Skocz do zawartości
AMKoszalin

Rachunek z energie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie dostaliscie rachunki za prąd ? Ja przy swoimi apetycie na energie ok 800W na samo akwarium dostałem 1130zł za 6m-c, pierwsza rata 250zł. Zakład energetyczy robi sobie prognozę na nastepne 6 m-c i płacic trzeba zaliczki.

Chyba bede spisywał licznik co miesiac i płacił za faktycznie zużyty prad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMKoszalin - jeśli prąd dostarcza Ci RWE Stoen to niedawno uruchomili elektroniczne biuro obsługi klienta. Jedną z opcji jest podawanie bieżącego stanu licznika w celu właśnie wprowadzenia korekty prognoz.

Ewentualnie zawsze można do nich zadzwonić i podać stan licznika i zrobią ręcznie korektę prognoz (ja tak właśnie zrobiłem i dostałem skorygowane prognozy zgodnie z moją deklaracją na kolejne 4 miesiące).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie baniak bierze pradu za 200zl - mam licznik z allegro, reszta mieszkania 130zl na miesiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choc w uk prad jest tanszy niz w polsce, po przeliczeniu place 650 zl miesiecznie. Ale wszystko jest elektryczne, lacznie z ogrzewaniem. Takze mialem miernik kwh przy akwarium i wyszlo ze generuje ono ok 15% tej kwoty, co i tak jest szokiem dla mnie :D wynika to z blednych zalozen poczatkowych :D dwa zarniki 150w nie pobieraja 300w tylko 379 w :smile: pompy cyrkulacyjne im glebiej tym pobor jest wiekszy itd. W sumie ze znamionowego 820w pobor rzeczywisty wynosi u mnie ok 1kw. Z czego ponad 600w to oswitlenie wiec na szczecie nie dziala cala dobe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis dramat ponad 2000 tys na pół roku,

pora zmienić stateczniki hqi z magnetycznych na elektroniczne,znacie jakieś dobre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywalem Elball 250W, ma funkcje sciemniania, nie slychac jego pracy i mozna go schowac w szawce. Polecam - jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mike ale na wydajności żarników nie traci?

tak się właśnie zastanawiam bo ponoć przy żarniku 150w to można 50w zaoszcządzić,przy elektronicznym podobno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz - Jakie dostaliscie rachunki za prąd ? Ja płace 285 euro miesięcznie realnego zużycia a ile z tego pobiera akwarium ? - dobre pytanie ! lepiej nie sprawdzać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ukrywam że też liczę koszty tak jak chyba wszyscy . Druga sprawa że to nasze UKOCHANE HOBBY więc lepiej nie liczyć . :D Dla zainteresowanych znalazłem fajny kalkulator do przeliczenia kosztów utrzymania zbiornika . Po lewej stronie jest temat kalkulator kosztów http://ilkus.net/~triamond/default.htm. Wystarczy tylko zmienić parametr – koszt energii i wody. Ostatni mój rachunek za prąd to 480 zł . Nie wiem ile z tego było za akwarium , bo nie chcę wiedzieć . :nono: Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde szczesciarz ja dostalem prezent na 640 PLN do zaplaty i wcale nie mam oceanu w domu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juwewaldi, nic nie tracą na wydajności a sciemnianie jest w fazie koncoej cyklu dziennego. Niewiem jaka jest oszczędność na energii porownujac elektroniczne i te zwykle, (nie zmierze teraz zmieniłem oświetlenie) ale mierzylem kiedyś pobór energii przy zaplonniku nie ;) elektronicznym 150W i wyszło 175 W na mierniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam takie cósik :

http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=d55aa2193d6d&UID_p=f171c851479a&UID=bd9e9f71b499

Elektroniczny, nie hałasuje, świeci bardzo podobnie do ellbala sprawdzane było u Rebcia czy kolor na reefluxach jest zbliżony i jest całkiem ok, do tego cena lepsza... a co do Ellbali to nie do końca one takie fajne bo to produkt przemysłowy do lamp zewnętrznych także są na tą okoliczność pewne ograniczenia (Rebciu mi kiedyś tłumaczył jakie, ale nie pamiętam :)

Użytkuje ww stateczników prawie rok i żadnch problemóm nie zaobserwowałem :ok:

JAcek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dostałem rachunek za prąd......masakra 640 zł, jak tak dalej pójdzie to będę zmuszony zrezygnować z tego hobby :D. Powiedzcie jak obniżyć rachunki, k....a mam mieszkanko 90 m2, akwa 500 l (8x80W T5), pompa 65 W x 2 i cyrkulacja, nowa lodówka, nowy telewizor, szlak mnie trafia....

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno jak długo oświetlacie swoje akwaria, bo zastanawiam się czy nie zmniejszyć z 12 godz. do 10 i czy tie wpłynie na kondycję akwa i życia w nim??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjąć jedną jarzeniówkę,po co 12 godzin 10 wystarczy

ja mam hqi od 11 do 21 a actynike od 8 do 21.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś przy holendrze miałem dopłatę 1200zł ;] (350l) (plus 2 mniejsze baniaki) wtedy musiałem zrezygnować z największego baniaka.. obecnie nad morskim mieszam T8 i LED, w planach jest 500l i tam na bank będą LEDy wzbogacone o T5..

co do świecenia to faktycznie różne szkoły widziałem.. niektórzy świecą na maxa tylko 5h, a inni 10h, a czas od wschodu do zachodu to 10-14h Tu chyba można sporo przyoszczędzić tylko jak to wpłynie na korale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi