Skocz do zawartości
DarekJOT

Sól AF vs Testy AF

Rekomendowane odpowiedzi

Witamv serdecznie Wszystkich.

Mam pytanie do użytkowników soli AF Reefsalt i testów AF.

Przeprowadzałem dzisiaj testy solanki na soli AF reefsalt. 1litr wody rodi ważone na dokładnej wadze i odmierzone dokładną menzurką. Tak dla ścisłości. Testy takie podstawowe. Mianowicie :kh; ca;mg;

Wynik :

kh-11,2

ca-400

mg-1500 ( ale raczej więcej)

I teraz pytanie właściwe, właśnie do tych Osób które przeprowadzały podobny test.

Dane z opisu producenta różnią się znacznie od tych, które wskazują testy AF.

I właśnie kolejne pytanie( wiem... hłe, hłe )  czym mam się kierować: danymi producenta czy wskazaniami testów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .

Sprawdziłeś sobie wodę rodi ? - kh ? - ile miałeś ? 

Do czego służy refraktometr  / spławik ?  - odkąd jestem  w tym hobby nigdy ale to przenigdy nie robiłem tego na wagę tylko zawsze do refraktometru . 

Zawsze solankę ustawiam do refraktometru .

Nie rozumiem ustalenia zasolenia do wagi , dla mnie jest orientacyjne ile mam mniej więcej wsypać i wymieszać .

Jak temperatura wody przy mieszaniu . 

p.s Nie jestem fanatykiem , tylko pytam . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDS wskazywał 0000.( dwa korpusy z żywicą). Temp. wody 24st. Kh wody rodi nie mierzyłem.

Refraktometr wskazywał 1026

Jeśli chodzi o wodę to pamiętam ze szkoły, że litr h2o waży dokładnie 1000g. Skoro producent zaleca stosowanie tyle i tyle soli na 1litr wody to tak robię i jak do tej pory zasolenie badane refraktometrem zawsze było ok.

Nie panikuję z powodu wskazań poziomu magnezu. Nie o to chodzi. Wynik 1500+ nie wprawia mnie w obłęd.

Po prostu jestem ciekaw, czy parametry tej soli zgadzają się z opisem producenta? Nie chcę niepotrzebnie korygować poziomów kh,ca i mg.

Edytowane przez DarekJOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi