Skocz do zawartości
Nemezis

Ciekawe światełko

Rekomendowane odpowiedzi

Z co z takim rozwiązaniem :

super elektroniczny balast 250W - 550zł

żarnik porządny akwarystyczny 350zł

razem 900zł dzielone na 250(W) daje 3,6zł/W

rozwiązanie na auto HID :

komplet żarnik i urządzenie zapłonowe- 180zł

zasilacz 12V - 40W około 50zl

razem 230zł dzielone na 35(W) daje 6,57zł/W

Hmmmmm i tu i tu trzeba jakieś odbłyśniki, oprawki, obudowę, :D

jeśli bardzo potrzeba małej mocy to są rozwiązania sprawdzone nawet do 70W, pewnie różnica w cenie za Wat nie będzie już tak duża, ale właściwie to po co ryzykować i wieszać nad zwierzakami niesprawdzone światło. 35W to nawet bym się wysilił na jakieś żarówki LED (białe zimne i niebieskie) jeśli już tak nie wiele potrzeba, przynajmniej kłopot z odbłyśnikiem i oprawą by odpadł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku ja to widzę inaczej i sorry,że Cię poprawię ale dla mnie cena HID z Allegro jest za kpl czyli dwa żarniki i dwie przetwornice razem 70 Watt

Do szczęścia potrzeba zasilacz (może być zwykły z obudowy ATX - jak się prawidłowo obciąży wyjścia 3 i 5 V to u mnie pociągnął dwa żarniki bez kłopotu (cena zasilacza ok 30 PLN) Czyli 70 Wat za 210 PLN mi wychodzi 3 PLN za wat - lepiej niż HQI do tego masz ponad 6000 lm czego HQI nie osiągnie

Problem jest z widmem - i tu jest pies pogrzebany - duża część światła jest ponad 500 nm

Poza widmem same plusy:

nie grzeje się, łatwe w poskładaniu, odbłyśniki symetryczne do wykorzystania z reflektorów (np bixenon Pasata po wybudowaniu regulowanych przysłoń - reelacyjnie kieruunkuje światło w kącie ok 25% i pięknie dał by się zaadoptować do DIY.

Wady

najważniejsza to widmo - ale tu ocyekiwa bym opinii jakiegoś ekśperta :-) bo ja się na tym nie znam za dobrze.

Pozatym z - wysokie napięcie inicjacji łuku i popiskiwanie przetwornic (a raczej adapterów przy palniku i to bez względu na producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie czytajcie fora, uzywajcie wyszukiwarki, to nie trzeba bedzie powtarzac, ze xenony sie NIE NADAJA, bo maja nieodpowiednie widmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kidult napisałe, że się raczej nie nadaje - czytałeś?

Ale powiem Ci, że "światła" z tego światła jest dużo - można by ładnie wykorzystać do innych celów niż do naszych wieliczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś oglądałem LAMPĘ przez duże "L" nie wnikam w szczegóły ile to watów na litr, bo nawet na same waty to mało, ale już ile tych lumenów idzie w same korale czy w ogóle w zawartość to już insza iszość.

Myślę, że jak ktoś mądry, zrobi porządne oświetlenie, nawet bazując na HID wyrwane z auta, to będzie to lepsze, niż wydawałoby się super lampa za ciężką kasę.

Ja sam kleciłem oświetlenie, i jestem pewien, że osiągnąłem lepszy wynik niż firmowe lampy, oczywiście jeśli chodzi o efektywność, czyli przetworzenie watów na/polip, czy rybkę, czy nawet ziarnko piasku na dnie.

Nie widziałem jeszcze porządnej lampy i nie chodzi mi wcale o jakość wykonania, tyko i EFEKTYWNOŚĆ. Nie trzeba mieć wiedzy nie wiadomo jakiej by zauważyć czy ta lampa ŚWIECI, czy tylko prąd zużywa.

Tak więc dziś miałem wątpliwą przyjemność zobaczyć lampę która z pewnością zużywa energię ale nic po za tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi