nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 Mam pytanie "blondynki". o ups wskazanym dla naszych pomp wiem, że ma mieć "czystą sinusoidę" na wyjściu. natomiast co z tymi, które nie mają tej "czystej sinusoidy". 1. czy są szkodliwe dla pompy przez cały czas, gdy jest do niego podłączona? 2. czy też "szkoda" zaczyna się dziać, gdy prąd wyłączą i ma działać właśnie z tego ups-a? będę bardzo zobowiązana za odpowiedź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 wiem, że dla znających temat, to pytanie jest infantylne ale ja się w tych sprawach kompletnie nie orientuję. będę zobowiązana za wskazanie właściwej odpowiedzi. nie proszę o elaborat wyjaśniający tylko o cyferkę 1 czy 2 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Nika zdania sa podzielone. Ogolnie, teoretycznie UPS'y o pelnej sinusoidzie sa lepsze dla wirnikow. Takie UPS'y sa drogie. Z drugiej strony ja uzywam klasycznego UPS i nie widzialem zlych obiawów oraz nie padla mi adna pompa. Co do dzialania, do poki UPS sie nie zalaczy to idzie ci prad z sieci bez jego modelowania w kwadrat. Dopiero po przelaczeniu na baterie zmienia sie sinusoida, ale czy to szkodzi... jak pisalem wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Zależy to od typu UPS'a są takie które podczas normalnego zasilania nie wpłyną w żaden sposób na pracę pomp (typu off-line), ale są też takie, które cały czas podają sygnał wyjściowy z falownika i to są typu on-line, ogólnie podział UPS'ów jest dużo bardziej skomplikowany, ale o tak w skrócie. Czyli podsumowując jeśli masz typowy prosty UPS typu off-line inaczej zwany rezerwowym to w warunkach normalnego zasilania nie wpływa on w żaden szkodliwy sposób na pompy:good: Natomiast podczas awarii... Lepiej byłoby mieć sinus trudno mi się wypowiedzieć jak pompy zareagują, ale mój wykładowca z energoelektroniki nie polecał golić się golarką podłączoną pod UPS'a więc coś w tym musi być Z UPS'a który nie daje sinusa można teoretycznie zasilać tylko odbiory, które mają zasilacz impulsowy (np. zasilacz komputera, ładowarka telefonu komórkowego itp. generalnie takie odbiory które mają na obudowie napisane, że pracują w warunkach U = 100-240V i f=50-60Hz) Pozdrawiam O widzę, że smith mnie ubiegł, ale generalnie napisaliśmy to samo, a skoro Smith pisze, że nic się nie stało to przypuszczam, że możesz zaryzykować w końcu prądu nie brakuje często i nie na jakieś długie okresy czasu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 dziękuję Panowie za odpowiedź! Bardzo dziękuję ! a już piszę dlaczego podpytywałam. planuję kupić UPS-a z czystą sinusoidą itd... czyt. 1500 PLN. a niekoniecznie uśmiecha mi się ten zakup w grudniu. i wymyśliłam sobie, że (na wszelki wypadek oczywiście) teraz kupiłabym taki zwykły czyt. niedrogi UPS, bez tej czystej . i nawet gdyby zabrakło prądu, a ups włączył się i ta najgorsza opcja --> rozwala pompę, to i tak ten grudzień finansowo lepiej by mi się zamknął bo koszt pompy to ok. 300pln. wiem, że to krótkoterminowy zysk ale wiadomo święta, koniec roku, itd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Ja mam APC 500 na którym wiszą 2 pompy (koralia nano i kaskada). Nie zauważyłem różnicy w pracy na zasilaniu z sieci czy tez z UPS-a. A na pewno nie ma czystej sinusoidy. Po podłączeniu 2-ch akumulatorków po 7Ah każdy może mi spokojnie całą noc podtrzymywać moje pompy. Gdy nie ma zaników napięcia na UPS się odłącza od pomp więc im nie szkodzi. No i dobrze by było aby ups miał funkcję zimnego startu która pozwala na uruchomienie go nawet przy braku prądu np. jak wyczerpie nam się akumulator i chcemy podłączyć inny np. z samochodu. UPS bez funkcji zimnego startu nam wtedy nie włączy się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 u siebie pcham 2kVA :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Nika skoro koledzy mówią, że pompy dają radę na zwykłym UPS'ie to może nie warto jednak inwestować w czystą sinusoidę ? Skoro nie masz mega drogich pomp to może się bardziej opłacać, a braki prądu masz często ? Zastanów się co się bardziej opłaca:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 No właśnie Panowie, tak sobie kombinuję i liczę i ... z jednej strony chcę, żeby było dobrze i bezpiecznie - czyli ta czysta sinusoida czyli drogo... z drugiej strony ja do ups-a chcę podłączyć jednynie pompę obiegową OR 3500. prąd niezapowiedzianie wyłączają bardzo rzadko, w tym roku jedynie koniec listopada dwa czy trzy razy wyłaczyli ale na chwilkę. nawet nie zdążyłam zejść do samochodu i podłaczyć przetwornicę więc może faktyvznie, swiadomie zaryzykuje i kupie ups-a, który dostarczy mi andrenaliny z tym zimnym startem i z off-line. dziękują Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Mam pytanie "blondynki". o ups wskazanym dla naszych pomp wiem, że ma mieć "czystą sinusoidę" na wyjściu. natomiast co z tymi, które nie mają tej "czystej sinusoidy".1. czy są szkodliwe dla pompy przez cały czas, gdy jest do niego podłączona? 2. czy też "szkoda" zaczyna się dziać, gdy prąd wyłączą i ma działać właśnie z tego ups-a? 1 - w większości nie2 - tak Bez paniki - szkoda to nie jest szkoda w dosłownym tego znaczeniu. Urządzenia generujące przybliżoną sinusoidę (notabene ona nigdy nie jest doskonała nawet w tych najdroższych UPSach) tworzą ją jako "schodkowe" przybliżenie sinusa. Pompa na tym spokojnie działa choć bardziej "wybredne egzemplarze" mogą buczeć/pracować głośniej i reagować zwiększonym grzaniem. Poza tym nic im nie będzie - buczenie to nie problem jeśli chodzi o "ratowanie życia", a co do tego nieznacznego wzrostu temperatury to i tak chłodzi je woda więc to też nie jest powód do rozpaczy. APC - ta marka się sprawdza i nie jest droga, zwłaszcza jeśli szukać starszych serii "smart". APC500, APC700 itd. Sinus nie jest idealny, bo i nie ma prawa być - przecież to nie jest generator tylko modulator PWM ze skończoną rozdzielczością - ale wystarcza ze spokojem. U mnie już dobrych kilka lat można powiedzieć śmiga w kotłowni na APC700 pompa Delteca . To znaczy LFP/Grundfoss ale jak już udowodnił kiedyś kumpel to to samo poza materiałem obudowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 jeszcze raz dziękuję Wszystkim za wyjaśnienia i podpowiedzi! więc teraz tylko wybór tego ups-a i akumulatorków i z głowy. chociaż przed samym finalnym zakupem, podpytam się jeszcze konkretnie o typ i jeśli mogę jeszcze spytać, @loccutus, dla przykładu podałeś chyba ten ups, jak to "czytać" ? tzn, że np. coś o mocy 400W ten ups podtrzyma przez niecałe 4 min? nie tyle chodzi mi teraz o rodzaj ups-a, ale jak mam czytać opis? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 piekny nika, 700VA to pociagniesz 2 dni bez pradu :-) Pomysl jeszcze o klasycznym http://www.camino.pl/opis.php3?ID=14514 w tych latwo wymienia sie baterie, a to warto zrobic po 1,5 roku Do tego listwa zasilającą ze zmieniona wtyczka na UPS'owa pomysl jeszcze o takim. Tu jest teoretycznie pelny sinus: http://www.camino.pl/opis.php3?ID=11273 to polska firma i podobno ta seria jest naprawde dobra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 @smithpl, Marcin Ty sie nabijasz? czy ja już jestem zupełna blondi? kurcze, jak sobie tu mnożę i dzielę to mi wychodzi 20minut!!! ale może dzielę nie te cyferki. a co myślicie o tym ups-ku ? I jeszcze pyt. za 100pkt. czy te linki, i moje i Wasze typy to komplet? czy też jeszcze jakieś akumulatory mueszę nabyć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 zobacz ta strone http://www.ups.hg.pl/zasilacze%20awaryjne.htm dla 30W UPS klasy 700 podtrzyma 100min Nika, to zalezy co bedziesz podtrzymywac, ile WAT Ja u siebie trzymalbym 3 x 6-8W ( pompy ) czyli jakies 24W to daje ze 2 godziny. Mój aktualny UPS podtrzyma je ponad 300min. To jest komplet powiedzmy na 1,5 roku. Potem wymiana baterii. O tej 700'tce ci pisalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 dzięki Marcin, popatrzyłam ja sobie na tą stronkę ale niestety nie wszystko mogę pojąć. Reasumując, to UPS klasy 700, pompę 70W podtrzyma ok. 1h? to mało troszkę, a mi z kolei zależy żeby chodził właśnie obieg, wtedy będzie jakiś tam ruch wody ale i na górze i w sumpie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Możesz dać UPS-A 700 i aku z auta 55-60Ah. Tylko po wyładowaniu ładować PRSTOWNIKIEM! Jako elektryk powiem WAM jeszcze jedną rzecz, która może być niebezpieczna z UPS-ami o niepełnej sinusoidzie. Otóż nowoczesne domy zbudowane są w tzw. układzie TNS z wyłącznikami różnicowo prądowymi aby było "bezpiecznie" Niestety ludzie często chcą oszczędzić lub z niewiedzy zdają się na elektryka, który montuje najtańszy wyłącznik różnicowo prądowy typu AC lub A który ma TYLKO znaczek sinusoidy. Tutaj przykład: http://a.swistak.pl/000/150/150650_1024.jpg Te wyłączniki nie nadają sie NASZYCH domów gdzie jest komputer (zasilacze impulsowe) i UPS-y. Tam potrzebne są różnicówki z symbolem B Trzeba wiedzieć, gdy dojdzie do porażenia "ZA UPS-EM" to wyłącznik różnicowo prądowy typu AC może NIE ZADZIAŁAĆ!!!!!!!!!! i nas zabić......... http://www.sorel.com.pl/nowosci.php?&NewsID=16 Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Mariusz, spokojnie. W 95% blokow z wielkiej plyty i starszych nie ma w ogole roznicowek. Dlatego mowilem ci o agregacie :-) http://www.allegro.pl/item839020978_agregat_pradotworczy_800w_230v_bon_100_zl.html http://www.allegro.pl/item848487370_agregat_einhell_rt_pg_850w_230v_wyprzedaz.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2009 Mariusz, spokojnie. W 95% blokow z wielkiej plyty i starszych nie ma w ogole roznicowek.Dlatego mowilem ci o agregacie :-) http://www.allegro.pl/item839020978_agregat_pradotworczy_800w_230v_bon_100_zl.html http://www.allegro.pl/item848487370_agregat_einhell_rt_pg_850w_230v_wyprzedaz.html I nie może być! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach