Skocz do zawartości
tomiooo

[170L] Mój pierwszy raz - tomiooo

Rekomendowane odpowiedzi

zbiornik niczego sobie :D i pieknie sie zapowiada, ale widze ze z wirkami walczysz. Chemicznie czy probujesz naturalnych metod? Six line powinien dac rade. powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki mike, walcze na razie w sposób naturalny tzn. odsysanie, absorber fosforanów i krzemianów, oraz zakupiłem hexe (niestety chyba jej muszę dietę zostrzyć bo wirkami się zbytnio nie interesuje) Wg mnie jest ich mniej, a chemii chciałbym użyć w ostateczności.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomiooo, jesli chodzi o hexe to zalezy od egzemplaza, jedne jedza drugie nie i niestety wirki nie stanowia dla niej podstawy diety. Innym dobrym wirkozerca jest Chelidonura varians lecz zadko bywa w sprzedazy

.

Probowalem tez z pozyczonym zoltkiem Halichoeres chrysus bez rewelacji podobnie jak w przypadku Six line. Tylko odsysanie przynioslo pozadany efekt, walczylem kilka miesiecy ale sie udalo. Pozostaje jeszcze Levamisol w płynie ale tak jak pisales to ostatecznosc wbija wszystko, kielze male wezowidla, mysis i wszelie drobne robactwo.

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej hej,

Czas na aktualizację :spiteful:

Co do systemu to zmieniłem światełko - wyrzuciłem 4x39W T5, a w zamian udało mi się zdobyć lampę LED v2 90W (dzięki za pamięć panie M B) ). Ledy są wspomagane przez 2x39W T5 (ATI Specjal i Blue Plus). Przez zmianę światełka korale nieco zwolniły i na początku poszły w brąz. Wyskoczyło też trochę glonów, obecnie wszystko wyszło na prostą.

kilka fotek:

seria.jpg

monti.jpg

acra.jpg

acra1.jpg

acra2.jpg

gorgoniaw.jpg

hystix.jpg

pavona.jpg

skalka.jpg

caula.jpg

favit.jpg

coś tam rośnie :dance3: obecnie chcę popracować nad kolorami za pomocą KZ Vitalizer i Xtra

Co do obsady to też zaszły małe zmiany:

- przybył żółtek, który na dzień dobry rozprawił się z glonami wyższymi :ok: co bardzo mnie ucieszyło

zoltek.jpg

- 3 szt. krewetek monako w celu zwalczenia aiptasi (niestety wurdemanni nie zadomowiły się u mnie)

monako.jpg

- jest też Mitrax, którego ciężko złapać na fotce, a oto "starzy" mieszkańcy

babka.jpg

krewcia.jpg

- krótki amatorski filmik pod nazwa nassarius attack :)

Co do parametrów to na salifercie PO4 i NO3 0, ale na hance wyszło PO4~0.06 a NO3~6

Co do sukcesów to pozbyłem sie wirków :dance3: - hexa, wymiana prefiltrów i klucz o sukcesów - absorber fosforanów i krzemianów ROWA.

Fotki całości:

akwa3.jpg

akwa2.jpg

akwa1u.jpg

W końcu udało mi się zamontować oświetlenie nocne (THX to Piotr)

akwanoc.jpg

To chyba tyle ze spraw bieżących.

Co do przyszłości to w niedługim czasie będę robił nowy sump specjalnie dla tej maszynki :)

20100324838.jpg

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny baniak, ma potencjał :spiteful: wszystko idzie w dobrą stronę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Rafał, mam nadzieję że niedługo ten potencjał przerodzi się w fajne akwa przynajmniej w małej części tak ładne jak twoje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jolka, pamiętasz? :) Fajny baniaczek :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jolka, pamiętasz? :) Fajny baniaczek :)

Pozdrawiam

seb

i tak Ci nie wierzę :)

Ty byś lepiej przyjechał, obejrzał na żywo i coś doradził :) a nie mówisz, że daleko mieszkam :)

Gorąco pozdrawiam :)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Został poczyniony kolejny krok w dobrą stronę :)

Nowy sump + nowy odpieniacz ;)

Podsumowując ostatnie zmiany w setupie zbiornika obecnie jest to:

- oświetlenie: 90W LED v2 + 2x39W T5

- cyrkulacja: jvp-101 + jVp-102 = 8000l/h

- obieg: OR3500

- sump: 180L - 3 komory: odpieniacz, glony, skała + pompa powrotna

- odpieniacz: Deltec APH525

I oto nowe fotki:

- tak było

szafkae.jpg

- wersja pośrednia :)

22067942.jpg

- odpieniek w akcji

10068697.jpg

18482477.jpg

- widok ogólny

44295567.jpg

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe pewnie artisu się zarejestrował i teraz fochy wali :D , jak dla mnie to najważniejsze aby Tomkowi się podobało , każdy ma swój gust, ale ja z chęcią obejrzę Twoje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na tej szafeczce zmieścił by się większy baniaczek,prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Akwarium nieciekawe, nawalone korali bez ładu i składu. Bardziej przypomina pustynię niż ocean. Najbardziej podoba mi się zdjęcie nocne - bo mało co widać na nim. Sorry za szczerość. Pozdrawiam

spoko, liczę tylko że twoje będzie ładniejsze :D - czekam na fotki

@Waldi - oczywiście, że się zmieści (wejdzie ok 400L), ale jako nowicjusz nie chciałem od razu startować z takim dużym systemem, na razie zmieniłem kilka rzeczy, które są już pod przyszły baniak (większy sump, odpieniacz), a po za tym na razie mam bana od narzeczonej na rozwój :D ale po ślubie to ja jej już nie odpuszczę :dance3:

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usi_tra - czyli od tyłu artisu - żałosny jesteś chłopcze

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomiooo

Nie przejmuj się żenującą dziecinadą w powyższym wykonaniu. Rób swoje, akwarium młode, ale wcale źle nie wygląda - mi np. się podoba i widzę, że z każdym dniem będzie wyglądać lepiej. Zadowolony jesteś z odpieniacza?

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usi_tra, artisu czy jakoś tak... - po pierwsze to był żart, i inteligentni ludzie do których ty się nie zaliczasz potrafią to zrozumieć, po drugie jak na razie to ty dostałeś bana na forum i zarejestrowałeś się pod innym nickiem, po trzecie - widzę, że twoją frustracja sięgnęła zenitu bo wyżywasz się w innych tematach, ale w sumie czuję się wyróżniony spośród grona pozostałych forumowiczów, widocznie moje uwagi trafiły do tego małego ziarenka które masz w główce.

Po za tym tak jak napisałem dwa posty wyżej - to jest żałosne.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi