Zenon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 Planuję wymienić większość skały w moim zbiorniku, i zastanawiam się nad skałą Aquaroche, akurat jest nawet na Allegro - http://www.allegro.pl/item919705720_skala_aquaroche_box_17_kg.html - czy ktoś ma może doświadczenie z ta skałą? Wygląda fajnie, porowata odpowiednio, ma plusy w postaci tego że nic z niej nie wylezie, i można ją spokojnie na sucho posklejać w pożądaną konstrukcję. Pewnie że akwarium praktycznie od nowa będzie dojrzewać, ale z tym się jestem w stanie pogodzić, natomiast mam pewne obawy czy aby nie skończy się jak z niesławną ceramiką ;-), i dlatego ten wątek - czy nie wiecie jak ma się sprawa z tą skałą po paru miesiącach, roku, itp? Nie chciałbym mieć inwazji glonów, jak ludzie mieli po ceramice. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 porowata? a kto w niej wiercil otworki srednicy polipa od spsa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Mają tresowane ślimaki. Tu jest porównanie http://www.aquaroche.fr/gb/actualites/comparatif.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Witam Mam tą ceramikę i muszę stwierdzić że jest bardzo porowata jest u mnie w akwarium od sierpnia 2009 negatywnych skutkówn nie widzę jedyna żecz to dojżewanie zbiornika trwa długo ale korale czują się OK proces rozwijania bakterji nitryfikacyjnych trwa nadal wszak wsadziliśmy sterylny materiał jednak do sumpa wsadziłem 20 kg żywej skały myślę że jest to niezły materjał no i łatwo daje się obrabiać można budować co się komu przyśni. Wniosek końcowy: Efekt taki sam jak byśmy wsadzili martwą skałę. Jeżeli będziesz miał jakieś pytania możesz napisać na priv albo zadzwoń służę pomocą 888 111 445 pozdrawiam Sławomir Dyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Półki z ceramiki tej firmy jeszcze są ok ale te skałki to nie polecam,gloniska tylko na tym rosną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Zenon a dlaczego taki badziew wybrałeś nie lepiej żywa kupić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Jak dla mnie to jest beznadziejne. Wyglada jak efekt pracy pijanego operatora betoniarki co strzelil kilka kleksow ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Nie, jeszcze nie wybrałem, na razie zbieram info :good:. Zastanawiam się nad nią z tej racji, że nie wylezie z niej aiptazja, kraby, modliszki, ani inne stwory, no tylko właśnie, boję się że będzie podłożem pod glony, tak jak pisze Nemezis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 takze mam te ceramike (bardziej udane kawalki); u mnie jest uklad 50/50 z zywa skala; ceramika okolo roku; zadnych skutkow ubocznych nie ma; faktycznie algi wapienne slabo na tym rosna; natomiast glony o ile zapuscimy parametry dobrze; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Daj spokój z ceramiką, wysadziłem sobie baniak w kosmos przez używanie czegoś podobnego (akurat innej firmy, ale zawsze). Jak chcesz czyściutką skałę to kup w erybce, skała jest biała i bez _żadnego_ życia. Ja akurat uważam to za minus, ale w Twoim przypadku będzie idealna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2010 Dzięki za info, panowie. :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2010 Zenon, jeśli chcesz bezpiecznie zaoszczędzić to kup suchą skałę rafową np. w Aqua Medic. Zastosuj pół na pół suchej i żywej skały i będziesz ok. Cenowo to chyba sucha skała rafowa wychodzi nawet taniej od ceramiki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2010 Zenon, jeśli chcesz bezpiecznie zaoszczędzić to kup suchą skałę rafową np. w Aqua Medic. Zastosuj pół na pół suchej i żywej skały i będziesz ok. Cenowo to chyba sucha skała rafowa wychodzi nawet taniej od ceramiki. Zgadzam się z powyższym, poza tym suchą skałę możesz sobie fajnie ukształtować klejąc kawałki poxyliną. U mnie trzyma się już rok czasu i raczej nie zanosi się na tragedie czy rozklejenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
squdo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2010 a moja firma niedługo zostanie przedstawicielem Aquaroche na Polskę. Właściwie to już została tylko nie do końca oficjalnie. Z morszczyną zaczynam jednak mam w 170L baniaku z 20 kg Aquaroche i 4 LR. Wstępnie wszystko wygląda przyzwoicie. Przedwczoraj wsadziłem clean up crew i wszystko żyje. Glony już powolutku porastają sztuczną skałę; łatwo ją ukształtować poukładać. Dodam jeszcze, że cześć z tej mojej skały Aquaroche to około 3 kg płyt Aquaroche o większej porowatości 'Eco Reef' i niestety cenie. Zanim zdecydowałem się na współpracę z Aquaroche to poczytałem trochę i faktycznie są opinie negatywne, ale są i pozytywne. Niektórzy twierdzą ze Zeo trzeba stosować, ale niektórzy tego nie robią. Jeśli ma ktoś ochotę zobaczyć to zapraszam do Giżycka. Co prawda teraz to niewiele widać jeszcze ale za około miesiąc planuje osadzać miękkie korale. Nie wszyscy także wiedzą, że ocenarium w Brescie kupił od Aquaroche prawie 3,5 tony !!! skały na łącznie 5 ton w zbiorniku. Coś w tym musi być. Pamiętajcie że w Polsce popularna kiedyś była ceramika tzw Balonowa, która to mocna zepsuła opinie; była tańsza dlatego popularna jednak dość szybko okazała się felerna. Występuje u nas jeszcze Riffkeramik ale to także inna technologia i nie jest to typowo skała ceramiczna. Zobaczcie na ten post tylko przeczytajcie uważnie http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23866&d=0 Nie reklamuje tutaj także swojej firmy, jak już przygotuję pełną ofertę i Aquroche wpisze moją firmę na listę dealerów to wtedy z pewnością wykupię reklamę na forum. Jeśli ktoś chce próbki skały to mogę powiedzmy wysłać coś w super cenie ale przyjmijmy że nie więcej niż 0,5 kg Z pewnością jest tak, że zbiorniki wykładają się na ceramice; jest kilka marek ceramiki !!! i o tym się mówi, ale wykładają się też zbiorniki na LR i o tym też się mówi ale już nie tak bardzo zwraca uwagę. Kupię za parę dni testy to napiszę jakie wyniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2010 Pamiętajcie że w Polsce popularna kiedyś była ceramika tzw Balonowa, która to mocna zepsuła opinie; była tańsza dlatego popularna jednak dość szybko okazała się felerna. . To proponuje przeglądnąc ten wątek http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23930 i zobaczyć jak rosną korale na tej mojej feralnej ceramice:spiteful: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2010 Akurat Balon to nie do końca na Twojej ceramice rosna w tym zbiorniku korale bo jak byś dobrze sie czytał to byś wiedział co piszesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2010 robertk ale ma sporo ceramiki od balona w akwarium. Malo tego. Tomek z nemo(jelenia gora) ma takze napchane ceramiki od balona do akwarium i sps wylaza z wody. A i widzialem koralowce rosnace w 'naturze' na gruzie budowlanym. W moim osobistym odczuciu zadyma i obwinianie balonowej ceramiki o kleski to tak jak skladanie holdu cudownym pythonom za ich kosmiczny wplyw na koralowce czy pelletom za redukcje no3. Cos w tym wszystkim moze byc, nikt nie wie dokladnie co, najwiecej udzielaja sie ci co pojecia maja najmniej i sie tak karuzela kreci choc niewiadomo dokad. Sorki za of topa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2010 @chodi, zgadzam się ze w tych zbiornikach jest ceramika od Balona i wszystko śmiga jak się patrzy i być może jest sens posiadania ceramiki ale w polączeniu z zywą skałą i to dobrej jakości. A jesli chodzi o udzielanie się i pojecia nie posiadanie to osobiście pomagałem w wkładaniu tej ceramiki do dwóch zbiorników i z jednego wyciągalem. Ps. Osobiście jestem przeciwnikiem jakiejkolwiek ceramiki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach