Skocz do zawartości
tomi

Akwarium tomi'ego

Rekomendowane odpowiedzi

dlugo mi to zeszlo-zbieranie sprzetu.raz byl potem go trzeba bylo sprzedac aby przezyc.teraz nastaly troche lepsze czasy.a wiec

akwa-60x30x30-szalu nie ma ale na razie na wieksze nie mam mowy

pokrywa standartowa z 15w oswietleniem bedzie przerobiona -w ktorej znajda sie Philips 15w/03 superaktyniczna, ATI blue plus 24w, Ati Aquablue 24w wraz z odblysnikami.ortaz wiatraczek 12v tylko nie wiem czy ma wyciagac czy wtlaczac powietrze

odpieniacz miniflotor na "silniku" hagen elite 803, co do cyrkulacji to powerhed jakies 400l/h i Aqua Medic ceanrunner PF 1000 -z prfiltrem mechanicznym

czyli ok 1400l/h -choc przymierzam sie do zmiany tego powerheda na Hydor Koralia 1

tak na 90%.czyli by bylo 2500l/h.

zywej skaly od tomka z 8 kg i zywy piasek z 9 kg pojade na soli Tropic Marin Pro-Reef Sea Salt -choc myslalem o soli ATI. co do ro to juz mialem wczesniej a ze ro-4 mialo juz troche czasu czyli ponad 6 lat ale bylo uzywane lacznie z 2 lata postanowilem nie ryzykowac i zakupilem nowa membrane 100, nowe wklady i oczywiscie filtr DI. i zwykle urzadzenie do mierzenia gestosci soli.

bede wdzieczny za podpowiedzi,sugestie-krytyke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, sol ATI sprawuje sie u mnie dobrze, ale pamietaj ze jest ona zjadliwa tylko i wylacznie jezeli posiadasz wage o rozdzalce maks. 1 gram, inaczej kiepsko sie ustawia poziom wapnia. Powerhead im szybciej wymienisz na Tunze/Koralie tym lepiej - roznica jest naprawde spora :) Jezeli Koralia '1 jest za mocna zawsze pozostaja nowe Nano-Koralie o wydajnosci 900 litrow na godzine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.gdzie kupic te nano koralie

2czy 2500l/h cyrkulacji to za duzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomi

www.acropora.pl

Pytanie, czy nie sprzedali tych co mieli :)

A czy to mocna cyrkulacja czy nie to zalezy od obsady: dla SPSow beda to swietne warunki, ale wielu miekkasom bedzie to nie w smak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spogladalem juz na ta stronke na razie sklep online jeszcze nie dziala chcialem cene zobaczyc.na razie to miekasy swiatla tez nie za duzo mam na twardziele to moze dokupie druga am pf 1000.kurde jestem w kropce podoba mi sie ta hydor koralia 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego kupiles tak duza membrane ?

Im mniejsza membrana tym bardziej woda z ro jest lepsza i glownie filtr DI jest wstanie lepiej ja dokladnie oczyscic zakladam ze masz filtr di taki popularny 10 calowy

za duzy przeplyw wody przez ten filtr i zloze ktore sie w nim znajduje powoduje ze zwica moze nie nadazac z dokladna filtracja

Dla twojego baniaka starczyla by zupelnie membrana 35 max 50 galonow

Co do pompy koralia lukasz mial miec w tym tygodniu dostawe sklep internetowy nie dziala ale wystarczy jak zadzwonisz poda ci cene bez problemu

co do wiatraczka i tak zle i tak zle :-D

jesli nastawisz zeby dmuchal to bedzie ok dla statecznikow i swietlowek ale zaczniesz wdmuchiwac tez powietrze z kurzem i zrobi sie tobie maly korzuch na wodzie i ogolny syf w pokrywie jesli bedziesz wyciagal powietrza z pokrywy bedzie mialo to dobry efekt cieple powietrze z wewnatrz bedziesz wydmuchiwal na zewnatrz musisz najl;epiej poprobowac zamiana kierunku to nie problem

moze ktos sie odezwie kto ma tak zamontowany wentylator bedzie napewno lepiej zorientowany niz ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powietrze wdmuchuje pod pokrywe i nie mam problemu z kurzem,z reszta nie ma róznicy,jak bedziesz wyciagal powietrze to i tak bedzie wpadal kurz przez inne szpary.A Hydor Nano jeszce o 16:00 bylo w Akroporze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsumie co do tej membrany to fakt za duza moze, ale z drugiej strony z przeplywerm u mnie nie ma problemu bo mam tak maly ze prz membranie 50 ledwo uciulam 2litry przez 1h mam za male cisnienie-ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w tygodniu zalewam w sobote przerabiam pokrywe w srode zamawiam skale 8kg odgazowanej od tomka.w poniedzialek posolimy.i albo kupie piach albo koralie1 na wiecej na razie nie mam :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie cos kolo 100 zlotych, ale raczej mniej niz 100. Jezeli bede mial okazje w najblizszym czasie to sie zapytam, ale sam mozesz zadzwonic do Acropory.pl i sie dowiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spoko tylko tak na szybko chcialem sie dowiedziec w poniedzialek bede dzwonil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup koralie, mocowanie na magnes to duży plus, a przy okazji ma szeroki strumień :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12-17-2007, 07:52

kupie koralie 2 i po klopocie

a jednak dalem sie namowic i kupilem tunze 6025

*Zlepiłem posty: Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba bylo kupic 2 szt :) na jednej bedzie ci troche ciezko wyregulowac cyrkulacje

ale to nic straconego z czasem zawsze mozna dolozyc

Mam jeden podobny zbiorniczek i tez wsadzilem tam 6025 i 2 szt maxi jeta 1000 na falowniku

na samej 6025 nie bylo ciekawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12-24-2007, 18:40

bedzie kasa to sie kupi .kupilem tunze bo korali wszedzie bylo brak jak na razie.teraz wychodzi mi 3500l/h

01-06-2008, 10:22

od 2 tygodni czekam na skale i sie doczekac nie moge.miala byc po swietach potem po nowym roku.gdy zadzwonilem kiedy bedzie wyslana to tak mnie troche zbywano ze problemy z kurierem i minol tak nastepny tydzien.prosilem o meila z potwierdzeniem czy zostala lub nie wyslana-a tu ani meila ani telefonu.zobaczymy co przyniesie nastepny tydzien.mam nadzieje ze juz ja dostane

no wreszcie dostalem skale.za bardzo sie nie znam poniewaz to moj pierwszy kontakt ze skala w zyciu.z teoretycznego punktu widzenia moze nie za lekka ale porowata.zycia jak na moje oko mnostwo przezyla rozgwiazda ma kolor bialy ale tez pelno bylo martwych rozgwiazd i malych wezowidel. no i aptasia(chyba) biala i brazowa.ale i pozytyw miekie korale kolor zielony z 7 sztuk-mysle ze to ricordea ale pewnosci nie mam-za malo wiem.fotki probowalem zrobic ale moim zlomem nic z tego nie moge zrobic wszystko na niebiesko mi sie robi i nawet na macro tez mi nie wychodzi. to n tyle jak na pierwszy dzien 3h spedzilem wlepiony i sie odkleic nie moglem.mam pelno na skale jak na razie bialych jakby to okreslic krzaczkow-myslalem ze to jakas kolonia nie przyjemnych stworow ale po dotknieciu to bylo bardzo twardze szkielety czegos tam.

*Zlepiłem posty: Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis podjolem walke z aptasia-strzykawka igla i goraca woda i podzialalo sie rozpuscily czekam na nastepne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi