Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ciekawostką jest to, że za oceanem metoda Ballinga jest stosunkowo mało znana i zamiast niej często używa się "Randy's methode" w której używa się preparatów jakości technicznej ;)

Czy mógłbyś rozwinąć temat "Randy's methode". Jakie preparaty i jaka czystość. Te same co do naszego Ballinga, i co z zanieczyszczeniami. Bo cenowo napewno taniej . Np. 5 kg. chlorku wapnia technicznego w Nomi do sypania dróg- 12 zł.

Włodek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Polecam TEN artykuł. Więcej można znaleźć szukając według klucza "diy two part calcium solution" czy na reefcentral.com "randy's methode".

Użycie technicznej jakości preparatów rozwiązane jest a) podmianami ;) tym, że w gruncie rzeczy "zanieczyszczenia" nie są tak szkodliwe - to głownie sód, chlor, siarczany. Przy regularnych podmianach dojdzie do trwałego podwyższenia ich stężeń o kilkanaście procent - co najwyraźniej nie szkodzi tak bardzo, by dało się to łatwo zaobserwować.

Nadmiarowe NaCl jest wyrównywane za pomocą płynu MgSO4/MgCl2. Bo sól bez NaCl to właśnie głownie siarczan i magnez.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Jednak z tego co zrozumiałem z tłumaczenia Google, to metoda Ballinga jest prostsza, bo nie wymaga prażenia NaHCO3. No i jest opisana po polsku. Najbardziej jednak zaciekawił mnie sprawa czystości zwiąków. Napisałem do producenta ws. świadectwa jakości technicznego CaCl2. Interesuje mnie skład. Zobaczymy co odpiszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Prażenie NaHCO3 nie jest wymagane. Do Ballinga też można uprażyć, w takim samym stopniu jak do tej metody.

To co niezbyt podoba mi się w tej "Two-part methode" to kiepskie rozwiązanie nadmiarowego NaCl i zanieczyszczeń z płynów. Sól bez NaCl to w mojej opinii lepsze rozwiązanie takiej sytuacji niż MgSO4.

Metoda Ballinga wydaje się być dużo bardziej "kompletna", dlatego podałem amerykańską metodę bardziej jako ciekawostkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kidult,nie zawsze da się lać po równo,np

jak ci wapń podskoczy to chyba nie będziesz lał po równo, tylko troszkę mniej tak,aż do momentu wyrównania z innymi parametrami,czy uparcie po równo aż ci się rozjedzie całkiem co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juwewaldi ale czy przypadkiem jedna z podstawowych zalozen tej metody jest lanie wlasnie rownych dawek wszystkich roztworow ? Oczywiscie masz racje, ze jesli ktorys z parametrow rosnie szybciej od pozostalych nie ma sensu podbijag go nadal, ale to moze chyba tylko wynikac z niedostatecznie dokladnego przygotowania roztworow. Bo jakos nic innego mi do glowy nie przychodzi. Badz co badz tworca tej metody poswiecil troche czasu na obliczenia rownowagi wszystkich jonow i pierwiastkow. I dziwne jest, ze niektorym sie to zgadza a innym nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... ale to moze chyba tylko wynikac z niedostatecznie dokladnego przygotowania roztworow. Bo jakos nic innego mi do glowy nie przychodzi. Badz co badz tworca tej metody poswiecil troche czasu na obliczenia rownowagi wszystkich jonow i pierwiastkow. I dziwne jest, ze niektorym sie to zgadza a innym nie.

Przyczyną może być zdolność CaCl2 do pochłaniania wody. Może to powodować, że przy odważaniu porcji chlorku, czystego chlorku będzie mniej niż wynika to z wagi porcji a zwiększa się zawartość wody w odważce. U mnie w pojemniku na dole jest półpłynny chlorek a na górze bardziej suchy. Mam CaCl2x6H2O. Ile naprawdę jest w tym wody nie wiem.

Też mam przypadki, że leję równo i kH rośnie a Ca spada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, trzeba trzymac preparaty szczelnie zamknięte, a najlepiej rozrabiac całośc w dużyck pojemnikach, żeby po 10 razy nie otwierac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wkładam silikat w siateczce ok 1 kg wcześniej wyprażony(chyba 120 stC) i mniej naciąga, ale i tak trzeba szczelnie zamykac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi