Skocz do zawartości
thcskiba

Mini skimmer

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie wlasnie zrobilem mini skimmerka

Skimmerek calkowicie zrobiony z odpadkow pozostalych po innych tworach czyli cos z cyklu nic sie nie marnuje

Walory estetyczne poszly na drugi plan wiadomo plexi porysana itd no i z pospiechu po przyklejeniu rury spustowej zamiast odczekac to zaczelem kleic nastepny element a poprzedni sobie odpadl :-/ sklejony spowrotem ale widac duza ilosc klejuuuuu :)

Podlaczylem calosc do pompy AM2000 igla i niesty porazka na maksa ta pompa raczej powinna robic wszystko inne a nie zabierac sie za mieszanie powietrza z woda

Pienic w sumie to pieni ale ...... foty zreszta pokaza

Czekam na pompy aquabee wtedy sprzegne go z 2000A i zobaczymy zapewne roznice

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie wytrzymalem :-D

nie mogac patrzyc jak to dziala rozebralem pompe i ja troszeczke tuningowalem :-D

Rezultat o jakies 20-30% piany wiecej niz na orginale

Po wlaczeniu niestety poziom wody w skimmerze momentalnie wzrosl dlatego musialem w orginalna dysze Venturiego wcisnac rurke z 1mm scianka co spowodowalo mniejszy pobor wody po tym zabiegu skimmerek idzie regulowac bez problemu

Co do tuningu widac czym to robilem na ostatniej fotce mowiac krotko ponaciagalem na wirnik i miedzy wirnik ten material nastepnie ladnie wyrownalem nozyczkami :mrgreen:

Pompa ruszyla bez najmiejszego problemu jutro moze podkrece ja jeszcze

Teraz pianka juz mi sie podoba

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ze sam mam dwie lewe rece do takiej roboty :) Widac, ze masz z tym sporo zabawy, a i zawsze cos przydatnego wyjdzie. Pozdrawiam,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek to jeden z moich zbiornikow gdzie testuje sprzecicha a przy okazji jest tam zawsze kilka szczepek :-)

Ocelocik jak wszyscy mieli by dwie prawe to co ja bym robil :mrgreen:

a tak naprawde taki tescik zawsze moze przyniesc cos dobrego wysterczy podskoczyc do markietu :mrgreen: kupic gabke do mycia garow obciac co potrzeba wcisnac w wirnik i mamy tuningowana pompe ze stajni AM koszt realizacji jakies 3 zlote :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie fote z innego zbiornika niestety pompa am czy byla na dole czy na samej gorze nie dawala rady nie mogla podniesc wody tak wysoko w tym zbiorniku jak widac zdecydowanie wyzszy poziom wody

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i biostar dostal wolne :-D teraz jest do upchniecia

zostawilem malucha bo niestety pieni lepiej niz biostar

Dzis w skimmerku trafil sie szaleniec jak on przezyl droge przez pompe igielkowa nie wiem :-D w kazdym razie mial duzo szczescia

Posted Image

Posted Image

Jedynym minusem tego odpieniacza jest cos co w sumie przewidzialem ale ludzilem sie ze bedzie dobrze :-/

Wada jest zbyt mala srednica rury wyplywowej obecnie jest 20 chcialem dac 25 ale jak dolozylem konstrukcje do rury to wygladalo to conajmniej przedziwnie rozmiar 25 jest juz jednak gabarytowo duzy

Przez zmniejszenie srednicy wyplywu w odpieniaczu jest wysoki poziom wody dlatego dosc ciezko sie go reguluje

Problem zalatwil by zawor kulowy na dolocie i regulacja przez niego ilosci wplywajacj wody ja jednak wybralem wariant oszczednosciowy 2 szt kolanka zalatwily sprawe odpowiednio wychamowaly ilosc wody

Czyli tak na przyszlosc dla wszystkich dlubaczy nie wazne jak to bedzie wygladac na wylocie nie ma co zanizac srednicy rury nigdy nie wiadomo z jaka pompa bedzie on pracowal :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też był kiedyś probem jak Swir zrobił rurę spustową 20mm i była mała lipa. Ale po zmianie na 25mm wszsystko fajnie działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oberwalo mu sie tez :mrgreen:

Juz stoi rozciety rura wewnetrzna skrocona pokklejony na nowo i czeka na wyschniecie

Obaczymy co z tego wyszlo jak tylko wyschnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.