DarekJOT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj Witamv serdecznie Wszystkich. Mam pytanie do użytkowników soli AF Reefsalt i testów AF. Przeprowadzałem dzisiaj testy solanki na soli AF reefsalt. 1litr wody rodi ważone na dokładnej wadze i odmierzone dokładną menzurką. Tak dla ścisłości. Testy takie podstawowe. Mianowicie :kh; ca;mg; Wynik : kh-11,2 ca-400 mg-1500 ( ale raczej więcej) I teraz pytanie właściwe, właśnie do tych Osób które przeprowadzały podobny test. Dane z opisu producenta różnią się znacznie od tych, które wskazują testy AF. I właśnie kolejne pytanie( wiem... hłe, hłe ) czym mam się kierować: danymi producenta czy wskazaniami testów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj Witam . Sprawdziłeś sobie wodę rodi ? - kh ? - ile miałeś ? Do czego służy refraktometr / spławik ? - odkąd jestem w tym hobby nigdy ale to przenigdy nie robiłem tego na wagę tylko zawsze do refraktometru . Zawsze solankę ustawiam do refraktometru . Nie rozumiem ustalenia zasolenia do wagi , dla mnie jest orientacyjne ile mam mniej więcej wsypać i wymieszać . Jak temperatura wody przy mieszaniu . p.s Nie jestem fanatykiem , tylko pytam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekJOT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj (edytowane) TDS wskazywał 0000.( dwa korpusy z żywicą). Temp. wody 24st. Kh wody rodi nie mierzyłem. Refraktometr wskazywał 1026 Jeśli chodzi o wodę to pamiętam ze szkoły, że litr h2o waży dokładnie 1000g. Skoro producent zaleca stosowanie tyle i tyle soli na 1litr wody to tak robię i jak do tej pory zasolenie badane refraktometrem zawsze było ok. Nie panikuję z powodu wskazań poziomu magnezu. Nie o to chodzi. Wynik 1500+ nie wprawia mnie w obłęd. Po prostu jestem ciekaw, czy parametry tej soli zgadzają się z opisem producenta? Nie chcę niepotrzebnie korygować poziomów kh,ca i mg. Edytowane poniedziałek o 06:45 przez DarekJOT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach