Skocz do zawartości
silver200

Moja lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

jestem bardzo zadowolony:)

Negatywnych skutków brak;) ostatnio wymieniałem drivery, w niedługim czasie (mam nadzieje) dojdą wschody i zachody i zaczynam ciułać na soczewki.

Pytanie dla tych co maja/praktykują ściemnianie, rozjaśnianie - ustawić regulację tak, żeby cała lampa (czyli ledy białe i niebieskie) równo się ściemniała, czy najpierw wygasić białe, a poźniej niebieskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jestem bardzo zadowolony:)

Negatywnych skutków brak;) ostatnio wymieniałem drivery, w niedługim czasie (mam nadzieje) dojdą wschody i zachody i zaczynam ciułać na soczewki.

Pytanie dla tych co maja/praktykują ściemnianie, rozjaśnianie - ustawić regulację tak, żeby cała lampa (czyli ledy białe i niebieskie) równo się ściemniała, czy najpierw wygasić białe, a poźniej niebieskie?

U mnie podobnie mam zawieszoną jedną LED i jedną HQI nad baniakiem

nie widzę żadnych ubocznych skutków akwarium rozwija się normalnie

obie strony są porównywalne jeśli chodzi o przyrosty jedyna różnica jaką zaobserwowałem to że korale pod LED mają więcej światła dłużej się asymilowały po doświadczeniu z odwróceniem lamp kilka dni trwało zanim

te z lamp LED przyzwyczaiły się do mniejszego światła. Moja lampa LED ma

65 W i około 6 500 lumenów zaś HQI 250 W 10 000 lumenów. Światło LED wydaje się bardziej sprawniejsze. Jedyna uwaga to lepiej do LED dodać

T-5 czy T-8 wybarwienie wydaje mi się ładniejsze ale to moja opinia.

co do ściemniania też mam podzielone na sekcjie, robie też komputer, a co do kolorów to najpierw białe a później niebieskie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi