauka nie jest "głupia"... :ok: LEDY TO PRZYSZŁOŚĆ. za 5 lat prawie wszyscy będą mieli ledy nad akwarium. A za 10 może 20 lat świetlówki może czekać ten sam los co żarówki >> zakaz sprzedaży... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Jarek - ja nie jestem "panienka z obrazka" co to sie o byle kał obraża. Natomiast przykro mi tylko z powodu że moja chęć pochwalenia się w aspekcie technicznym jest odbierana jako nachalna reklama. Jakby to powiedzieć inaczej - nie to jest w tej branży moim zadaniem żeby kogokolwiek przekonywać czy namawiać do zakupu, ja po prostu cieszę się z faktu że mogę pracować nad kawałkiem ciekawego projektu którego kulisy na ile mogę staram się odsłaniać i tą swoją radością się dzielę. I nikt mi nic nie "kazał" bo już duży chłopiec jestem i "kazać" sobie nie pozwalam. Nie mneij myślę że kolejny raz burza w szklance wody wywołana w ten sposób, utwierdza mnie w przekonaniu że nie należy tego robić i na przyszłość raczej się powstrzymam. Dominik - widzisz - to nie jest tak że te wykresy są dla laików. Laik musi albo zdobyć wiedzę albo oprzeć się na opinii innych żeby z nich wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Wykresy załączam tylko i wyłacznie dla tych którzy musza mieć czarno na białym bo na słowo nie uwierzą. Pytasz w czym że te nowe ledy są lepsze od "starych" - prosta sprawa i najważniejsza - są po prostu sprawniejsze. Co to znaczy dla laika - po prostu więcej światła z tej samej ilości prądu a jednocześnie mniej ciepła no ALE niestety drożej. Wtrące tylko że NIKT NIGDZIE nie powiedział - a tak to niektórzy mimo wszystko interpretują - że PS REZYGNUJE z dotychczasowych ledów bo "okazały się złe" a teraz te nowe są ok. NIEPRAWDA !!!! to jest tylko i wyłącznie POSZERZENIE oferty o kolejny ALE lepszy panel. Skoro jest taka możliwość i ktoś jest gotów za nią zapłacić proszę bardzo. Porównując tą sytuację do motoryzacji - Idąc do salonu po auto, możesz kupić golasa, możesz kupić średniaka, możesz też pełny wypas a wszystkie trzy w tej samej "budzie" - zależy tylko od zasobności portfela. No i na koniec - czego nie rozumiesz w zdaniu że Led XXX jest uznany za obecnie najlepszy na rynku i dlaczego prawo do sformułowania takiej opinii według ciebie ma mieć tylko i wyłącznie zaawansowany akwarysta. Wiem że chodzi Ci o to że nie mam akwarium więc Twoim zdaniem nie mam prawa formułować takich opinii - tak myślisz nieprawda ? Ok odwróćmy sprawę: Ile osób nie będących kierowcami F1 posiada przekonanie że Ferrari to najlepsza stajnia? Nie wolno im tak twierdzić na głos Twoim zdaniem bo nigdy nie siedzieli za kółkiem samochodu? Ile osób nie będących skoczkami narciarskimi twierdzi że Małysz to Wybitny Skoczek? Według Ciebie nie mają prawa tak powiedzieć bo wżyciu nie sfrunęli z Wielkiej Krokwi ?? To że Ledy xxx są obecnie najlepszymi dostępnymi źródłami światła w tej technologii to jest fakt, którego potwierdzenie znajdziesz w każdym miejscu gdzie ktokolwiek ociera się o tą technologie. Mnie możesz nie wierzyć - jeśli chcesz to sprawdzić, udaj się na jakiekolwiek forum elektroniczne czy 'oświetleniowe" i zapytaj. Chyba że Twoim zdaniem ludzie pracujący przy np. latarkach na ledach się nie znają bo nie mają akwarium.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 @loccutus... pomijajac potok słów, dzięki za odpowiedz, z której wnoiskuje że diody są uznane za najlepsze nie przez koralowce i akwarystów, tylko elektroników... i o to mi tylko chodziło. Dziękuje. To że nie masz akwarium, jest dla mnie bez znaczenia, więc nie wiem skąd tyle pytań i porównań bo nie "piłem" do ciebie, tylko ogolnie do tego że ktoś mówi że jest coś najlepsze dla akwarium, a nawet lampa nie leżała koło akwarium. No i jeszcze jedno, skoro tak szachujesz ferrari i Adamem Malyszem... odpowiedz sobie na pytanie... czy w stajni Ferrari założa silnik do nowego bolidu, tylko dlatego ze paru mechaników powie ze jest najlepszy? Założa, ale najpierw przeprowadza X testów, na zastępczym bolidzie a nie na bolidzie najlepszego kierowcy... to samo z Adamem... też nie ubierze nart, tylko dlatego ze paru konstruktorów powie że są najlepsze... najpierw je przetestuje na treningach, a nie od razu zabierze na olimpiade tylko dlatego ze opinia fachowców jest tak super. Pokazałem na twoich przykładach o co dokładnie mi chodzi, myśle że teraz zrozumiesz:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 a ja mysle. ze to wina naszych narodowych cech. Wad znaczy sie. Stereotyp polaka wciaz popularny na swiecie to rzecz jasna - pijak i zlodziej. I najsmutniejsze jest to ze swiadomie lub podswiadomie sami tak o sobie myslimy. Bo skoro innemu udalo sie wybic i zarabiac krocie to mus byc zlodziejem mamy za to slabosc do nowinek z zachodu. Czy ktos z was kojarzy w ogole wojne t5 z t8? producent podal ze sa o niebo lepsze i nikt nie kwestionowal. A skoro zachod przytaknal to i u nas nikt nie pyskowal. Tym bardziej i chyba przede wszystkim ze nie made in poland wiec zazdrosc byla nie na miejscu. Takze uwazam, ze gdyby przemak ukryl fakt ze jest producentem sprawy wygladaly by nie co inaczej. Zeby nie bylo ze bronie pana P. nalezalo by wspomniec o kolejnej popularnej wadzie definiujacej polakow. A mianowicie pazernosci. Poczynajac od rzadu, ktory zamiast pelnymi chochlami ciagnac pozbawiony zadnych ulg 7% podatek jak na zachodzie nieodczuwalny specjalnie dla zwyklego zjadacza chleba, woli siekiera rabac 22% od sprytnie uchylajacych sie od ciosania obywateli. Ale to zbyt skomplikowane dla rzadzacych :ok: nie twierdze, ze led to tania technologia. Ale bardzo ciezko uwierzyc mi, ze pan P. z RS robi to wszystko charytatywnie. A nawet jesli sie myle i zarobek producenta, hurtownika i sprzedawcy detalicznego w jednym jest znikomy to oznacza tylko tyle ze technologia jest jeszcze zbyt mloda, zbyt droga i lada moment samarytanin z pomorza zawinie interes. Jesli jednak jest tak jak w przewazajacej czesci przypadkow to w ogole nie dziwia mnie takie ataki. Bo jesli jako mlody akwarysta mam do wyboru np. Ledy 90w i hqi 150w. Wydajnosc swietlna zalozmy taka sama. Pierwsza dwa razy mniejszy pobor mocy. Za to min trzy razy drozsza. Hqi sprawdzone przez lata ze swietnymi wynikami. Led w fazie konfliktu - producent vs. Zadni gotowego schematu forumowicze z zaburzeniami choc przytaczaja argumenty trzymajace sie kupy. no i mlody glupieje. Bo co jesli jakis tam uzytkownik ziutek ma racje i lampy sa super wylacznie na papierze? A chwilowa stymulacja korali nowym swiatlem po kilku miesiach moze przerodzic sie w armagedon? Utopi bezpowrotnie sporo kasy. Pomijam juz fakt co chwile pojawiajacej sie najlepszej nowej wersji i oficjalne wytykanie wad wersji poprzedniej naprawde strach kupowac Tak wiec moim zdaniem dopoki producent nie zrozumie, ze lepiej jesc wieloma malymi lyzkami niz polykac gigantyczne prowizje siekera rabane wojna bedzie trwala. Niestety na to bym nie liczyl, gdyz nawet moj znajomy szkot zamawia pytona bo jak to stwierdzil za tygodniowke to co najwyzej od chinczyka cos wyszarpie a tutaj od europekczykow za nie cala tygodniowke bedzie piekna lampa sumpa i nie powiem, dumnie se poczulem gdy oczy wielkie zrobil ze to polski produkt do tej pory uwazal ze w polsce tylko polonezy sie produkuje bo widzial w top gear I ja takze wole sprawdzone zrodla swiatla. Jesli roznica w cenie bedzie wynosci 20-30% ludzie beda brac ledy taczkami. Poki co jednak sceptyczne nastawienie ogolu jest jaknajbardziej zrozumiale a nieliczni odwazni beda sie mogli uwazac za pionierow sukcesu lub spektalukarnej porazki naszej polskiej, akwarystycznej mysli technicznej tak wiec od siebie tylko zycze naszemu producentowi skupienie sie na obnizeniu kosztow produkcji, marzy oraz i przede wszystkim ceny finalnej. Bo jakosc musimy wierzyc, ze jest najlepsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 sorki, dubel sie zrobil :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 I weź tu się przekonaj do tych lamp, a naprawdę chciałbym, miałem dość duże plany względem tych ledów. Teraz tylko myślałem, żeby nad szczepkowym powiesić, ale po co i dlaczego ? Mam inne pewne sposoby oświetlania. Nie będę odwalał za kogoś roboty i jeszcze za to płacił. Tak to wszystko fajnie, elektronika za***ista najnowsze najlepsze, tylko może ten post przenieść na jakieś elektroniczne forum, bo dowiadujemy się, że lampa jest super i dobrze świeci i już. Nikt nie wykrzesał z siebie w kolejnym wątku, że lampa jest super bo odnotowaliśmy lepszy wzrost Koralowców, niż pod dotychczas dostępnym oświetleniem w akwarystyce morskiej. W tedy z wielką ciekawością byśmy podziwiali elektronikę w lampie. W tedy myślę, że jak najbardziej to forum pasuje. A z tej całej prezentacji wynika, że mamy ją kupić bo ma najnowsze podzespoły, ale ja nie chcę oświetlać ogródka tylko rafę. A kto według Ciebie ma określać co jest najlepsze do akwarystyki, początkujący , teoretycy ??? Czy mówić o odpieniaczu, że jest najlepszy na świecie ma prawo konstruktor pompy, czy człowiek który go testuje, praktyk z doświadczeniem, a dalej zadowoleni klienci ? Oczywiście konstruktor pompy, może twierdzić, że jego pompa jest najlepsza, ale nie może zachęcać w tej dziedzinie, tylko dlatego do kupna całego odpieniacza. Zrobi to ktoś kto go testuje w realu i to będzie jedyna wiarygodna reklama produktu. Niektóre firmy zasłużyły sobie na taką renomę, że kupujemy w ciemno ich produkty. Chociażby odpieniacze ATI, z wyglądu tandeta, a pieni jak siemasz. Porównanie w aspekcie akwarystyki w tym kontekście zupełnie nie trafione. Tak wielu kibiców uważa, że Ferrari są najlepsze, nigdy ich nie prowadząc. Ale jak dotąd, wszyscy wiedzą, że Ty nie jesteś zwykłym kibicem, tylko konstruktorem tej lampy. Jeśli chcesz porównać tą sytuację powiedzmy do Ferrari, to tak, owszem jest człowiek odpowiedzialny za elektronikę, podzespoły, wychwala je pod niebiosa. Ale decydujące ostateczne zdanie ma kierowca testujący tenże bolid i jeśli test wyjdzie kiepsko, o d*pę potłuc elektronikę. A prawo to ma każdy gadać na co chce, że najlepsze to oczywiste. Powiem więcej, nigdy nie biorę na poważnie rad czy opinii o wychowaniu dzieci od ludzi, którzy sami ich nie mają koniec kropka. I naprawdę uwierz, że wierzymy Ci, że diody może są najlepsze w tej lampie, tylko zrozum że nic z tego nie wynika, dla akwarysty. Na papierze, oczywiście. Podobno już te wasze lampy są najlepsze na świecie. No i super tylko w czym ? w elektronice ? widmie ? może i tak. Tylko jakoś nie widać tych Koralowców rosnących najlepiej na świecie ,he ,he, nie no załamka. Ja to już sobie odpuszczam to światło po co mi kolejne odsłony elektronicznych cudeniek, które świecą chyba dal samych siebie. Zostaję przy sprawdzonych metodach i nie mam zamiaru więcej polemizować szczególnie, że temat jest o elektronice, to jest po prostu ściana i koniec. I jeszcze pytanie dotyczące właśnie tych lamp. Czy jeśli powieszę waszą lampę 120w nad Koralowcami i obetnę połowę barwy białej żeby było bardziej niebiesko to zostanie mi nad Koralowcami 90w ? Ewentualnie jeśli będę chciał mieć tylko białe światło to będzie świecić tylko 60w po obcięciu niebieskiego ? Tylko nie chodzi mi o wykład, że waty są nie najważniejsze, tylko prostą odpowiedz na pytanie ;-) mam nadzieję, że nie ;-) Dziękuję pozdrawiam i życzę sukcesów w Twojej branży, odpuszczam sobie, nie interesuje mnie na razie już ta technologia, dopóki nie zobaczę wyników jakichś poważnych testów. Pa. Pa. ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 I jeszcze pytanie dotyczące właśnie tych lamp.Czy jeśli powieszę waszą lampę 120w nad Koralowcami i obetnę połowę barwy białej żeby było bardziej niebiesko to zostanie mi nad Koralowcami 90w ? Ewentualnie jeśli będę chciał mieć tylko białe światło to będzie świecić tylko 60w po obcięciu niebieskiego ? Tylko nie chodzi mi o wykład, że waty są nie najważniejsze, tylko prostą odpowiedz na pytanie ;-) mam nadzieję, że nie ;-) No prosta matematyka - jeśli masz ledy o mocy 3W w stosunku 1:1 i łącznie jest ich 120W, to wyłączając połowe ledów (jeden kolor) obniżasz moc tez o połowe. Moc "pobieraną", bo z ilością światła już nie jest tak prosto. Białe dają więcej lm niż niebieskie. Ja też sobie odpuszczam, jak widzę kompletnie nie ma sensu. Tylko głupio trochę że akwaryści w kraju będą dowiadywać się o polskich produktach z zagranicznych serwisów no ale - vox populi vox Dei jak mawiali starożytni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Dziękuje za odpowiedź już rozumiem tzn. tak myślałem, że tak jest ;-) dzięki za potwierdzenie. No i co znów się obraziłeś;-) daj spokój co znaczą te kilka postów zapaleńców wobec setek sprzedanych lamp, chyba się tym nie przejąłeś ;-) tutaj troszkę została niedoceniona Twoja satysfakcja z tej pracy nad tą lampą. Oczywiście lepiej jak byś pisał tutaj, ale jak trzeba będzie to i na zagranicznym poczytamy, trudno ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Jarku - jest ogromna różnica między poczuciem zawodu a obrażaniem się. Skoro moje argumenty nie trafiają do nikogo no to trudno - nie zamierzam "kopać się z koniem" bo w takiej konfiguracji nie ma szans na sukces. I to tyle w tym temacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 @loccutus... my (przynajmniej ja) mamy na prawde szacunek do tego co robisz, jak nam tłumaczysz i opisujesz z wielką cierpliwościa... ale.. czemu nie powiesz p.Przemkowi "słuchaj Przemek, zróbmy testy tym upierdliwcą i niech raz na zawsze się upokoją"... przecież skoro jesteś tak pewny że są jak piszesz najlepsze to czemu nie? P.Przemek zajmuje się akwarystyką morską, więc może postawić zbiorniki do testów, ze wspólnym obiegiem wody... pózniej robić zdjęcia co tydzień, i po np. 6 miesiącach wszystko staje się jasne (przynajmniej dla sporej części akwarystów). Zbyt wiele go to nie będzie kosztowało a wiele może zyskać, jeśli testy wypadną pozytywnie... Tak nie wiele, a może tak wiele... o ile jest z ledami tak jak piszesz:) I chciałbym żeby te testy wypadły na Twoją racje, bo to fajne i energooszczędne światło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 A tam nie ma co, olać to wszystko, w Afryce mają gorzej. Przynajmniej dzięki Tobie o wiele więcej o elektronice wiemy, a to już coś ;-) Kurde ?!, a jednak interesuje mnie ten temat od tego nie da się uciec @loccutus, mógłbyś mi wytłumaczyć jak to jest. Czytałem opis tych waszych najnowszych lamp ledowych na allegro i tam jest napisane, że to jest ekwiwalent żarników 400w 20000K. I teraz jak to jest ? Wiadomo żarnik 400w ma bardzo ładną niebieską barwę. Jeśli chciałby uzyskać tak niebieską barwę na lampie led to muszę wyłączyć białe ledy, a przynajmniej w dużej części. To ile w końcu tego światła zostanie niebieskiego w tych ledach ? Żarnik 20000K świeci na niebiesko przy 400w dużo lumenów i jak teraz porównać ? A lampa led żeby tak niebiesko świeciła, to co, zostanie jej 60w, ile to lumenów bedzie ? Ta lampa led jest chyba ekwiwalentem 400w 20000K tylko na ful rozkrecona tzn białe i niebieskie razem na fuul, wię nie mają w tedy barwy żarnika 20000K. Czyli nijak się ma to porównanie no napewno nie o barwę światła chodzi. Jak chcę mieć wzrost sps-ów pod niebieskim światłem to żarnik 400w 20000K jak najbardziej ale Ledy z obciętymi białymi żeby było niebiesko to ile to zostaje 60w ? Proszę uprzejmie o rozjaśnienie tego mojego dylematu ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Ta lampa led jest chyba ekwiwalentem 400w 20000K tylko na ful rozkrecona tzn białe i niebieskie razem na fuul, wię nie mają w tedy barwy żarnika 20000K. Zgadza się. Nie daje tej samej barwy ale stanowi równoważnik ilości światła. To znaczy żarnik 400W 20kK daje tyle samo światła co lampa LED 14-16kK o mocy 120W. Chodziło o wykazanie dysproporcji mocy elektrycznej. Inna sprawa że Białe ledy same w sobie mają sporo 'niebieskiego' - widać to na wykresach które zamieściłem gdzieś tam wyżej, tak że nie musisz "obcinać białego" ze względu na wymagania korali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=26697&n=last#bottom (wklejam jakby ktoś nie czytał) może jednak skupić się trzeba nad starym, a nie myśleć o nowościach... tak, tak, wiem, to tylko nowy panel... tylko albo AŻ jeśli tyle kosztuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Zgadza się. Nie daje tej samej barwy ale stanowi równoważnik ilości światła. To znaczy żarnik 400W 20kK daje tyle samo światła co lampa LED 14-16kK o mocy 120W. Chodziło o wykazanie dysproporcji mocy elektrycznej.Inna sprawa że Białe ledy same w sobie mają sporo 'niebieskiego' - widać to na wykresach które zamieściłem gdzieś tam wyżej, tak że nie musisz "obcinać białego" ze względu na wymagania korali. Proszę Ciebie, znów to samo - skąd wiesz ze 120W LED 16kK da tyle światła/PAR co 400W nawet 20kK HQI? Sprawa przetacza się tutaj już kilka razy, a ja twardych dowodów na takie marketingowe hasło nie widziałem. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 Aaa, tak podejrzewałem, czyli trzeba znacznie zmniejszyć moc lampy led, żeby uzyskać 20000K. A wiecie, że słaba moc przy 20000K to kiszka jest wszystko stoi przynajmniej sps-y. Czyli ten tekst, że to jest ekwiwalent 400w jest w żadnym wypadku akwaryście morskiemu nie potrzebny. Tekst ten jest tylko dźwignią marketingową czy lewarem, podnoszącym produkt na wyższy poziom. Po prostu ma tylko robić wrażenie wow 120 wat zastępuje 400w, może i prawda tyle, że w zupełnie innej barwie, a to dla akwarystów jest bardzo ważne. Szkoda Tak myślałem sobie, żeby zamienić sobie swoje 3 400 watowe żarniki 12000K, na żarniki innej firmy, ale 400w 20000K. Dają piękne niebieskie światło i koralowce troszkę wolniej by rosły. Ale przeczytałem, że te lampy z allegro mają takiego kopa jak żarnik 400w 20000K. Tylko teraz zobaczcie, na jaką cholerę podawać tak bzdurne porównanie, dla akwarysty to kompletnie nic nie daje. Jak to jest: chcę powiesić 400w 20000K po to, aby mieć piękne niebieskie światło, nie trzeba nikomu tłumaczyć, że twardziele będą rosły pod taką mocą, mimo że to jest 20000K Teraz dalej, kupuję tą lampę, bo to jest ekwiwalent 400w 20000K i teraz wiedziony marketingową bzdurą co muszę robić, żeby uzyskać barwę o jaką mi chodziło przy żarniku 20000K ? Na lampie muszę wyłączyć większą część białych i jaka moc mi w tedy zostaje 90 w ? 60 w ? To już może lepiej żarnik 150w 14000K he, he. odpalić w takim razie. To jaką moc będzie miała lampa led 90 wat jak ją ustawimy na 20000K 45 wat ???? Ten cały ekwiwalent nijak jest nam nie potrzebny, tylko ma robić wrażenie jakaż to różnica w watach, bo światła tyle samo podobno. Tylko, w watach ale innej barwy w niższych kelwinach, a dla mnie bardzo ważna jest barwa. Chcę niebiesko, ale żeby nie trzeba było obcinać prawie połowy mocy. O tym to już nikt nie ostrzega. Cienko rosną Koralowce pod słabym światłem 20000K To działa w takim razie w dwie strony żeby mieć bardziej ciepły kolor to też musimy wyłączyć część niebieskich ledów i już nie mamy 120w. Czyli 120 wat tylko jak wszystkie chodzą na ful ok. 14000K. To tak jak bym kupił żarnik 14 tyś K 400w i miałbym jakiś wynalazek, który by mógł zmienić barwę ale kosztem mocy żarnika. To poco kupować tak duży żarnik, Całe szczęście, że nie kupiłem i dowiedziałem się troszkę u samego elektronika bo jak bym powiesił 400w 2000K i obok te Ledy z ograniczoną mocą to chyba blado by wypadły przy żarnikach. Można by się z deka wkurzyć bo trzeba by to komuś odsprzedać. To tak samo można porównać żarnik 250w 10000K do 400w 20000K i zadziwiać bo ilość lumenów podobna. Fajna ta logika he, he. To tak jakby ktoś miał np. 3 razy 250w żarniki o zimnej barwie i powiedzmy 6 T5 o ciepłej barwie czyli ok. I jeśli chce mieć bardziej niebiesko to musi całkiem wyłączyć ciepłe t5. Bez sensu, jak dla mnie będzie mniej światła. Tylko ja chciałem mieć niebiesko i powera przy okazji, bo inaczej nie będzie rosło, szczególnie jeśli zbiornik troszkę wyższy. Także ja znów niestety oddalam się od kupna, nijak mi nie pasują szkoda. Chyba żeby dopalić świetlówkami tą lampę led z wyłączonymi w części ledami białymi, aż będzie to ekwiwalent 400w 20000K takiej barwy. Nie wiem muszę jeszcze poczekać, na razie bez sensu to jest. Pozostaje czytać dalej co będzie się działo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2010 @rafal co to znaczy, ze "Przemek przygotuje lampe dla Yoshiego"? nie moze po prostu z pulki podac? @Jaroslaw ja testowalem swoje "zwykle" (jak to Przemek nazwal) LEDy sciagniete z Chin na wlasna reke. mialem 5x24 bialy 12000K, 5x 24W niebieski 420-450nm i jeden fioletowy cos kolo 380nm (nie pamietam dokladnie), czyli razem 264W. swiecilem tym zamist 150W hqi +2x39W t5. swietlowki wystawaly mi 20cm (ze 120cm) poza baniak, bo mialem baniak 100cm dlugi. efekt byl taki ze ballinga musialem podwoic dawke aby trzymac staly poziom wapnia - i to jest FAKT. wiec nigdy nie uwierze, ze ledy "nie dzialaja" i polecam LEDY kazdemu akwaryscie. Miejmy nadzieje ze na advanced aquarist bedzie obiektywny test, pokaza CT, PAR, a najwazniejszy dla mnie jest wykres dystrybucji swiatla oraz zakres widma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 KIDULT spoko ja Ci wierzę bo zresztą już wcześniej pisałeś o tym i to że rosną Koralowce pod ledami to fajnie. Zresztą akwaryści nie tylko w Polsce pokazywali wzrost jakiś. Ja też nigdy nie napisałem, ze nie rosną bo nie mam podstaw by tak pisać. Sam widzisz jak wyżej, jakie ja mam chore dylematy. Wiesz, po prostu zawsze przed zakupem jakiegoś nowego sprzętu muszę zebrać jak najwięcej wiarygodnych informacji. Bo się trochę przyzwyczaiłem do moich zwierzaków. Dzięki takim opiniom akwarystów, właśnie coś mi się w końcu wyklaruje. Mam nadzieję, że ten test Yoshiego będzie jakoś sensownie przygotowany i nie sponsorowany, bo tak to wiesz. Już i tak coraz lepiej jest. Mam nadzieję, że coraz więcej będzie chociaż zdjęć jak rosną, bo samych opisów parametrów, to powiem szczerze już mam dość. Nawet kiedyś w nowym projekcie też po cichu przewidywałem większą ilość tych lamp. Tylko wiesz pieniądze wydać jest łatwo nie chcę żałować i te Koralowce. Ale lanie sto procent więcej Ballinga. to mi się w pale nie mieści, aż mi się nie chce wierzyć. To co z litra płynów miałbym przeskoczyć nagle na dwa litry każdego ? Jaki to szok dla systemu, w jakim okresie tak zwiększyłeś dawki. Czy to się przekłada na dwa razy szybszy wzrost ? I tak szybko rosną u mnie pod 400w żarnikami to pod ledami jeszcze szybciej he, he. To już dawno nad szczepkowymi powinny ledy wisieć, dlaczego tak nie jest ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach