KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 mialem to samo, jeden koral sie tak stresowal (tez acropora, tylko ze zolta) po podaniu jedzenia, ale w koncu jej przeszlo, takze bez paniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 no ja się nie zgodzę i będę bronić spławików JBL'a. przez długi czas mój hydrometr uchylny Instant Ocean (aquarium systems) stale i pięknie pokazywał zasolenie 1,024 -1,025. takie chciałam mieć i takie pokazywał z czystej ciekawości chciałam porównać pomiar innym ustrojstwem. zdziwiłam się dość mocno, gdy porównywałam zasolenie właśnie spławikiem JBL, który pokazał 1,021 ! wynik (co do kreski) powtórzył się na drugim JBL-u, tak więc ten JBL pływakowy hydrometr mogę polecić, jest dokładny. prównywałam też z pływakiem TM i wskazania JBL i TM są identyczne! natomiast co do dokładności refraktometrów była długa dyskusja na n-r. linka kopiować nie będę, bo może tu powstanie odrębna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Zgadza się ten spławik JBL-a to potęga. Jednak nie zamierzam dyskutować z tym co napisał Fool szklo Hanna daje czadu. Zobaczymy jak tam Acropora bez tego czosnku w jedzeniu będzie się zachowywać. Czym mierzyłeś parametry z ciekawości spytam ? Wrażliwa jakaś. Jakiś inny Koralowiec w akwarium nie stresuje się czymś nie parzy może chemię puszcza jakiś. Masz węgiel ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Proszę Tomku link http://korale.pl/product_info.php/cPath/31_46/products_id/143 ja nie wieże spławikom i refraktometrom od kiedy zakupiłem hannie z 2 mies temu podawałem magnes w ilości 200 ml na dobę i codziennie wzrastało zasolenie z 34-35ptt więc musiałem dolewać RO do zbiornika około 1,5l dziennie żeby utrzymać 34ptt a spławik jbl,a nawet nie drgną.Tak Jarosławie hania daje czadu polecam w 100% kozak sprzęt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Nie twierdzę, że hania jest zła, bo pewnie jest super, ale trzeba niestety ZROBIĆ POMIAR, a ja mam POMIAR CIĄGŁY i mam zaufanie do spławika z TM gdyż będąc przy okazji w laboratorium poprosiłem o sprawdzenie, i jest w zakresie 1,023 wręcz idealnie. Odchylenie 0.0001 widać bez problemu, bo to jest jedna kreska ok. 2mm wiec o pomyłce nie ma mowy. Ale żeby nie przeginać, zasolenie musiałoby być skopane naprawdę mocno by koral się z tego powodu stresował. Coś tam o czosnku wspominaliście, no to faktycznie możne być powodem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Żeby nie wnikać he, he to czym mierzyli w laboratotium ? ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Zobaczymy jak tam Acropora bez tego czosnku w jedzeniu będzie się zachowywać. Czym mierzyłeś parametry z ciekawości spytam ? Wrażliwa jakaś. Jakiś inny Koralowiec w akwarium nie stresuje się czymś nie parzy może chemię puszcza jakiś. Masz węgiel ? Dziękuje za zainteresowanie. Parametry mierzone testami Salifert, poza PH które mierzyłem testem TM. Wegiel (ROWA) jest w systemie cały czas, regularnie zmieniany co miesiąc w ilości 200-250ml/400l w obiegu. Do tego EcoPhos 150-200ml/400l/miesiąc. Wymieniane były jakieś 2 tyg temu, wiec raczej nie jest to wpływ szybkiego wyczyszczenia wody. Inne korale nie puszczają chemii, która byłaby widoczna gołym okiem. Wspomniana acropora stoi samotnie do najblizszego korala ma min. 5cm z każdej strony. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 W laboratorium nie mierzyli tylko sprawdzili na przygotowanym płynie, nie wnikałem czym sprawdzali ów płyn do kalibracji, może Hanią ale czy akurat taką ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 @fool sklo ma racje wie on cos o tym, dałem mu kiedys troszke swojej wody jak mi powiedział jaki poziom soli w wodzie to chyba morze martwe ma troszke wiecej.test robił hanna ja mam spławik tak wiec wniosek oczywisty było chyba 1,036 i wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepinside 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 @AMKoszalin, a Ty czym mierzyłeś? Spławikiem TM/JBL czy innym ustrojstwem?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 Kupiłem spławik TM. Uwaga! Od początku prowadzenia akwa miałem 1,026 -1,027 czyli wysoko. Dwa spławiki mylące się względem siebie o 0,0005 to CZYSTY PRZYPADEK (wskazania 1,023 i 1,0235). Własnoręczny test spławików AM wykazał, że na 8 szt tylko 1 pokazywał dobrze! MZ czysty przypadek Skala oscylowała od 1,022! do 1,028! Użytkownicy spławików AM miejcie sie na baczności. A acropora jak sie stresowała tak sie stresuje :/ Dziś ją przestawie w spokojniejsze miejsce. Dołączam jej zdjęcie i proszę o pomoc w identyfikacji gatunku i info na temat crykulacji i oświetlenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 @thomash666 możesz próbkę wody przysłać mi to ci zrobię pomiar na hanni i sobie sprawdzisz ze spławikiem i będziesz wiedział na czym stoisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 Dziękuje. Ten spławik który kupiłem był sprawdzany komisyjnie z drugim i z pomiarem z sondy. Mam więc pewność poprawnych wskazań na nim. AM leży w wiadrze na podmiany, jak sobie dodam do wyniku kilka kresek to taki odczyt też wystarczy. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 Moim zdaniem to okaz zdrowia :)może trochę zestresowany ,ale zdrowy. Jeśli chodzi o spławiki ,to polecam TM,bardzo dokładny,ręcznie kalibrowany sprzęcik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2010 mam w profiluxie sondę za solania to już całkiem głupoty pokazuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2010 Pomęcze jeszcze trochę - nie ma poprawy. Zdjęcia z dziś. Wygląda to tak jakby jej skóra schodziła. Oceńcie sami: Dzieje się to na wybranych polipach. Za radą kolegi przestawiłem ją w miejsce silniejszego przepływu wody. I bardziej na bok od ledów. Może to one? Na zdjęciu jest ten sam polip co na początku posta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2010 Powiedz, czy ona tylko rano tak wygląda? Czy w ciągu dznia również? Czy oglądałeś jak wyglada w nocy? Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2010 seb - dzięki za zainteresowanie. Obecnie, po przestawieniu w miejsce bardzo silnej cyrkulacji wygląda lepiej. Jest to spowodowane albo tym, że proces oczyszczania następuje szybciej i zwyczajnie tych wąsów nie widać, albo jest jej lepiej i już nowych nie wypuszcza. Obecnie nieciekawie wyglądają 4 polipy - w miejscach gdzie "schodzi niebieski". Reszta ok. Koral cały czas ma wystawione polipy. Weekend zaobserwuję jak się zachowuje chwile po zapaleniu świateł. Niestety w tygodniu pracuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach