Skocz do zawartości
Zbyszek

Przebieg Budowy Mojego Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich zdjeciach szczegolnie widac jak wszystko jest dopieszczone na maksa. Gratuluje i zazdroszcze, bo baniak zapowiada sie swietnie.

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek, napisz proszę jakie są wymiary zbiornika i jakie żarniki planujesz zastosować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oswielenie :

BLV Brenner - 2 x 250Wat/20.000 Kelvin -10 godzin

2 x T5 / 54W ATI 10 godzin

2 x T5/ 54W Blau von ATI - 12 godzin

1 x T8 Tritton 38 Wat *

1 x Oswietlenie nocne ^z TUNZE Multikontroller`a

Ps; Ale to jeszcze mysle nad oswietleniem , tak dokonca narazie jeszcze nie wiem , szukam dobrego rozwaizania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku jeśli chodzi o estetykę i uporządkowanie wszystkiego Twój system powinien być wzorem dla nas wszystkich i wierzę, że zwierzaki będą czuły się świetnie.

Co do oświetlenia to polecam żarniki Reflux 12000K - są rewelacyjne. Miałem przez pierwsze 1,5 miesiąca BLV 20000K. Są ciemne i takie "trupio"-niebieskie tzn. zaczynają zanikać kolory - wszystko idzie w stronę niebieskiego i takie to jak dla mnie mdłe wszystko wychodziło. Reefluxy są niebieskie z domieszką purpury/megenty i czerwony jest czerwony, niebieski jest niebieski, zielony jest zielony itd. i wszystkie te kolory mają maksymalne nasycenie. Co prawda ja je mam dopiero 2-3 tygodnie zamontowane ale powoli wydać, że koralom się podoba :D Muszę jeszcze dorwać jedną świetlówkę KZ Fiji bo teraz mi moja kombinacja HQI+T5 mi nie pasuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem sie walsnie pytac was czy nie bedzie za niebiesko , dobrze ze mi podpowiedziales rebciu , wezme te co napsiales , dziekuje ;)

Z tym doboraniem swaitla to chyba kazdy ma problemy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak problem to mało powiedziane, dobór poprawnego oświetlenia to mistrzostwo, a przy tym nie jest to takie łatwe jak wymiana filtrów :)

jeśli chodzi o Twoją kombinację Zbyszek to faktycznie może być zbyt zimno, ja w swoim oświetleniu zastosowałem KZ Purple Fiji o której wspominał Rebciu, faktycznie co ma być czerwone jest czerwone lub różowe o ocellarisach nie wspomnę jak podpłynną pod tą świetlówkę ;), ale jest jedna sprawa, podejżewam że ta świetlówka jest przyczyną w niektórych awkariach wysypu brunatnego glonu, piszę w niektórych bo zauważyłem że w tych "dużych" około 1000 litrów nie ma problemu, znam i obserwuje akwarium nad którym świecą 4 Purple, i tam nie ma tego problemu, natomiast u mmnie ( w 390 lit) wystąpił i co dziwne tylko w miejscu dokladnie pod tą swietlówką, jak bedzie u Was czas pokaże ale i tak świetlówka jest warta aby zastosować ją w swoim oświetleniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze swaitlem to jeszez bede kombinowal , najchetniej to dal bym 2x150 wat HQI 12000 K i wiecej T5-tek do tego i chyba tak zrobie , albo calkiem kiedys kupie lampe Grotecha z samymi T5 tkami tez mi to po glowie hcodzi .. nie wiem jeszcze co bendzei swiecilo nad baniakiem tak definitywnie , zreszta mam jeszez czas , najpierw musze troche potestowac ZEOvit .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja juz wiem ze bedzie nowa lampa ATI z swietlowkami T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie sie bawie nowym programem ....(zdjecia robione z komorki , ale nie sa najgorsze :)

Posted Image

Ps; Noy mebelek mam gotowy na fest , mialem dwa tygodnie luzu bo kobiety w domu nie bylo to porzadzielm troche przy akwarium :D ..jak juz doszlifuje ZEOvit tak na "sicher * jak ta szafke , to wam wstawie fotki korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozgwiazd to spotkałem w sklepie paczkowane ususzone rozgwiady piaskowe . Paczka ok 20szt za 6 zł. nawet z ciekawości kupiłem żeby sprawdzic czy prawdziwe. Okazuje sie że tak , nawet po rozpakowaniu smierdziały jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie to samo chciałem napisac fajnie to wyglada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.