slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 Po pierwszym dniu testów wnioski: 1. światła dosyć ale za żółto 2. muszę dodać więcej niebieskich led albo pokąbinować z t-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 Ty nie kombinuj z T5 bo przecież są świetlówki LED niebieskie, poza tym właśnie to co mi (być może tobie też ) się nie podoba w T5 to to ich MDŁE równomierne światło, bez blików i kontrastów. Za żółto, bo chyba białe diody powinny być tak przynajmniej 8000K, będzie pewnie potrzeba duuuużo niebieskiego, ale wtedy zielone glony będą widoczne jeszcze bardziej. Może lepiej byłoby zamienić diody, na takie z wyższą temperaturą barwowa ? Powiedz czy czasem te wszystkie kombinacje nie wyjdą drożej niż zakup gotowego panelu ? ile poszło ci na 50W kasy ? Ja myślę, że tych magicznych 13zł/W nie da się przeskoczyć robiąc detaliczne zakupy części, myślę też że w tych Phytonach nie ma jakiś szczególnie drogich i wyszukanych diod, po prostu w miarę porządne o właściwej charakterystyce i atrakcyjnej cenie, żadne tam Cree czy Luxflux, ale mają te 90lm/W do tego z 8000K i to wystarczy, resztę robi sterowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 Sławek - zrezygnuj z Citizena. Prosta sprawa. W DIY na własną potrzebę nie ma co iść na kompromisy - i tak wywalasz siano i tak, więc zamontuj najlepsze z możliwych - CREE XP-E lub XP-G. Białe - 8kK tak jak dobrze radzi Tomek. Kombinacje zawsze wychodzą najdrożej ale jak to mówią - szkoła musi kosztować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Sławek - zrezygnuj z Citizena. Prosta sprawa. W DIY na własną potrzebę nie ma co iść na kompromisy - i tak wywalasz siano i tak, więc zamontuj najlepsze z możliwych - CREE XP-E lub XP-G. Białe - 8kK tak jak dobrze radzi Tomek. Kombinacje zawsze wychodzą najdrożej ale jak to mówią - szkoła musi kosztować. Ty nie kombinuj z T5 bo przecież są świetlówki LED niebieskie, poza tym właśnie to co mi (być może tobie też ) się nie podoba w T5 to to ich MDŁE równomierne światło, bez blików i kontrastów. Za żółto, bo chyba białe diody powinny być tak przynajmniej 8000K, będzie pewnie potrzeba duuuużo niebieskiego, ale wtedy zielone glony będą widoczne jeszcze bardziej. Może lepiej byłoby zamienić diody, na takie z wyższą temperaturą barwowa ? Powiedz czy czasem te wszystkie kombinacje nie wyjdą drożej niż zakup gotowego panelu ? ile poszło ci na 50W kasy ? Ja myślę, że tych magicznych 13zł/W nie da się przeskoczyć robiąc detaliczne zakupy części, myślę też że w tych Phytonach nie ma jakiś szczególnie drogich i wyszukanych diod, po prostu w miarę porządne o właściwej charakterystyce i atrakcyjnej cenie, żadne tam Cree czy Luxflux, ale mają te 90lm/W do tego z 8000K i to wystarczy, resztę robi sterowanie. Sławek - zrezygnuj z Citizena. Prosta sprawa. W DIY na własną potrzebę nie ma co iść na kompromisy - i tak wywalasz siano i tak, więc zamontuj najlepsze z możliwych - CREE XP-E lub XP-G. Białe - 8kK tak jak dobrze radzi Tomek. Kombinacje zawsze wychodzą najdrożej ale jak to mówią - szkoła musi kosztować Chyba przyjdzie mi dwie flaszki wysłać Ale jeszcze walcze. koszt za te 50 W to 1 400 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 koszt za te 50 W to 1 400 zł O kurna toż to jeszcze ze 200zł i miałbyś 120W owego Phytona. Nie brnij dalej, lładnie to zrobiłeś, ale jesteś detalistą nie masz szans kupić części w takiej cenie by się to opłacało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 O kurna toż to jeszcze ze 200zł i miałbyś 120W owego Phytona.Nie brnij dalej, lładnie to zrobiłeś, ale jesteś detalistą nie masz szans kupić części w takiej cenie by się to opłacało. Wiem ale mi nie chodzi o pieniądze ja tam lubie pomajsterkować a jak nie wyjdzie to będę miał najładniejszą lampę LED do garażu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Jak na lampę garażową to pinkna i to będzie nawet nie tak drogo, w końcu przekonaliśmy się że led do akwarystyki najtaniej wychodzi. Mnie też bardzo świerzbiło by wystrugać jakąś lampkę LED, ale kurcze to nie ma na magazynie takich diod jak chcę, to jak są białe to nie ma niebieskich, to zasilacze PWM z dimmingiem są ale małe, no i no i doszedlem do wniosku, że lepiej się poobijać i napić a lampkę kupić. Choć ja nie kupię bo 6szt to choćby nawet nie wiem jaki rabat był to i tak limit na zabawki do akwarium mi się wyczerpał do końca tego roku trza w jakąś szklarnię i puszkarnię zainwestować czyli co mi po akwarium jak nie będzie czym fajnych fotek robić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2010 Przesiądź się z N na C, zawsze to jakaś odmiana Pozdrawiam seb ps. Aha, i jakiej puchy byś nie kupił, to żadna nie wytrzyma pełnego zanurzenia przy peryskopowej na kajaczku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 A to faktycznie na kajaki to jakieś C trzeba kupić bo nie będzie tak żal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 :biggrin:Ja się nie poddam będę walczył bo tak naprawę jestem blisko, a co do ceny to pewnie za ta jak skończę miałbym dwie nowe ale to tylko ze sklepu a nie madi in dyl pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 Frajda ze zrobienia samemu czegoś co działa i jeszcze dobrze działa jest bezcenna, to fakt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach