fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2009 Witam, Zauważyłem jedną rzecz która mnie zaniepokoiła , otóż od momentu zawieszenia nad zbiornikiem oswietlenia led ph polecialo mi z 7,9 do 7,75 i co gorsza w dzień nie idzie do góry , tak jak to się działo w przypadku oświetlenia hqi. Czy waszym zdaniem to normalna sprawa ? reagować czy czekać ? jeśli coś zrobić to waszym zdaniem co ? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2009 Jaką miałeś temp barwną przy HQI i jaka moc żarników a co masz teraz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2009 Przy HQI temp barwna 10 000 K AM 2 x 250 + 2 x 54 T5 Actynika AM , teraz 2 x 120 Led temp 14 000 k + 2 x54 T5 Actynika AM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2009 hmmmm ......... czyli podobnie a jak z pozostałymi parometrami zmieniły się ? , robiłeś podmianę? po jakima czsie Ci pojawił się ten spadek od podłończenia LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2009 Schodzę cały czas z kh przez miesiąc obniżyłem o 2 stopnie , oczywiście może to mieć jakiś wpływ , jednak trochę spadek mnie martwi i nie wiem czy podłączyć mikser , czy jeszcze czekać. Wiem , że mikser to nie najlepszy pomysł , ale zawsze jest w stanie podnięść ph niestety w moim wypadku podniesie też CA , a ten parametr w tej chwili wynosi 445. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 Nie wydaje mi sie zeby ledy byly przyczyna spadku PH. Najprawdopodobniej obnizanie KH jest tego powodem. Powiedz prosze czy uzywasz reaktora ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2009 Tak w moim zbiorniku chodzi reaktor , i zmniejszylem wyciek z niego co spowodowalo , spadek kh do wartości 10,5 , spadło też minimalnie CA. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach