Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

40W to około 1A. 7Ah aku wytrzyma około 7 godzin.

Mógłbym się dowiedzieć jak to się oblicza ?

Szukam jakiejś sensownej stronki na ten temat i nic nie mogę znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moc urządzenia podłączonego do UPSa jest ci znana i wynosi np 10W.

Ups "pompuje" energię z akumulatorów zamieniając niskie napiecie stałe na wysokie przemienne - takie jak w gniazdku. Nie obywa się to ze 100% sprawnością ! Żeby po stronie urządzenia na 230V uzyskać te 10W UPS musi wygenerować 10W z akumulatorów i dodatkowo zasilić z nich "sam siebie" Przyjmijmy że jego sprawność wynosi 70% to znaczy że żebyś mógł zasilić te swoje 10W, potrzeba "pobrać" 13W z akumulatorów.

Całość więc rozbija się o to, jak długo można czerpać te 13W z akumulatora. Czyli o pojemność. Pojemność akumulatorów masz podaną w Ah - Amperogodzinach

Przyjmijmy że Akku jest jeden, na 12V i ma 7Ah pojemności. To znaczy że jak jest nowy i naładowany "do pełna" to prąd o natężeniu 1A może oddawać przez 7 godzin, a prąd o natężeniu 7A przez godzinę. Oczywiście to wszystko jest bardziej skomplikowane ale dla uproszczenia tak to przyjmijmy,

Zatem nasza 10W pompa, ciągnąca przez UPS 13W, potrzebuje:

P(moc)=U(napięcie)*I(prąd)

13=12*I co daje I=13/12 co daje I=1.083A

pomijając specyfikę akumulatora, to czy jest nowy czy stary, czy naładowany do pełna czy nie - TEORETYCZNIE taki prąd jest on w stanie oddawać przez prawie 7 godzin. W praktyce akku może być nie pierwszej młodości, może być niedoładowany, temperatura (choć to mniej w naszym przypadku nikt akwarium na mrozie nie trzyma) może być niekorzystna a w zimnym akku "traci" pojemność itd, zatem dla bezpieczeństwa załóż połowę tego co wyliczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem nasza 10W pompa, ciągnąca przez UPS 13W, potrzebuje:

P(moc)=U(napięcie)*I(prąd)

13=12*I co daje I=13/12 co daje I=1.083A

pomijając specyfikę akumulatora, to czy jest nowy czy stary, czy naładowany do pełna czy nie - TEORETYCZNIE taki prąd jest on w stanie oddawać przez prawie 7 godzin.

Dzięki ale w dalszym ciągu mam mętlik w głowie spowodowany przeliczaniem jednostek.

Zapytam w bardzo prosty sposób biorąc pod uwagę 10W pompkę i to równanie i akumulator 7Ah.

Ile czasu ta oto pompka będzie działać na tym akumulatorze zakładając ,że jest nowy i piękny ?

Pytanie drugie choć w zasadzie bardzo podobne na pobór ilu Wat przez godzinę pozwala nam jedna amperogodzina ?

Czyli jeżeli kupię akumulator 100Ah i podłącze pod niego niewiele to chcę sobie w prosty sposób obliczyć ile dni będzie bujał się system bez napięcia w sieci.

Może to śmieszne ale może w końcu do mnie dotrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisał Leszek (loccutus) jest tak proste, że prościej się JUŻ nie da. Można tylko bardziej to skomlikować bo w prądzie przemienny trzeba by było obliczyć moc bierna i czynną nie mówiąc o tym, że przy silnikach trzeba policzyć cosφ, rezystancje i reaktancje.

Dlatego PROŚCIEJ się już nie da.................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To co napisał Leszek (loccutus) jest tak proste, że prościej się JUŻ nie da. Można tylko bardziej to skomlikować bo w prądzie przemienny trzeba by było obliczyć moc bierna i czynną nie mówiąc o tym, że przy silnikach trzeba policzyć cosφ, rezystancje i reaktancje.

Dlatego PROŚCIEJ się już nie da.................

Czyli nie da się odpowiedzieć na pytanie ile czasu będzie działać urządzenie 10W podłączone do akumulatora 100Ah ?

Chodzi o czas przybliżony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli nie da się odpowiedzieć na pytanie ile czasu będzie działać urządzenie 10W podłączone do akumulatora 100Ah ?

Chodzi o czas przybliżony.

Jeżeli przeczytałbyś post Leszka to byś znał odpowiedź. Napisał przecież ża 10W to około jeden amper. jeden amper to jedna ampero godzina. jeżeli aku ma 7 ampero godzin to będzie ta pompka działać 7godzin bo 1 amper pomnożone razy 7 = 7. Czyli bedzie działac 7 godzin (teoretycznie)

to jeżeli damy aku 100 ampero godzin pomnożone przez 1 amper bo tyle bierze pomka to ile da to godzin?????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to liczymy.

Przyjmujemy sprawność UPS 0,7

Zapotrzebowanie na moc P=10/0,7=14,3 W

Przy napięciu 12V pobieramy z akumulatora prąd o natężeniu I=14,3/12=1,2 A

Czyli w teorii mając akumulator o pojemności 100Ah wychodzi, że prąd

o natężeniu 1,2A możemy pobierać przez czas t=100/1,2=83,3 czyli 83h20min.

Pozdrowienia (szczególnie dla tych, którzy mieli to szczęście żyć w czasach, kiedy zdawało się matematykę na maturze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o natężeniu 1,2A możemy pobierać przez czas t=100/1,2=83,3 czyli 83h20min.

Pozdrowienia (szczególnie dla tych, którzy mieli to szczęście żyć w czasach, kiedy zdawało się matematykę na maturze :)

Właśnie...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeżeli damy aku 100 ampero godzin pomnożone przez 1 amper bo tyle bierze pomka to ile da to godzin?????????????

I dało radę :good:dzięki:ok:

Ps. Wyczytałem to z postu Leszka tylko wolę dwa razy zapytać i się upewnić na 100% jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lekko odświeżę temat, bo narodziła się nowa koncepcja.

byliśmy dziś z kol. Mariuszem999 na spotkaniu, co by dopytać/dograć i rowiać ostatnie wątpliwości w kwestii ups-a. i tam zaproponowano nam jeszcze inne rozwiązanie. chciałam podpytać czy Waszym zdaniem jest o.k. coś podobnego proponował parę postów wcześniej Mariusz Szramek, ale spójrzcie proszę na ten dziwny schemat:

PROSTOWNIK ---> AKUMULATOR SAMOCHODOWY 75 Ah x 2 (połączony równolegle) ---> FALOWNIK 12-230 DC AC 160VA ---> TRANSFORMATOR 160 VA

czy ma to ręce i nogi? czy coś należy zmienić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz Nika porównaj to co ci zaproponowali ze schematem:

Akumulator samochodowy - UPS

Poza tym UPSa nie trzeba pilnować, a kto załączy falownik jak nie będzie Cie w domu ?

Nie trybię na kiego grzyba ten transformator ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus, nie wiem czy to istotne bo nie napisałam wcześniej, że ten prostownik + dalszy ciąg łańcuszka ma być podłączony do prądu i ma nie ładować jak akumulatory są naładowane.

i wg. tego co dziś usłyszałam, to nikt ma falownika nie włączać. to ma szystko działać samo... chyba, że ja coś pokręciłam. bo na spotkaniu, czterech facetów radziło i radziło. wiem że nie ilość się liczy :) ale wydawało mi się ze to ma sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trybię na kiego grzyba ten transformator ?

Żeby "wygładzić" prąd (chyba) tak nam tłumaczono i nie była to konsultacja mająca na celu sprzedania nam czegokolwiek tylko koleżeńska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akumulator samochodowy - UPS

Poza tym UPSa nie trzeba pilnować, a kto załączy falownik jak nie będzie Cie w domu ?

Prostownik ma być podłączony cały czas oczywiście z funkcją wyłączenia się przy pełnym naładowaniu a te urządzenia ( pompki cyrkulacyjne,obiegowa) będą pobierać sobie prąd z prostownika a w razie zaniku prądu z akumulatorów więc jak nam tłumaczono nie trzeba będzie załączać nic a nawet więcej gdyż wykluczamy możliwość nie zadziałania ups-a. Jakoś tak to było albo my z Niką coś pokręciliśmy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Żeby "wygładzić" prąd (chyba) tak nam tłumaczono i nie była to konsultacja mająca na celu sprzedania nam czegokolwiek tylko koleżeńska.
Jak to mówił książe z kabaretu - BE ZE dura. Do falowników podłącza się bardzo wymagające odbiorniki zasilania więc kompletnie nie ma sensu wstawiać coś pomiędzy. Zwłaszcza że to nie jest bezstratny element, no i sztuka 230/230 160VA tania nie będzie. No i nie mam pojęcia (wiedzy mi braknie chyba) co by to miało dać w korzyści - separacje - do czego?

Prostownik to nie akumulator - nie da takiej energii bo nie do tego służy. Takie prostowniki z których można czerpać przez chwilę 'konkretny" prąd nazywają się prostownikami rozruchowymi.

Czyli system miałby pracować na falowniku cały czas, falownik czerpie energię z akku który pracuje jako bufor i stale doładowywany jest z prostownika. Jednym słowem kochani wymyśliliście właśnie UPSa online :) tylko wyjdzie was to nieco więcej niż UPS online;)

przy okazji - NIE MA takiej opcji że UPS nie zadziała - no chyba że uszkodzony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus, w sumie to moja wina. zadaję pytanie tu na forum, a nie potrafię uzasadnić celowości użycia konkretnych elementów. i za to przepraszam. jutro zadzwonię i jeszcze raz dopytam co i po co.

z całej tej rozmowy na spotkaniu wynotowałam tylko ten schemacik, ale co do jednego masz rację... chyba to właśnie miał być taki UPS w częściach, bo tłumaczono nam, że będzie problem przy połączeniu UPS + akumulator samochodowy, a z kolei na dedykowane do UPS-a baterie o podobnej wydajności jak te samochodowe po prostu dla mnie są za drogie.

ale nic, jutro dopytam się dokładniej i jeżeli będziesz miał chwilkę to zweryfikujesz ten projekt.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika nie ma za co przepraszać!!

Nie bedzie problemu - z UPSa wystarczy przedłużyć przewody które służą do podłączania akumulatorów i zarobić na ich końcach zaciski do dużego akumulatora.

Jedyne ryzyko to takie że UPS jeśli pojedzie długo na tych akku samochodowych nie bedzie w rozsądnym czasie ich z powrotem naładować.

No i odradzam zakup bardzo nowych UPSów z kontrolą na mikroprocesorze - istnieje spore ryzyko że oprogramowanie nie pozwoli na zbyt długa pracę bo UPS będzie "chronił" akumulator przed długotrwałym rozładowaniem. Stare konstrukcje nie miały zabezpieczenia czasowego a stan baterii oceniały na podstawie jej napięcia. Dlatego osobiście znam, stosuję i polecam APC700Smart. Sprawdzony i działa przerobiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi