orzechopcja 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2010 Witam, dziś u znajomego co ma niewielką solniczkę 80L (już ponad rok) oświetlaną firmowymi dwoma świetlówkami, założył 2x Xeony 8000K 35W każdy. Cena kompletu 200zł +70 zasilacz 12V-10A Widok po prostu zajefajny, widok bardziej taki metalowy (kontrastyczny) nie mleczny i te smugi załamującej się wody, cienie lekkie, kolory zupełnie inne takie prawdziwe nie jak(sami swoi w kolorze). Ale do rzeczy światło świetlówek T5 umarło po prostu ich nie było niewielka ilość niebieskiego światła przebijała do zbiornika. Zastosujemy te palniki przez tydzień lub 2 zobaczymy co z rafą (w ramach eksperymentu) Ale przyznam że mi się podoba i innym też To to samo co HQI tylko inny gaz "Xeon" . 2x35W i więcej światła niż z jednej 70w HQI takie mam odczucie i mniej żółtawe poza tym mamy wybór w barwie od 6000K-12000K ale 10000K w Xeonach to chyba max.do zbiornika (może nabędziemy jeden palnik 12tyś dla doświadczenia i koloru widzialnego pod wodą dla oka) bo ponoć im więcej Kelwinów to mniej widma światła widzianego gołym okiem(wydaje nam się ciemniejsze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2010 [...]Widok po prostu zajefajny, [...] daj fotki proszę. obu opcji świecenia, aby można było porównać ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2010 Dla mnie 8000K to nieporozumienie w morskim akwarium, ale są gusta i guściki... Koralowce będą dobrze rosnąć, ale za to będą gorzej wybarwione, a do tego przy takiej barwie wszelkiej maści glony, nalot na szybach będzie o WIELE bardziej dokuczliwe niż przy np. 14000K i jest to dla mnie minimum do akwa morskiego może koralowce nie rosną przy takim świetle tak szybko jak np. przy 8000K, ale daje to inne korzyści takie jak kolor, czyste szyby dłużej i mniejszy ewentualny wzrost jakichkolwiek glonów/nalotów Ja mam 15 000K + Blue i jak tylko do tego zestawu doświecę 10 000K od rana to już wieczorem muszę szyby czyścić, a tak to czyszczę co 2 lub 3 dzień i to główna wada niskiej temperatury barwowej dla mnie no i do tego dochodzi nie za ciekawy kolor akwa, ale to mówiłem kwestia gustu. Za to chętnie bym zobaczył te 12000K nad akwarium bo to już bardziej nadaje się wg. moich kryteriów do morszczyzny i z czystej ciekawości bym zobaczył jak to wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2010 Postaram się, ale ciężko będzie bo człowiek nie jest z naszych czasów i jak dziś chciałem zrobić fotki mówiąc mu ze na forum chce napisać i wstawić fotki jego baniaka dla porównania to usłyszałem odpowiedz ze nie! Jest to stary dinozaur niereformowalny!!!!!!!!! ale ja mam w domu w zwykłym aqwa też 8000K jutro zrobię parę fotek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Dawaj fotki orzechopcja, ciekawi jesteśmy ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Gdzies czytalem artykul o pozytywnym wplywie swiatla wyladowczych palnikow ksenonowych na zooksantele. Wiem takze, ze bylo kilka ale.. No ale nie pamietam :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Witam Panowie mam dostęp do bardzo tanich przetwornic do xenonów z uszkodzonych reflektorów xsenonowych (przetwornicom nic nie ma a reflektory są po kolizjach - głównie markowy towar) - tak się też zastanawiam nad takim światełkiem do mojego projektowanego baniaka 400 l Czytałem trochę na amerykańskich forach i opinie są podzielone - czyli sprawa nie jest taka prosta ale warto spróbować. Do tych przetwornic potrzeba palników poniżj link do najtańszych palników mają też 10 i 12 kk dająok 3000 lm czyli bardzo przyzwoicie. http://www.allegro.pl/item912132600_zarnik_h1_4_3k_5k_6k_8k_10k_12_hid_xenon_warszawa.html Podrążę tamt bo koszt lampki z czymś takim będzie dosyć niski. Można by zaadoptować oprawy do szczelnych zewnętrznych halogenów z dobrymi odbłyśnikami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Barwa światła w stopniach K jest podawana jako wypadkowa widma które emituje dane źródło światła. Widmo ksenonów jest bardziej jednorodne i takie 8000 będzie miało mniej widma żółtego i czerwonego niż nie jeden żarnik HQI 14000K czy nawet 16000K Tak więc nie można określać jak będzie wyglądało akwarium kolorystycznie tylko na podstawie tej wartości. Przy HID 12000K to już praktycznie światło fioletowe jest, sam wymieniałem palniki w samochodzie bo dosłownie masakra była, to raczej tylko dla napaleńców którzy się chcą odróżniać na drodze od innych. Inną kwestią jest cena, nie wychodzi to zbyt korzystnie, ale w przypadku małych akwariów może nie być innego wyjścia, bo jeden dość lichy jak wiadomo żarnik 70W nie doświetli odpowiedniej powierzchni, a takie 2x35W HID da sobie radę. Ciekawy jestem jak będzie z tymi glonami, przy niewielkiej ilości widma czerwonego i żółtego, może być całkiem nieźle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Ciekawie piszesz Tomajk w takim razie równie chętnie zobaczę fotki z 8000K może faktycznie nie będzie tak źle:ok: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Więc tak 3 fotki ale to główne z pyszczakami. 1 bezpośrednio oświetlone światłem słonecznym. 2 Xeon 8000K i odbłyśnik DIY z 2 foremek do ciasta (aluminiowa jednorazowa po 1,30zł). 3 włożyłem w stary odbłyśnik od auta (bardziej skupione dobre do małych baniaków) PS Zdjęcia zrobione przy włączonych 3 świetlówkach każda po 38W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Zrób fotki jak będzie ciemno w pokoju i koniecznie bez lampy bo tak trudno cokolwiek ocenić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 poczekajmy na zdjęcia bez oświetlenia dziennego - spróbuj zrobić fotki bez lampy tak jak pisze mój przedmówca i napisz jakie rozmiary ma to szkiełko z pysiami. Zrób proszęzdjęcia tylko z załączonymi palnikami xenonowymi. Poczytałem troszkęna temat tego światełka i podzwoniłem w parę miejsc Cena wyjdzie korzystniej w moim odczuci niż za HQI - przetwornica jakieś 25 PLN najtańsze palniki od 30 PLN - z uszkodzonego reflektora do odzysk przyłącza elektryczne jakiś odbłyśnik z obudową i na wszystko jakiś zasilacz - myślę, że będzie aniej niż HQI Tomajk ma rację to światło jest bardzo specyficzne - 12 kk daje już niemalże fioletową poświatę. a 8 i 10 kk jest mocno niebieskie. Pyanie tylko czy korale to udźwigną - może warto by xenon połączyć z innym światłem ale to już pytanie do ekspertów. Są teżwydajniejsze palniki bixenon hid cena od 80 PLN. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 [...]1 bezpośrednio oświetlone światłem słonecznym. 2 Xeon 8000K i odbłyśnik DIY z 2 foremek do ciasta [...] 3 włożyłem w stary odbłyśnik od auta (bardziej skupione dobre do małych baniaków)[...] ad.1 - się namęczyłeś i po co - nie widać działalności xenon'ów ad.2 - rozumiem, szerszy strumień, bo dwa palniki ? ad.3 - wąski strumień, bo: a. w odbłyśniku z autka b. i tylko 1'en palnik ? powtórz proszę fotki jak piszą inni - z wyeksponowaniem samych xenon'ów. bez innego światła! i nie rób zbliżeń. ogólne zdjęcie akwarium z podaniem jego gabarytów/pojemności. jak z temperaturą przy takim świeceniu ? p.s. taki spot jak na fotce nr 3, fajny będzie do niefoto. 'słup' światła na podwodną plażę, centralnie albo asymetrycznie, a wokół niego żarłoki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Się zainterowałem tematem :-) aż nadto Błędnie napisałem w jednym poście bixenon nie daje więcej światła tylko bardziej rozproszone - ale to już inny temat. Naraize skupmy się na tym co mamy. Poczekajmy na zdjęcia baniaka bez innego oświetlenia i jego dane. Ja w międzyczasie podrążę tmat instalacji - jak by to wyszło najtaniej i co wazne bezpiecznie (wysokie napięcie przy odpalaniu palnika) - trzeba o tym pamiętać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 [...]Ja w międzyczasie podrążę tmat instalacji - jak by to wyszło najtaniej i co wazne bezpiecznie (wysokie napięcie przy odpalaniu palnika) - trzeba o tym pamiętać. można wykorzystać jakąś 'aluminiową skorupkę' z gotowych lamp, np z serii atman. lepsza byłaby wersja AT atman'a, bo może zmieściłyby się tam przetwornice. one wszystkie - te skorupy - są niewysokie, ale palniki xenon są w porównaniu z palnikami hqi małe. limitem będą tutaj rozmiary przetwornic ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Już coś znowu wiemy więcej Mam już nagrane dwie przetwornice markowe po uszkodzonych reflektorach z Volvo S60 - czyli raczej dobry sprzcik Poczytałem trochę - Panowie (i Panie oczywiście też) nie inwestujcie narazie przynajmnniej w niesprawdzone przetwornice zwłaszcza te tanie z Allegro :nono:. Okazuje się, że one potrafią solidnie "mówić" piskliwym głosem - a to je raczej w większości naszych instalacji od razu dyskwalifikuje :sad:. (sprawdzone info od znajomego co je zawodowo montuje w autkach) Nie mniej jednak mnie udało się te dwie sztuki z Volviaka wyciągnąć za 60 PLN a to jest taniej niż niejedna tania przetwornica z Allegro - najtańsze są chyba po 50 jak dobrze pamiętam :ok: Drążymy temat dalej i czekamy na fotki akwarium w ciemnościach na samych xsenonach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Okazuje się, że one potrafią solidnie "mówić" piskliwym głosem - a to je raczej w większości naszych instalacji od razu dyskwalifikuje Moja popiskuje, ale jak blisko się zbliży ucho, w odległości już metra od baniak nic nie słychać. Poza tym wszelkiej maści filtry i od pieniacze, pompy cyrkulacyjne (plusk wody) i inne takie niwelują cały ten cichy pisk. Druga sprawa wsunąłem termometr bagnetowy, 2cm od palnika temperatura jest 68 stopni, cała oprawka "DIY" jest ciepła (przyjemnie) nie parzy. 5cm od oprawki w stronę powierzchni wody, tuż nad nią jest około 27stopni więc nie emituje tak ciepła na zewnątrz PS. Eksperyment jest przy użyciu jednego Palnika Xeon 8000K 35W w baniaku roślinnym 100L 80 szer. 40wysok. 30 tgłęb. Zdjęcia wyżej są ze zbiornika ogólnego 450L 150dług. 60wys. 50głęb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Zrobiłem krótki filmik -- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach