Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Witam Prosze o pomoc praktyków Jakie pienidło moglibyście polecić (sprawdzone) do zbiornika 400 l + sump 200 l Zbiornik będzie dość mocno obciążony życiem. Szukam opinii od strony eksploatacji i niezawodności. Dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Witaj, Podstawowe pytanie, ile chcesz wydać na odpieniacz ? PS. Dużo jest założonych wątków o odpieniaczach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Może Ati BM 250. Bardzo wydajny odpieniacz ,za przyzwoitą kaskę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 przyłączam się do zdania @bigwalkera, ATI 250 ma najlepszy stosunek wydajności do ceny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 polecam KZ s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 600L w obiegu, i AŻ takie armaty zaprzęgacie do tego ? A może Deltec APF600 by wystarczył ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Pewnie by wystarczył,ale lubię mieć zapas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Łoł kto nie lubi zapasów, szczególnie jak mrozisko straśliwe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielj 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Ja mam zamiar tego APF-a zaprządz do 360l , ale mnie teraz się marzą nie-foto, więc będę jak w słodkim powtarzał , że nie rozmiar , lecz wypełnienie się liczy:biggrin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2010 Nie rozmiar się liczy??? Każdy z małym tak mówi Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielj 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2010 Nie rozmiar się liczy??? Każdy z małym tak mówi Pozdrawiam seb A tak mówi każdy z niesprawną hydrauliką Pozdrawiam Daniel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2010 dobre a tak poważnie apf600 z zapasem wystarczy,mam podobny litraż i obsada niczego sobie i można nim wyjałowić wode Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2010 dobre a tak poważnie apf600 z zapasem wystarczy,mam podobny litraż i obsada niczego sobie i można nim wyjałowić wode A po czym poznać że odpieniacz wyjaławia wode ? bo chyba nie po złej kondycji korali bo to może być przyczyną czegoś innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 po czym? a po tym że koralowce,tak wyglądają ładnie są jasne,ale syf w kubku jest jasny nie ma co odpieniać i trzeba ustawić bardziej na sucho żeby wszystkiego z wody nie wyciągnął Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Sierpień 2010 Panowie dzięki - zwłaszacza dla SEBa i DANIELJa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Sierpień 2010 a ja sie wylamie i polece nowe skimmery TM serii V2. Od wersji 800 w gore. Cena jest ulamkiem ceny delteca czy kz a dzialanie i jakos wykonania naprawde na rewelacyjnym poziomie. Nie jest to sprzet popularny ale naprawde warty uwagi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2010 A moim skromnym zdaniem wyjałowić wodę może skimmer, który pieni bez opamiętania tak samo, bez znaczenia czy w wodzie jest organika, czy nie. Wydaje sie to banalne, ale należy zwrócić uwagę, jak zachowuje się po podaniu pokarmu- powinien wystrzelić pianą niemal natychmiast. Przed karmieniem piany powinno być bardzo mało, a jeśli jest inaczej, to odpieniacz jest za słaby( mało wydajny) do konkretnego zbiornika, albo jego konstrukcja jest wadliwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2010 (edytowane) Dlaczego tak sądzisz ? U mnie pracuje bardzo stabilnie jak daję pokarm nie widzę więcej piany systematycznie usówa bez jakiś skoków a PO4 przed i po karmieniu też utrzrymuje sie na stałym poziomie poza małymi wachnięciami 0,19 - 0,11 pozdrawiam Edytowane 24 Sierpień 2010 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach