hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Ach te oszczędności . Na pewno można zaoszczędzić na prądzie . Kiedyś koledze , który zajmował się hodowlą paletek podsunąłem pomysł ogrzewania wody w zbiornikach . Rozwiązanie niezwykle proste ale skuteczne pod warunkiem , że akwarium umiejscowione jest w niedalekiej odległości od grzejnika centralnego ogrzewania . Może być dalej ale to już kwestia estetyki lub odpowiedniego zamaskowania węża który będzie ogrzewać wodę w akwarium . Pomiędzy żeberka grzejnika można przełożyć na zasadzie spirali wąż z wodą ( obieg zamknięty ) zakończony małą pompą 200 – 300l/h . Druga część węża do sumpa . Woda przepływając w wężu przez grzejnik ogrzewa się i płynie do sumpa , dzięki czemu podgrzewa wodę w akwarium . Można do sumpa zrobić spiralę szklaną – będzie na pewno lepsze . Zimą jak by nie było grzejniki grzeją i tym samym mogą podgrzewać nasze akwa . Pozostaje tylko kontrola nad temperaturą aby nie przegrzać wody w akwarium . Wystarczy obieg ciepłej wody sterować za pomocą zegara – włącz , wyłącz pompę . Wąż malej średnicy . Dla zainteresowanych rysunek który uzmysłowi bardziej to rozwiązanie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 I już mamy pierwszy pomysł Oszczędności: przypuszczam, że niestety przy założeniu HQI marne szanse zdecydowanego wykorzystania tego pomysłu lub bardzo znikome. Ale dla oświetlenia LED lub innej lokalizacji SUMPA (np. w piwnicy), gdzie woda schładza się w rurach i trzeba ją dogrzewać pomimo HQI pomysł wniesie parę złotych oszczędnosci. Policzmy: grzałka ca 200W średnio 3h/dobę = 0,55 * 0,2 * 3 * 31 = ca 10 zł (i już mamy 2,5 piwa na miesiąc). Nakłąd na inwestycję niewielki więc i stopa zwrotu rewelacyjna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 hehe może być i taki przelicznik – całkiem smaczny . Oczywiście to rozwiązanie nadaje się do dużych zbiorników i tak jak pisałeś z oświetleniem T5 lub led . U mnie jak miałem HQI to lampa załatwiała całkowicie sprawę ogrzewania wody . Przy ledach jaszcze nie używam grzałki bo w domu na tyle ciepło . Nie wiem co będzie później - czas pokaże . Oszczędność faktycznie niewielka . Ale może ktoś to wykorzysta ??? Jak zabawa to zabawa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Ja swoje akwa mam na piętrze a sump w piwnicy. Oj grzałeczka pracuje pomimo HQI, więc warto pomyśleć, warto. Lecz tak z drugiej strony ciepełko wyciągnie z grzejnika, to i za gaz się więcej zapłaci. Niestety nic w przyrodzie nie ginie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2011 rachunki jak na razie 300 zł miesięcznie przyznam, że odetchnąłem z ulgą, bo spodziewałem się więcej przed obecnym baniakiem było 200 zł, ale skasowałem akwarium słodkowodne i komp nie działa nocami, bo nie używam eMula no i w pokoju nie włącza się światła przed zgaszeniem tego w akwarium, bo nie ma potrzeby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2011 Wystarczy chcieć. Pozmieniać żarówki w domu na energooszczędne ledy, komputer zamienić na laptop (jeżeli ktoś nie jest fanem gier) ja mam to i to ale więcej korzystam z laptopa, a za każdym razem kiedy odchodzę od komputera to daję mu opcję uśpij, druga sprawa nie zostawiać telewizora, tunera sat czy co tam jeszcze w opcji stand by, wystarczy listwa zasilająca z czerwonym pstryczkiem i już jest po problemie, a oszczędności się robią Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Marzec 2011 A ja napisze tak : Kupcie sobie wiatrak 1-2 Kw Całość s własnym montażem ok 12-13K i to wystarczy na akwarium i np. TV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Marzec 2011 (edytowane) A ja napisze tak : Kupcie sobie wiatrak 1-2 Kw Całość s własnym montażem ok 12-13K i to wystarczy na akwarium i np. TV Co za pomysł ! Zaczynam szukać ! łatwo powiedzieć ale poszukajcie o przepisach budowania takich wiatraczków. Edytowane 30 Marzec 2011 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Marzec 2011 Czytałem i było coś na temat ich wielkości i ,że do określonej wielkości i wysokości powieszenia nie jest potrzebne zezwolenie bodajże 12m nad ziemią Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 włąsnie otrzymałem fakture za prąd za ostanie 3 miesiące po ostatniej zaczełem bardziej uważać ile marnuje wyłaczać komputer jak mnie nie ma, wyciagać ładowarki i telewizor guzikiem nie tylko pilotem roznica 87 złotych miesiecznie! tak do przemyślenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 i zarowke w lodowce jeszcze wykrec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 i zarowke w lodowce jeszcze wykrec Tak naprawdę to z tą żarówką w lodówce jest faktycznie problem, ostatnio żona dostała opierdziel bo ciągle jej nie wyłańcza, co otwieram lodówkę to ciągle się świeci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 ale wiecie że ona gaśnie jak zamykacie drzwi od lodowki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 ale wiecie że ona gaśnie jak zamykacie drzwi od lodowki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 ale wiecie że ona gaśnie jak zamykacie drzwi od lodowki? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 w mojej chyba nie gaśnie bo co otworze lodówke to się pali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2011 A tak swoją drogą bez jaj to w sumie pomysł mi się podoba zastosowania LED w lodówce też to jakiś pomysł na oszczędzaniu biorę się więc do dzieła i coś kombinuję jedna LED wystarczy a nie będzie problemu z chłodzeniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach