tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 O i chyba mamy odpowiedź, myślę że Roman bardzo dobrze to ujął. Ja tam żadnej tajemnicy nie robię, PO4 0,03-0,05 NO3 5-10 Jak miałem wartości bardzo bliskie 0 to miałem kłopoty na początku, a że znacie mnie, żem NIEPOKORNY, sam bez zezwolenia skreciłem odpieniacz, wywaliłem wszystkie absorbery, odstawiłem (a raczej skończyły się) wszelkie bakterie i pożywki i teraz mam święty spokój. Kiedyś rozglądałem się za testami, również i Hanna wypasiona była w planie, teraz testy robię co 2-3 tygonie i to tylko aby się upewnić czy aby czasem coś nie jest nie ten teges panie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 no właśnie @tomajk, dodać trzeba jeszcze jedną linijkę że : dobre oko akwarysty i doświadczenie = dobra kondycja korali @Spajdi, zaskoczyłeś mnie choć nie raz korciło mnie wziąść do Egiptu zestaw kH,Ca,Mg,NO3, ale nic straconego mam następny argument dla żony aby tam wrocić a teraz poważnie, jeśli faktycznie tak jest to jest to tak potęzny ekosystem że sam sobie poradzi ze wszystkimi stężeniami, nawet w takich wypadkach jak rosnące acropory na stalowej konstrukcji wraków samochodu leżącego u wybrzeży Red Sea, no dobrze może być zerowe PO4 NO3 ale równocześnie podawana jest ogromna ilość pokarmu i światła (tego naturalnego) a nad wszystkim panuje potężne DSB na dnie morza lub oceanu , o żywej skale nie wspomnę.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 Moim skromnym zdaniem w tych najpiękniejszych oraz w innych ładnych zbiornikach parametry faktycznie zbliżone są do 0 . Wydaje mi się że ta cała bajka to jeszcze inne sprawy niezwykle ważne , a które nam umykają . Niezwykle istotnym jest jakiej soli używamy , a co za tym idzie dobranie do niej i zwierzaków odpowiedniej ilości i częstotliwości dawkowania innych dodatków do wody . Ustalenie odpowiednich dawek w zależności od zapotrzebowania i umiejętne łączenie tych dodatków ze sobą , ilość światła i czasu świecenia .Przyznam się bez bicia że ja w moim baniaku też od jakiegoś czasu zacząłem szaleć . Polegało to na zbijaniu NO3 PO4 jak najbliżej zera , dodawanie KZ- ta niektórych preparatów ponadto potas , jod , stront . Efekt jest taki że chyba przesadziłem choć informowałem się wczesniej że dawkowanie 3 – 4 kropelek na dobę jest bezpieczne a wręcz wymagane . Zapewne jest i bezpieczne ale nie w każdym zbiorniku 3-4 kropelki . W moim najwyraźniej było to za wiele . Może o dwie , może o trzy ? Efekt jest taki że chyba , a raczej napewno przegiąłem pałkę .Istotnym tez jest dobranie odpowiedniej ilości i czasu świecenia . Kończąc tę wypowiedź powiem tylko tyle że chciałem dobrze a wyszło nie najlepiej . Na szcęście teraz muszę " tylko" wyprostować przenawożoną wodę i czekać aż kolory zaczną wracać do takich jak powinny być . Odpukać ubytków tkanki nie zauważyłem . Przyrosty jak należy a wręcz super , lecz kolory niestety nie te których oczekiwałem . Jak to mawiają nadgorliwość czasami gorsza od faszyzmu . Akwarystyki morskiej będziemy i tak uczyć sie do końca życia . I to jest własnie piekne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 no bo to jest tak, ciągnąć wypowiedź hepatusa1000 , dążymy jak już wspomnieliśmy do doskonałości czyli do zbiorników tych którym się udało (patrz Grajewo i nie tylko ), ale często zapominamy o "filtrze" na swoje poczyniania i niestety później boli, ja też kiedyś wpadłem w owczy pęd za niebieskimi buteleczkami, ale wporę się opamiętałem, wróciłem do bazy czyli parametry zbliżone do "0" i wtedy można kontrolowac bardzo małe ruchy czyli dozowanie wszelkiej chemii o ile jest przydatna. No ale każde akwarium to osobny system to co ktoś załatwi "litrami" chemii inny załatwi samą podmianą wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 Romanie ja oczywiście nie opieram się na własnych pomiarach tylko na informacjach wyczytanych w internecie min. reefkeeping, ale pewnie jeszcze idzie znaleźć więcej takich informacji. W każdym razie tak jak myślałem potwierdzacie, że sprawa nie jest prosta i testy to nie wszystko i zgadzam się z Tomajkiem z tym, że najważniejsze oko akwarysty który widzi czy dzieje się dobrze czy źle, a nie skupia się tylko na cyferkach:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 @Roman 100% racji !!!dobre oko akwarysty i doświadczenie = dobra kondycja korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 Witam Według mnie pomijany jest jeden z najważniejszych czynników w akwarium, czyli gęstość obsady organizmów osiadłych. Porównujecie akwarium do prawdziwej rafy tyle że na rafie tam gdzie nie ma koralowców a pokolce nie mają dostępu rosną glony. Wiele osób popełnia podstawowy błąd dając super światło, super nawożenie mikroelementami a wszystko dla 2-3 korali w akwarium 1000l. Innym problemem jest to że i refugium z glonami czy DSB również ciągną makroelementy i mikroelementy. No i jeszcze dodajmy walkę chemiczną miedzy koralowcami. Moim zdaniem w wielu przypadku wielu problemów z jasnymi koralowcami wystarczy ograniczyć pochłaniacze Po4, nie przekarmiać i dodać kilka koralowców, na ogół to działa. Ważne aby przy wprowadzaniu koralowców tradycyjną metodą nie zawalić akwarium koralowcami miękkimi bo potem SPS sobie z chemią nie poradzą. Pozdrawiam Łukasz Kur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2010 to jeśli mam jasne koralowce i filtry w postaci skała,odpieniacz,dsb,refugium z glonami i pochłaniacz fosforanów,to za dużo tej filtracji i zlikwidować jedną np dsb w sumpie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2010 czyli co ogólnie,jak koralowce jasne,pastelowe to woda wyjałowiona i niskie po4 i no3,jak koralowce maja mocne kolory czy też są brązowe to zarcia duzo i wyzsze po4 i no3 czy tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2010 czyli co ogólnie,jak koralowce jasne,pastelowe to woda wyjałowiona i niskie po4 i no3,jak koralowce maja mocne kolory czy też są brązowe to zarcia duzo i wyzsze po4 i no3 czy tak? tak chyba też nie mozna uogólniać... oczywiście oko/doswiadczenie/obserwacja własnego zbiornika to podstawa, ale... czasem trzeba też dostępu do dobrych mierników. @juwewaldi, u siebie mam DSB, tzn. nie jestem pewna czy to jest prawdziwe DSB (to oddzielny temat) ale jest. Do tego stosowałam węgiel (250/m-c) i absober PO4 (50 / tydzień). I tak, jakieś 3 tygodnie temu w zbiorniku była rewolucja (wyciąganie skały, itp.) przez pierwsze dwa dni nie wkładałam ani węgla ani absorbera co by sie nie pozapychał (w akwarium pływały jeszcze ostatnie pyłki po demolce). w akwarium skała/piach/zwierzaki żadnej różnicy z powodu braku wkładów... karmienie takie same a nawet ciut zwiększone. Natomiast co do kolorów, u siebie zaobserwowałam zjawisko następujące. generalnie moje korale są stosunkowo jasne, każda szczepeczka, która do mnie trafia jaśnieje bardziej lub mniej, ale zawsze. Korale zaś dostają intenywniejszych barw (i szczerze mówiąc bardziej mi sie wtedy podobają), gdy przychodzi czas wymiany świetlówek. wtedy np. moje montipory są czerwone a nie różowe. być moze wchodzi w grę jeszcze dodatkowy czynnik, ale u mnie na 100% 5 m-c świecenia 39W T5 powoduje już intensywniejszy kolor. po wymianie świetlówek, wszystko wraca do jaśniejszej palety barw. niestety mam tylko "oko" i czas na obserwację, nie posiadam wiarygodnych mierników do PO4, ale widzę że sama barwa i od światła się zmienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2010 @nika, jak najbardziej dostęp do mierników musi być, tylko w miarę nabywania doświadczenia jesteśmy w stanie ocenić sytuację obserwując nasze zwierzęta. temat jest dosyć skomplikowany i chyba nie można oczekiwać jedynej słusznej receptury, ale można wymienić się doświadczeniem, ja mogę dodać że mi trudno było utrzymać równowagę pomiędzy odpowiednio wybarwionymi koralami a dobrymi parametrami, udało mi się to po 3 latach przy drugim zbiorniku i wynikami niestety mogłem cieszyć tylko przez rok (brak prądu), teraz przy trzecim projekcie wiem że: - niczego nie można wykonywać gwałtownie - nie być podatnym na wszelkiego rodzaju nowinki - wszelkie rodzaju informacje dostosować do swojego systemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2010 to co pisze Nika potwierdza spostrzezenia opisane tu: http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=9&ved=0CB4QFjAI&url=http%3A%2F%2Fbiominerals.paleo.pan.pl%2Fstaff%2FStolarski%2FPublications%2FWiedza_i_Zycie_1994_Stolarski_Leptoseris.pdf&rct=j&q=zooksantelle+w+budowie+rafy&ei=CX12S6L8GYLX-QbytLm4CA&usg=AFQjCNF82JZaZhgPuQ-nv476Hm3Ea1KJeQ mam tu na mysli to, ze korale za pomoca pigmentu produkuja (luminescencja) swiatlo uzyteczne dla zooxantheli ze swiatla jakie panuje w srodowisku (np. na glebokosci 30 metrow pod woda). im swiatlo bardziej niebieskie, tym wiecej pigmentu trzeba, aby zooxanthele mialy wiecej swojego swiatla. z kolei im wiecej swiatla w gotowej postaci przyswajalnego dla zooxantheli tym korale bledna (co najbardziej widac pod ledami). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 Roman a masz w systemie wiele pochłaniaczy po4 i no3? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 juwewaldi, w poprzednim akwarium za redukcje NO3 było odpowiedzialne 50 kg żywej skały + cyrkulacja + DSB, natomiast do redukcji PO4 użyłem absorbera Rowy zawieszonego w "skarpecie" przy wylocie odpieniacza, moje paramatery po 4 latach to NO3 - 5mg/l (test Salifert), PO4 -0 (test Delteca) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 czyli obecnie nie masz dsb? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 obecnie założyłem nowe akwarium z DSB w sumpie z dwoma przegrodami do wymiany DSB po dwóch latach, niedługo pojawi się opis mojego nowego projektu wraz z zdjęciami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 Roman priv Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 chodzi o to czy potrzebne jest refugium z glonami i dsb? czy wystarczy jedno z dwóch ? żeby za bardzo nie wyjałowic wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach