Skocz do zawartości
AMKoszalin

Rachunek z energie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ach te oszczędności . Na pewno można zaoszczędzić na prądzie . Kiedyś koledze , który zajmował się hodowlą paletek podsunąłem pomysł ogrzewania wody w zbiornikach . Rozwiązanie niezwykle proste ale skuteczne pod warunkiem , że akwarium umiejscowione jest w niedalekiej odległości od grzejnika centralnego ogrzewania . Może być dalej ale to już kwestia estetyki lub odpowiedniego zamaskowania węża który będzie ogrzewać wodę w akwarium . Pomiędzy żeberka grzejnika można przełożyć na zasadzie spirali wąż z wodą ( obieg zamknięty ) zakończony małą pompą 200 – 300l/h . Druga część węża do sumpa . Woda przepływając w wężu przez grzejnik ogrzewa się i płynie do sumpa , dzięki czemu podgrzewa wodę w akwarium . Można do sumpa zrobić spiralę szklaną – będzie na pewno lepsze . Zimą jak by nie było grzejniki grzeją i tym samym mogą podgrzewać nasze akwa . Pozostaje tylko kontrola nad temperaturą aby nie przegrzać wody w akwarium . Wystarczy obieg ciepłej wody sterować za pomocą zegara – włącz , wyłącz pompę . Wąż malej średnicy . Dla zainteresowanych rysunek który uzmysłowi bardziej to rozwiązanie .

dsc08255s.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I już mamy pierwszy pomysł :thumbsup:

Oszczędności: przypuszczam, że niestety przy założeniu HQI marne szanse zdecydowanego wykorzystania tego pomysłu lub bardzo znikome.

Ale dla oświetlenia LED lub innej lokalizacji SUMPA (np. w piwnicy), gdzie woda schładza się w rurach i trzeba ją dogrzewać pomimo HQI pomysł wniesie parę złotych oszczędnosci.

Policzmy: grzałka ca 200W średnio 3h/dobę = 0,55 * 0,2 * 3 * 31 = ca 10 zł (i już mamy 2,5 piwa na miesiąc). Nakłąd na inwestycję niewielki więc i stopa zwrotu rewelacyjna. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe może być i taki przelicznik – całkiem smaczny . :P Oczywiście to rozwiązanie nadaje się do dużych zbiorników i tak jak pisałeś z oświetleniem T5 lub led . U mnie jak miałem HQI to lampa załatwiała całkowicie sprawę ogrzewania wody . Przy ledach jaszcze nie używam grzałki bo w domu na tyle ciepło . Nie wiem co będzie później - czas pokaże . Oszczędność faktycznie niewielka . Ale może ktoś to wykorzysta ??? Jak zabawa to zabawa . :no:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje akwa mam na piętrze a sump w piwnicy. Oj grzałeczka pracuje pomimo HQI, więc warto pomyśleć, warto. Lecz tak z drugiej strony ciepełko wyciągnie z grzejnika, to i za gaz się więcej zapłaci. Niestety nic w przyrodzie nie ginie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rachunki jak na razie 300 zł miesięcznie

przyznam, że odetchnąłem z ulgą, bo spodziewałem się więcej

przed obecnym baniakiem było 200 zł, ale skasowałem akwarium słodkowodne i komp nie działa nocami, bo nie używam eMula

no i w pokoju nie włącza się światła przed zgaszeniem tego w akwarium, bo nie ma potrzeby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy chcieć. Pozmieniać żarówki w domu na energooszczędne ledy, komputer zamienić na laptop (jeżeli ktoś nie jest fanem gier) ja mam to i to ale więcej korzystam z laptopa, a za każdym razem kiedy odchodzę od komputera to daję mu opcję uśpij, druga sprawa nie zostawiać telewizora, tunera sat czy co tam jeszcze w opcji stand by, wystarczy listwa zasilająca z czerwonym pstryczkiem i już jest po problemie, a oszczędności się robią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napisze tak :

Kupcie sobie wiatrak 1-2 Kw Całość s własnym montażem ok 12-13K i to wystarczy na akwarium i np. TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napisze tak :

Kupcie sobie wiatrak 1-2 Kw Całość s własnym montażem ok 12-13K i to wystarczy na akwarium i np. TV

Co za pomysł ! Zaczynam szukać ! łatwo powiedzieć ale poszukajcie o przepisach budowania takich wiatraczków.

Edytowane przez robi59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem i było coś na temat ich wielkości i ,że do określonej wielkości i wysokości powieszenia nie jest potrzebne zezwolenie bodajże 12m nad ziemią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włąsnie otrzymałem fakture za prąd za ostanie 3 miesiące

po ostatniej zaczełem bardziej uważać ile marnuje

wyłaczać komputer jak mnie nie ma, wyciagać ładowarki i telewizor guzikiem nie tylko pilotem

roznica 87 złotych miesiecznie!

tak do przemyślenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zarowke w lodowce jeszcze wykrec :)

Tak naprawdę to z tą żarówką w lodówce jest faktycznie problem, ostatnio żona dostała opierdziel bo ciągle jej nie wyłańcza, co otwieram lodówkę to ciągle się świeci. :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wiecie że ona gaśnie jak zamykacie drzwi od lodowki? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą bez jaj to w sumie pomysł mi się podoba zastosowania LED w lodówce też to jakiś pomysł na oszczędzaniu biorę się więc do dzieła i coś kombinuję jedna LED wystarczy a nie będzie problemu z chłodzeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi