Skocz do zawartości
ocelocik

Krok po kroku, czyli budowa moich 300 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzieki chlopaki za rady, potestuje je. Ale ze wczoraj chcialem sie solidnie wyspac to zrobilem metode "na chama". Oto mniej wiecej jak wyglada:

Posted Image

Jak dziala? Zawor na splywie jest mocno przykrecony, przeplyw przez niego zredukowany tak, aby prawie cala woda szla przez niego, ale nie cala. Poziom wody w kominie bardzo bardzo powoli przybiera az do krawedzi rewizji, gdzie nadmiar wody ( musi byc bardzo, bardzo niewielki, aby bylo cichi) spada do sumpa. Otrzymujemy sump zupelnie pozbawiony babelkow powietrza i co wazniejsze - tak cichy, ze bardziej sie nie da. Jest tylko jeden minus - nie daj Boze wejdzie slimak czy cokolwiek w rewizje i jestem ugotowany ;) Kombinuje teraz, zeby jakos zabezpieczyc zarowno splyw, jak i rewizje. Jezeli to jakos sensownie rozwiaze to zostane chyba przy moim pomysle - ech Panie, ta cisza! :) Pozdrawiam,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoki napeicia pradu nie sa az tak wielkie zeby mialo sie cos zleo stac , mamy tez rewizje , a jesli spadnie poziom ponizej no to slyszymy i ustawiamy od nowa ( co sie razej nei zdaza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek

Na pewno rewizja bedzie jakos zabezpieczona. Tak samo jak splyw. Mysle wogle nad tym, zeby zrobic z czarnego spienionego PCV oslonke na caly komin, zeby ani ryba ani zaden slimak tam sie nie dostal.

Swoja droga dzis sobota, mam troche wolnego czasu to i zaktualizuje swoj temat :) Od wtorku, czyli mojego ostatniego posta, sporo sie wydarzylo. Przede wszystkim kupilem troche zywej skaly ( z tego co pamietam to prawie 19 kilogramow). W chwili obecnej wyglada to tak:

Posted Image

W wodzie lata mnostwo smieci, bo do zdjecia przetarlem czyscikiem szybe - osadzilo sie na niej sporo farfocli. Tymczasowo na splywie mam zamontowana "skarpete", mam nadzieje ze pomoze sie uporac z syfem wolno plywajacym w wodzie. Teraz przez tydzien albo i dluzej skala sie pomoczy i wypyli. Pomoge jej w tym za pomoca szczoteczki do zebow :)

Skale kupilem w Acroporze, jej jakosc moze nie porywa, ale wybralem kilka ladniejszych kawalkow. Najbardziej podoba mi sie najwiekszy kawalek, blisko 10 kg wagi, szkoda tylko ze najladniejszy ksztalt ma jak sie go polozy do gory nogami gdzie nie ma ani grama glonow wapiennych.

Druga istotna sprawa to to, ze doszla paczka z odpieniaczem. Poki co nie mam zadnych zastrzezen do jego pracy, pieni fajnie.

Posted Image

Tutaj akurat jest na mnie obrazony za grzebanie w akwarium. Na szczescie po 20 - 30 minutach sytuacja wraca do normy.

Zadania na najblizszy czas to:

a) ogarnac ponizszy burdel w sumpie

Posted Image

:) zaladowac na tydzien filtr przeplywowy weglem, zawsze to bedzie jakas pomoc dla odpieniacza w wyciaganiu organiki z wody

Swoja droga uzywal ktos z Was wegla Rowy? Jakies opinie na jego temat?

To by bylo tyle na dzis, mam nadzieje ze nie zanudzilem nikogo na smierc rozwodzac sie nad tym co robie. Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasowo na splywie mam zamontowana "skarpete",

Zadania na najblizszy czas to:

Wymienić skarpete:D ,sory nie obraz sie ,ale strasznie mnie to rozbawiło:DPozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw sie, skarpeta jest regularnie ( raz na dobe) czyszczona. Spoko, nie czuje sie obrazony w zaden sposob :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieno fajny pomysł a taka frotowa kolanowka na długo wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee Panowie, to co ja nazywam "skarpeta" to po prostu worek na media filtracyjne o oczkach 0.1mm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne weekendowe uaktualnienie, tym razem mniej bede pisal, wrzuce tylko foteczki:

Posted Image

Posted Image

Niedlugo powiniennem miec juz zbiornik na dolewke, wtedy zrobie wielkie porzadki w sumpie i zamieszcze jego fotke. Chce tez zainwestowac w GroTecha 3 pompowego, a zaraz po nim zaczne myslec o ProfiLuxie. Myslalem nad tym, zeby pompy dozujace szly spod ProfiLuxa, ale wstepnie uznalem, ze wole byc ubezpieczony na wypadek padniecia komputera. Ale jeszcze nad tym pomysle. Pozdrawiam i licze na jakies komentarze :(,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także mi bardzo się podoba:) Czekam na dalsze relacje co będzie się działo ze zbiornikiem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce tez zainwestowac w GroTecha 3 pompowego, a zaraz po nim zaczne myslec o ProfiLuxie. Myslalem nad tym, zeby pompy dozujace szly spod ProfiLuxa, ale wstepnie uznalem, ze wole byc ubezpieczony na wypadek padniecia komputera.

Grotechy sie zacinaja;), wiec wez to pod uwage.

Bardzo ladny setup:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MONTI

Jeszcze nie slyszalem, aby zaciela sie podstawka: sterownik razem z trzema pompami. A najprawdopodobniej przez dluugi czas bede korzystal tylko z tego. No chyba ze komus sie ostatnio caly GroTech zaciol, a ja to przegapilem :(

Dlugo myslalem, czy by od razu nie kupic Profiluxa i pomp do niego, ale stwierdzilem, ze im wieksza niezaleznosc jednego sprzetu od drugiego tym lepiej. Szczegolnie, ze roznica cenowa nie jest porywajaco duza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=14064&d=0

Mi wogole stanela srodkowa pompa na amen, na szczescie byla na gwarancji:).

Jesli mialbym kase na profiluxa + bajery za kilka tysiecy- stateczniki, pompy, dolewki, ze dwie listwy to bym podlaczyl aby miec wszystko pod kontrola:) Jesli sie zatnie dozujaca i nie bedzie dzialac 20h to przeciez nic sie nie stanie. Patrzac na te GHL i GroTecha odnosze wrazenie, iz to ta sama konstrukcja, czy jestem w bledzie:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rebciowi strzelila dostawka do podstawki z tego co wiem :( Faktycznie GHL i GroTech to ta sama konstrukcja. Ale jezeli cenowo prezentuje sie to podobnie, to wole miec dozowanie "na oddzielnym obwodzie", zawsze mniej problemow jak wysypie jedno z urzadzen.

Witam.

Jakos w ostatni weekend nic nie dodalem to dzis dodam laczac poprzedni i ten weekend ( choc do obecnego jeszcze odrobina).

Przede wszystkim zaczolem powoli ( tutaj podkreslenie na powoli) przenosic zwierzaki ze starego do nowego zbiornika. Na pierwszy rzut, w ostatni weekend, poszly szczepki Zoanthus'ow i kawalek Pseudogorgoni. Jako ze te nie wykazywaly oznak stresu dzis w zbiorniczku, po wizycie u Lukasza, wyladowaly:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ktos moglby sie zapytac, czemu szczepki z 2 i 3 zdjecia wygladaja "srednio". Mozna by napisac o mnie, ze jestem lowca okazji. Ja wolalbym okreslic siebie pasjonatem, ktoremu najwieksza przyjemnosc sprawia odchowanie ladnej duzej koloni ze szczepki, ktora wiekszosc osob szybko by skreslila. Taka taktyka latwo udawala mi sie z miekkasami, teraz zobaczymy jak wyjdzie z twardzielami. Oczyma wyobrazni widze te szepki juz jako duze kolonie, ale co wyjdzie w praktyce to sie dopiero okaze.

W kazdym razie na 1 zdjeciu widac ladna i zadbana szczepke M. hoffmeisteri, na 2 po lewej jest blizej nie okreslona jeszcze Acropora ( jak ktos ma jakies pomysly co to jest to bede za nie wdzieczny, mi sie kojarzy z tym co amerykanie nazywaja ORA Blue Tort), a po prawej Montipora ( cos a'la digitata w pomaranczowej odmianie). Na 3 zdjeciu cos co wstepnie bym okreslil Montipora, ale czy tak jest to nie mam pojecia.

Ogolnie ta bardziej zasiedlona czesc zbiornika wyglada tak:

Posted Image

Jezeli wszystko bedzie jutro dobrze wygladac, to przerzuce LPSy i SPSy z obecnego baniaka. Potem, mam nadzieje, zwalcze brazowego gluta wyjatkowo chetnie osadzajacego sie na szybach i po weekendzie wrzuce piasek. No coz, jak sie wszystko uda to "przekonam" Roberta o celnosci powierzenia mi jakies szczepki i zaczne przerzucac skale - ale to w nastepnym tygodniu :)

Pozdrawiam,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc.

Malo odpowiadacie, to i ja malo pisze. Jak wyzej przerzucilem LPSy i SPSy ze stolitrowki. Poki co nic nowego z korali nie dodalem, a to z uwagi na fakt, ze zarowno Montipora hoffmeisteri, jak i Montipora oraz Seriatopora przerzucone ze starego baniaka swoim kolorem zmierzaja ku bieli. Nie wiaze sie to z utrata tkanki, ani ze zmiejszonym wystawianie polipow. Jakies pomysly do tego, co sie dzieje?

A tak na oslode efekt zarwanej ostatniej nocy ( to "jest" jest jak najbardziej na miejscu - identyczna sztuke z mniejszego akwarium wiazalem zawsze ze znikaniem pustelnikow):

Posted Image

Twardo bede wrzucal swieze informacje z mojego baniaka :rolleyes:

Na dzis mam dla Was zdjecia akwarium z wsypanym piaskiem. Z gory przepraszam, za niedoczyszczona tylna szybe, ale poniedzialki sa ciezkie i wieczorem nie mam juz na nic sily.

Posted Image

Posted Image

Z informacji mniej wizualnych moge dodac, ze ponioslem tez pierwsza kleske. Kupilem w dobrej cenie C. tominensis, niestety zyl w moim baniaku niecale 24 godziny. Kupiony w ReefShopie, przyszedl w kiepskim stanie. Z kogos niechetnego wobec kupowania zwierzakow wysylkowo stalem sie wrogiem kupowania wysylkowo. Czlowiek do konca nie wie, czy sam cos schrzanil, czy poprostu mu rybe w kiepskim stanie sprzedano. A tej ryby to przedewszystkim mi szkoda.

Moge dodac, co nie bedzie juz tak ponura informacja, ze zaczolem karmic korale zmiksowana mieszanka mrozonego kryla, lasonoga i dodatkiem CyclopEeze. Za jakies dwa-trzy tygodnie dam znac, czy pomoglo to na jasnienie korali. Postaram sie tez w miedzyczasie uzupelnic ten miks innymi mrozonkami.

Uwagi, pytania, komentarze? Piszcie :D

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Ładny baniaczek, podoba mi się światło- jakie świetlówki?

Szkoda, że kupujesz takie maluchy ledwo widoczne szczepki, jeszcze troche minie, zanim zbiornik będzie się ładnie prezentował, ale kupisz kolorowe rybki i będzie się na co patrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi