Skocz do zawartości
AMKoszalin

Rachunek z energie ?

Rekomendowane odpowiedzi

ktoś może oszacować o ile może wzrosnąc mi miesieczny rachunek przy 600 wat akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś może oszacować o ile może wzrosnąc mi miesieczny rachunek przy 600 wat akwa

To najpierw musielibyśmy wiedzieć jaką masz stawkę za kWh ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z grubsza: 0,6*30*24*0,33=142,56 zł/m-c. Oczywiście zakładając stawkę 0,33 zł za 1 kWh i średnią moc urządzeń na poziomie 600 W. Musisz dowiedzieć się ile kosztuje u Twojego Dostawcy (STOEN), no i jaką masz taryfę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600W samego światła czy liczysz 600W ogólnego zużycia akwa ? dodaj jeszcze procentowe zużycie na oddawanie ciepła przez t5 czy hqi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z grubsza: 0,6*30*24*0,33=142,56 zł/m-c. Oczywiście zakładając stawkę 0,33 zł za 1 kWh i średnią moc urządzeń na poziomie 600 W. Musisz dowiedzieć się ile kosztuje u Twojego Dostawcy (STOEN), no i jaką masz taryfę?

0,33 zł za 1 KW miałeś jakieś 5 lat temu teraz masz ok 0,50 za 1 KW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600 w wszystkiego

zarniki HQI

Andrzej12345

dzieki

najwiecej tego to HQI a one nie pracuja cala dobe, ale i tak ze stowka liczyc sie trzeba

Edytowane przez Morog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK policzyłem trochę zbyt małą stawkę, ale szacunki wydają się i tak rzeczywiste zakładając, że 600 W tylko w okresie np. 12h. Proponuję wziąć jeszcze pod uwagę taryfy (G11, G12 itd)

Tak czy inaczej z dobrą stówką należy się liczyć. Czyż to nie miały być tylko szacunki??? :good2:

Przyznaję, slawomirdyl ma rację, tylko że ...za 1 kWh (płacimy za pobraną energię a nie moc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jes taka jak mamy ok 500 W na godzinę na akwarium dziennie to płacimy około 300 zł miesięcznie

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze http://wieszjak.pl/kalkulatory/22,kalkulator-kosztow-energii.htm

Ale miernik energi i tak Ci sie przyda bo to co podaje producent to tylko teoria.

Pompy na podnoszeniu biora mniej. Lampy na stradycyjnych statecznikach wiecej. Ale mysle ze ten kalkualtor moze badzo dokladnie Ci obliczyc ci i za ile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm tak to czytam i trochę to jest zabawne. Grzegorz ma rację najczęściej producent podaje tzw. moc znamionową. Ja swoje wyliczenia zrobiłem wg tych mocy i potem sprawdziłem watomierzem i rachunkiem za prąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pewnie wyszło więcej w wyniku kalkulacji niż danych rzeczywistych?? (zakładając "zdecydowaną" rzetelność danych wejściowych do kalkulatora)

Jedno jest pewne, zużycie energii w morskim nie jest małe.

I tak będziemy prowadzić dywagacje, a może zastanowić się nad działaniami zmniejszającymi zużycie energii?? Jakiś ranking rozwiązań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak będziemy prowadzić dywagacje, a może zastanowić się nad działaniami zmniejszającymi zużycie energii?? Jakiś ranking rozwiązań?

Na to akurat jest sposób , wpuścić gupiki i panel ledów 3 wat :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy pierwsze rozwiązanie w "morskim" - :good2:

Proponuję dorzucić bojownika i wyłączyć pompy.

Ja naprawdę proponowałem poważnie przedyskutować pomysły, no ale skoro jest takie podejście to po co zajmować się tym tematem. Zużywajmy na maxa. :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już wiem że jest naprawdę ciężko zaoszczędzić , jeśli gdzieś się uda to gdzie indziej stracisz :-)

Więc wydaje mi się że marne szanse żeby znaleźć oszczędność na prądzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej najwięcej pobierają pompy obiegowe , oświetlenie i podgrzewanie wody. Zawsze można zastosować zamiast pomp OR lub Aquabee jakiegoś Red Dragona , który przy podobnej wydajności pobiera o parę watów mniej energii , tylko jak zobaczysz cenę tych pomp to możliwe , że odechce Ci się oszczędzania na prądzie teehee.gif Podobnie jest z oświetleniem ,ledy super sprawa ,ale w wielu przypadkach zaoszczędzone waty oddaje się na podgrzewanie wodyconfused.gif

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli słowem mówiąc jak się nie obrócisz to .... - rachunki za prąd wysokie. takie to hobby i już. :down:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi