Skocz do zawartości
chodi

kalibracja termometru

Rekomendowane odpowiedzi

witam :D

Stanalem dzis przed nie lada zagwozdka :D termometrow oczywscie mam kilka. Roznych typow. przewaznie to jakas elektroniczna chinszczyzna. Ale i jest tradycyjny a i polprofesjonalny takze. Zapakowalem wszystkie termometry i czujniki do jednej szklanki i po 15 min okazalo sie ze roznica miedzy skrajnymi wartosciami to 0.8 st C. I wbrew temu, ze temperatura jest najprostrzym do zmierzenia parametrem, okazalo sie, ze kalibracja mernika ph czy weryfikacja sondy redox to pikus. Sa plyny kalibracyjne. A jak skalibrowac termometry ? pod pache mam go wziac ? Hehehe normalnie nie mam pomyslu, a ta roznica jest moim zdaniem zbyt duza, aby pozostawic temat bez odpowiedzi. Wiec? Jakies pomysly? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością medyczne termometry pokazują bardzo dokładnie temperaturę, jeśli tylko zakres będzie się pokrywał, to kalibracja pod pachą wraz z medycznym termometrem może być całkiem dobrym rozwiązaniem tak sądzę.

Bo topnienie H2O czy wrzątek to bardzo odległy zakres.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasciwie nie chodzi tyle o kalibracje samego termometru co o kalibracje termostatow. Ale do tego niezbedny jest prawidlowy odczyt temperatury. Wciaz pamietam zupe rybna w moim slodkim akwa i nie moge sie przekonac do termostatow montowanych w grzalkach, wiec juz taki nawyk mam, ze grzalke podlaczam przez zewnetrzny termostat. I chlodzenie takze. Mam w domu termometry medyczne, takie niby kosmiczno sprytne i super dokladne. jeden do ucha, drugi do czola. Dotykasz i odczyt. Ale zastanawiam sie, czy termometry akwarystyczne maja pomiar idealnie liniowy. Niestety te medyczne termometry maja skale 34-42 st. I obawiam sie, ze jesli skalibruje termometr akwarystyczny 'pod pacha' do 36,60 to przy 25 nadal moze byc blad. Mariusz, mam jeden termometr zwykly JBL i elektroniczny Delteca. Reszta to NO NAME from china. Wychodzi na to, ze jest faktycznie tak, jak myslalem :-) Nikt z nas nie ma pewnosci, ze temperatura w zbiorniku jest faktycznie taka, jak pokazuja odczyty. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Skalar ma już firmowo skalibrowaną sondę temperatury. Porównuję do termometru Sera (wybierałem w sklepie porównując inne noname i termometry Sera wskazywały najbardziej zbliżone do siebie wyniki-różnice minimalne). Teraz patrząc na wskazania Skalara i na termometr Sera (ma z 15 cm długości) wskazania są jednakowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy będzie profesjonalny miernik z sondą, kupisz w hurtowni elektrycznej, ew. multimeter z sondą w OBI. Dokładnośc 0,05 st.C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi