Skocz do zawartości
silver200

Moja lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

@silver200

A gdzie można kupić te LED-y CREE, których użyłeś? Mogę prosić o linka? Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ledy Cree można zamówić http://www.ledrise.com/product_info.php?info=p394_Cree-XR-E-7090-Q5-Emitter--White--228-Lumen--90--176-.html . Przy większej ilości może nawet jakiś rabat a koszt transportu to ok. 20 pln także tanio.

Ja też skończyłem swoją lampę...... tzn świeci ale muszę ją jeszcze dopieścić estetycznie bo na razie to prowizorka. Założę swój topic nie będę tu śmiecił. Silver gratulacje. Kawał dobrej roboty. U mnie korale po prostu oszalały. I te bliki. Fajfer był u mnie i widział to się wypowie jak zechce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:good:silver200 nie wybierasz się na zlot do Milówki ? Można by zapręzętować tą lampę :good: Ja też mam zrobioną swoją i tam byśmy porównali, moja jest oparta na innyvh diodach i

troszkę inaczej wykąbinowałem. Czekałem na zlot aby pokazać ale jak temat już się zaczoł to może i ja przygotuje prezętację swojej przed zlotem. Najfajniej by było mieć

kilka różnych do porównania wiedzielibyśmy w którą stronę iść.

jeszcze raz gratuluję pomysłu i gwarantuję ze swojej strony pomoc i informację

tak trzymaj

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądź taki, no pokaż to cudo nie każdy może być na zlocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety na zlot sie nie wybieram, wiec slawomir, dawaj zdjecia i opis swojej lampy. Dudu tez zapraszam. Panowie, im wiecej ludzi wrzuci swoje dziela na forum tym lepiej, chetnie poogladam, moze bede mogl cos w mojej poprawic;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niestety na zlot sie nie wybieram, wiec slawomir, dawaj zdjecia i opis swojej lampy. Dudu tez zapraszam. Panowie, im wiecej ludzi wrzuci swoje dziela na forum tym lepiej, chetnie poogladam, moze bede mogl cos w mojej poprawic;)

Takie podejście mi się podoba zrobię dokumętację tech i fotki myślę że

w środę opiszę wszystko

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i super;)

Panowie, jeszcze jedna sprawa: w zasilaczu jest taki maly wentylatorek, ale zapier..ala jak opetany i strasznie chalasuje. na poczatku myslalem, ze sie przyzwyczaje, ale juz wiem, ze sie da rady:( jak go wyciszyc zeby przy okazji nie spalic zasilacza? jakie pudelko?

pomocy, help, hilfeee!!!! bo zwariuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co to za zasilacz - wklej fotke albo co...

Tak jak radzi kolega nie wiemy co to jest ? Może trzeba wymienić na wolno obrotowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pytanie chyba glownie do loccutus'a :good: w takiej wlasnie konstrukcji jak kolegi silver200 jakie sa wady i zalety zastosowania zasilacza komputerowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silver200 to są zasilacze przemysłowe i w warunkach w jakich pracują "szum" wiatraczka nikomu nie przeszkadza.

Oryginał firmy Mean Well http://www.mplpower.pl/zasilacze-mean-well/mean-well-modulowe-pfc-75w-750w-sp,14 posiada jakże cenną funkcję - wentylator nie pracuje gdy nie musi :) Ty niestety kupiłeś podróbę :good:

Co bym zrobił na Twoim miejscu - Zdjął górną obudowę i wykroił w niej wyrzynarką otwór do zamocowania normalnego wolnoobrotowego dużego wiatraka. Z tym że pamiętaj tam na wiatrak idzie 24V.

Chodi - oczywiście że można zastosować zasilacz komputerowy - 12V z tym że wtedy diody możesz łączyć szeregowo po max 3 sztuki w łańcuchu. Przy 24V możesz zrobić po 6 LED w łańcuch, a nawet po 7 jak umiesz zastosować pewną sprytną sztuczkę ;) ale to wymaga specjalnego i troszkę kosztownego drivera.

Generalnie ATX to zwykle spory klamot, już lepiej rozejrzeć się za jakimś zasilaczem przemysłowym jak ten z linku wyżej, czy też dla mniejszych lamp od monitora LCD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co bym zrobił na Twoim miejscu - Zdjął górną obudowę i wykroił w niej wyrzynarką otwór do zamocowania normalnego wolnoobrotowego dużego wiatraka. Z tym że pamiętaj tam na wiatrak idzie 24V.

gdzie szukać takiego 24v wiatraczka? może masz jakiegoś linka pod ręka?:good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup na 12V jakiś "komputerowy" i użyj stabilizatora LM7812 do obniżenia napięcia. Możesz użyć nawet 7809 - dostaniesz wtedy 9V na wyjściu i wiatrak powinien kręcić wolniej/ciszej.

Tak będzie najlepiej bo na 12V masz o wiele większy wybór i te wiatraki są przeważnie tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pytanie takie mocno laikowe :good: skoro napiecie diody bialej to 3.2 do 3.6v to dlaczego tak? 3 diody to max 10.8. Czy opor diody powoduje wieksze spadki napiecia ? A jesli tak to jakie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
skoro napiecie diody bialej to 3.2 do 3.6v to dlaczego tak? 3 diody to max 10.8

Zgoda, ale musisz pamiętać że driver nie będzie pracował "za darmo" musi zostać te 2,5-3V do zasilania samego drivera. Dlatego z 12v tylko 3 ledy zasilisz...

kolejna sprawa - Taki spadek napięcia na ledzie występuje TYLKO WTEDY gdy przepływa przez nią znamionowy prąd. Jeśli wymusisz na driverze prąd o innej wartości niz znamionowy to spadek napięcia na LED też się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kup na 12V jakiś "komputerowy" i użyj stabilizatora LM7812 do obniżenia napięcia. Możesz użyć nawet 7809 - dostaniesz wtedy 9V na wyjściu i wiatrak powinien kręcić wolniej/ciszej.

Tak będzie najlepiej bo na 12V masz o wiele większy wybór i te wiatraki są przeważnie tańsze.

Komputerowych to się kilka znajdzie, nawet są ciche:) super, tylko teraz znaleźć sklep w wawie z takim stabilizatorem i będzie cichoo:)

może ktoś kojaży sklep z takim asortymentem w okolicach Bródna, tarchomina lub Legionowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi