Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam problem z acroporą. Od niedzielnego poranka zaczęła gubić tkankę na tipach:

pict7552www.jpg

Dzieje się tak chyba od niedzieli (wczesniej nie zaobserwowałem). Wg testów zmian parametrów nie było. Nie doszły też nowe korale, jedynie tydzień wcześniej ryba.

Ta acropora jest u mnie troche ponad miesiąc...

Parametry

24-25C,

zasolenie 1,023,

PH 7,7 - 8,0

KH 7,7

CA 410-440

MG 1410

NO 3: 2

Wachnięć nie odnotowałem.

Jedyna różnica jest taka, że od 3 tygodni zacząłem dawkować Grotech ABC 1ml/dzień na ok 400L w obiegu. Korale pociemniały, pojawiło się miejscowe cyjano - odstawiłem zgdonie z instrukcją. Do tej pory kolor nie wrócił - nadal brązowe tipy u acropor. ABC nie leje od czwartku, od niedzieli koral sie stresuje, to to?

Pomóżcie proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm utrata tkanki? na zdjęciu nie widzę ,aby tracił tkankę jedynie to ze się zestresował.. ,ale jeśli coś ubyło tak jak piszesz to napisz czym mierzysz zasolenie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. To może nie rozróżniam gubienia tkanki od stresu. Nie widać ubytków to fakt. Niemniej wie ktoś może co może być przyczyną?

Zasolenie mierze 2x spławik AM, ten za 30 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o rany te spławiki oszukują i to dużo musisz zrobić dokładniejszy pomiar zasolenia, a kiedy podmieniałeś wodę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robie podmiany co tydzień 25-30l na ok. 400 w obiegu.

Salimetry względem siebie mylą sie o pół kreski. W sobote odbieram spławik TM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po podmianie wody korale się stresują więc wlewaj solankę powoli i obserwuj ogólnie wszystkie spławiki oszukują zwykłe i AM kiedyś był ten temat na forum poszukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak dla mnie TM to super spławik, sam zamierzam zakupić, ale już używałem i dla mnie bomba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dajmy się porwać przesadzie - spławiki oszukują, refraktometry oszukują, mierniki oszukują - to czego my mamy używać? Znajdź kogoś, kto wie, że jego przyrząd do mierzenia zasolenia jest OK i sprawdź jaką trzeba brać poprawkę na Twoim.

Spławik TM ma dobrą opinię, ale jest drogi. Jeżeli chodzi o spławiki to polecam JBL'a z jednego powodu: jest duży, a przez to wydaje mi się trudniej go zbić :D

Chociaż i tak najwygodniejszy pozostaje dla mnie refraktometr, pomiar trwa kilka sekund, choć trzeba pamiętać o regularnej kalibracji.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długie spławiki są b.dobre i raczej nie zawodne w przeciwieństwie do refraktometrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie zgodzę się ze spławiki są b dobre moim zdanie są straszną poraszką w sklepie sprawdzałem 10 szt i każdy inaczej pokazywał refraktometry tez się mylą ja już mam spokój z zasoleniem kupiłem hannie i problem z głowy porównałem spławik jbl z hania i była różnica o 5 czyli bardzo dużo a refraktometr mylił się o 2 czyli polecam hanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no nie zgodzę się ze spławiki są b dobre moim zdanie są straszną poraszką w sklepie sprawdzałem 10 szt i każdy inaczej pokazywał

Spławików kalibrowanych TM po 150zł/szt było 10szt w sklepie i dali ci je przetestować :D To gratuluję, musi być to wielka hurtownia a ty masz tam jeszcze większe chody.

Spławik PORZĄDNY nie jest żadną porażką, tylko trzeba na niego wydać trochę kasy (faktycznie nie ma porządnych za 30zł) i uważać, bo jest BARDZO delikatny i nawet przy wyjmowaniu z futerału można go zniszczyć.

Ta acroporka wygląda jakby się czyściła, raczej nie jest to utrata tkanki.

Takie "flaczki" jednak nie powinny się pokazywać dłużej niż jeden dzień czy nawet kilka godzin. Jeśli trwa to dłużej to znaczy, że z wodą jest coś nie tak, pomimo pozytywnych wyników testów.

ALBO dopadł ją jakiś pasożyt, czy w ostatnim czasie nie dokładałeś jakiś korali czy skały ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomajk tak dali mi przetestować spławiki jbl w firmie badis !! a po za tym thcskiba też testował spławiki i to samo miał pisał o tym gdzieś na forum wiec coś w tym jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim czasie dołożyłem tylko rybę. Acropora dostaje takich włosów na 2-3 godziny zaraz po tym jak karmię ryby. Potem znikają i do następnego karmienia jest normalna. Ryby dostają jedzenie moczone w czosnku, zastanawiam się czy to nie to. Jutro będzie bez czosnku to sie przekonam.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JBL powiadasz a może jakiś link do tego CUDA ?

Ja pisałem o spławiku kalibrowanym TM

Wyjątkowo precyzyjny hydrometr, wykonany i kalibrowany ręcznie przez doświadczonego technika

Maksymalny błąd pomiaru wynosi 0,0001g/cm3

Hydrometr posiada skalę o rozpiętości 1,018-1,028cm3

Nie wymaga kalibrowania

a Ty o SPŁAWIKACH JBL.

Widzisz tą małą różnicę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi