Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

....

Widze że to spory problem u wielu osób, trzeba będzie opracować taki produkt do zastosowań akwarystycznych - taki typu od A do Z :)

a ja bym chętnie i ten wątek rozwinęła :)

pyt. 1. - kiedy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest przetwornica i akumulator tylko bez prostownika.

nika - na tą chwilę mam tyle pisania softu, że nie ma mowy o nowym projekcie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przy podobnym koszcie aku samochodowych (żelowych) i tych do UPSa mamy inna ich żywotność - te do UPSa (CTR chyba ) mają żywotność określoną na 10-12 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeee chyba Neno się mylisz. U mnie w pracy podobne aku jak w UPS były wymieniane po 3 latach. Pracowały one w zasilaczach od siłowników drzwi ppoż. Też są żelowe ale po 3 latach nie trzymały prądu. Zasilacze te pracują w zasadzie tak samo jak UPSy z tym że nie przetwarzają napięcia na 230V (siłowniki są na chyba 24V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
te do UPSa (CTR chyba ) mają żywotność określoną na 10-12 lat.

ehhh marzenia.... najstarszy z jakim miałem do czynienia wytrzymał 5 lat i padł biedaczek. Jednym słowem jak to mówił czeski terminator "To se neda"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem , może kiepsko szukałem ale aku do UPSów są podobno robione w 3 "klasach" i ta naj, naj podobno ma tyle trzymać . Mnie to kosztowało ok 120zł extra ale żal było nie dopłacić za obietnicę podwójnego żywota :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem chyba całkiem fajną alternatywę do przerabianego UPSa i nawet nie tak zabójczo drogą:

http://www.orvaldi.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/47/131

Na plus jak dla mnie:

- fabrycznie przystosowanie do podpięcia akumulatora

- działa na 12V więc wystarczy 1 aku (w przeciwieństwie do APC 700 gdzie trzeba dać 2 akumulatory co przy takich żelowych rzędu 100Ah podnosi koszty)

- ma wbudowaną ładowarkę 5A więc jak "wróci" prąd to powinien bez problemu naładować nawet od zera akumulator 100Ah (APC 700 na 99% sobie nie poradzi z doładowaniem dużego akumulatora - trzeba wspomagać się zewnętrzną ładowarką)

na minus:

- hmmm - trochę cena ale wg mnie za 300W model (do napędzenia pompy obiegowej spokojnie wystarczy) wychodzi ok. 500-550zł więc nie jest źle (oczywiście do tego akumulator)

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rpp, swego czasu swoje poszukiwania rozpoczęłam od tej firmy, i coś czuję że i tu zakończę. Po długiej rozmowie, zanim wyklarowałam co i po co, Pan zaproponował mi właśnie INV 12-300W + akumulatory 45 Ah (nie pamiętam tylko czy jeden czy dwa). wcięło mi gdzieś karteczkę, ale wychodziło, że za 1360 pln mam mieć spokój na jakieś 7h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika - aku 45Ah to powinno wyjść sporo taniej.

Przykładowo na Allegro akumulator żelowy 40Ah można kupić za ok. 300-350zł. Do tego taki inverter za 550zł i razem wychodzi max. 900zł.

Za 120Ah to owszem tak wyjdzie - aku ok. 700-800 zł + inwerter i mamy ok. 1300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi