Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jakie znacie najczęstrze objawy zbyt czystej wody?

chodzi o to jak koralowce sps i miękkie wówczas wyglądają,jak zachowuję się odpieniacz,czy z tego powodu pojawiają się różnego rodzaju glony itp

proszę o wypowiedz osoby które kiedyś już wyjałowiły wodę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie walczę z wyjałowioną wodą. Koralowce bieleją od dołu, są bardzo jasne - za bardzo. Na skale i gdzieniegdzie na piasku mam zielony nalot. NO3 i PO4 wynosi 0. Zacząłem karmić dość obficie korale. Do tego odpieniacz na min. Więcej jest w moim temacie ph a bielenie korali. Na początku myślałem, że to od ph, ale nie. Za czysta woda:/.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na piasku pojawił mi się rdzawy nalot. Może być to dino, wieczorem gdzieniegdzie widać bąbelki powietrza. Mając zerowe NO3 stąpa się po bardzo cienkim lodzie:/. Ja aktualnie chcę podnieść NO3, tak aby korale miały co jeść i nie bielały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera nic mi nie bieleje jeszcze ale wydaje mi sie że też mam wyjałowiona,bo skała,odpieniacz,spagetti i dsb w sumpie,no i ecofos,wszystko to razem chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 470 litrów plus 120 sumpa. Około 100 kg skały, do tego DSB w sumpie, spagetti oświetlane na przemian z głównym, a odpieniacz mam taki http://aqua-reef.pl/diy-zrob-to-sam-f16/skimmerek-z-odpadkow-t127.html i chyba za dużo tego wszystkiego :). Teraz walka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam...i czytam....i chodzi po głowie jedno pytanie....

Jeśli PO4 i NO3 jest zero to pada stwierdzenie że źle dla korali itd., to dlaczego zbiorniki np. Tank of the Month wyglądają genialnie a ich parametry (NO3 i PO4) są prawie zawsze ZERO...hmm....i bądź tu mądry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tez ciekawi, czy nauka zna takie ZWIERZE, ktoremu do zycia jest potrzebne NO3 i PO4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czytam...i czytam....i chodzi po głowie jedno pytanie....

Jeśli PO4 i NO3 jest zero to pada stwierdzenie że źle dla korali itd., to dlaczego zbiorniki np. Tank of the Month wyglądają genialnie a ich parametry (NO3 i PO4) są prawie zawsze ZERO...hmm....i bądź tu mądry.

Najwidoczniej do życia korale potrzebują zarówno NO3 jak i PO4. W zbiornikach TOTOM oba te związki występują ale w ilości takiej jaką potrafi "skonsumować" koralowa obsada, a to co zostaje wynosi zero :) właśnie mi to przyszło do głowy, ale żaden ze mnie biolog więc nie opierałbym na tym doktoratu "Proszę pana, ja jestem umysł ścisły." jak powiedział niejaki Maklakiewicz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba brzydzi jedziemy po krawędzi,chyba trza coś zlikwidować,dsb lub refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe że nikt ze "starych wyżeraczy" się nie wypowie,tylko powtarzają wszystko to co juz wiemy,żadnych konkretów,trzymaja tajemnicę tylko dla siebie?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efendi bardzo słusznie zauważył, że większość o ile nie wszystkie TOTM'y to tzw. "zerówki" czyli NO3 i PO4 = 0, a wszystko wygląda olśniewająco... Mi się wydaje, że jest jeszcze jakiś parametr/składnik wody którego nie mierzymy, albo go pomijamy który ma znaczący wpływ na zbiornik bo miałem taki motyw, że NO3=0 PO4=0,2 , a kumpel NO3 tak samo, a PO4=0,6 i u niego zero glonów zielonych, a u mnie rosły i co powiecie jaki parametr mierzyć, który ma wpływ na wzrost glonów ? Lepsze parametry wody (teoretycznie opierając się na tym na czym ludzie się skupiają czyli NO3 i PO4), a glony rosną, a na gorszych nie rosną, ciekawe prawda ? Parametry mierzone tymi samymi testami kilkukrotnie... Więc jest jeszcze jakiś parametr który wpływa np. na wzrost glonów, a go nie mierzymy, ale co to jest... Ja jestem za wąski w uszach, żeby się wypowiadać, ale wiem, że jeszcze jest COŚ ważnego w wodzie co olewamy, albo nie możemy tego zmierzyć, a ma ogromny wpływ na działanie akwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiecie, że ta pogoń za ZEROWYMI wartościami NO3 i PO4 nie "pozwala" się przyznać, że się ma w baniaku więcej niż ZERO ??

Co by WIELCY nie powiedzieli, to i tak znajdą się WIĘKSI i tak będzie MNIEJ NIŻ ZERO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. sugerujesz Tomajk bo nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, że na TOTM podają po prostu sfałszowane wyniki ? Piszą, że mają 0, a w rzeczywistości mają niezerowe wartości ? Jest to prawdopodobne, ale... pewności nie ma niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja spajdi,ale co szkodzi tym" wielkim"jak to Tomek napisał zdradzić tą tajemnice wtedy wszyscy mieli by ładne baniaki,no chyba ze to kosztuje,ciekawe ile kosztuje taka porada?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że to tak jak w wędkarstwie... Dużo Ci doradzą, ale nikt Ci nie zdradzi swoich szczegółów swoich "sekretów" zostawiają wisienkę na torcie dla siebie dają Ci prawie gotowy przepis, ale bez jednego kluczowego składnika hehe:spiteful:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Cała "zabawa" polega na tym aby dążyć do zera ale nie otrzymać wynik =0 na pewno nie w przypadku PO4, i jeszcze przy tym zachowac równowagę pomiędzy tymi parametrami aby na podobnym poziomie były spadki i wzrost, czyli:

zbyt wysokie PO4 i NO3 = zła kondycja korali (przewaga barwy brązowej + "złe" glony)

zerowe PO4 i NO3 = zła kondycja korali (utrata tkanki bielenie korali + "złe" glony)

PO4 i NO3 bliskie "0" = dobra kondycja korali, odpowiednie wybarwienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman Rożek, a jak się ustosunkujesz do tego, że w morzach jest NO3 i PO4 = 0 słownie ZERO niewykrywalne ? Bardzo rzadko w niektórych miejscach tylko są jakiekolwiek stężenia tych związków więc po co one mają być w akwarium skoro koralowce na rafie czują się najlepiej bo to ich naturalne środowisko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi