Skocz do zawartości
fal

Ledy a PH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauważyłem jedną rzecz która mnie zaniepokoiła , otóż od momentu zawieszenia nad zbiornikiem oswietlenia led ph polecialo mi z 7,9 do 7,75 i co gorsza w dzień nie idzie do góry , tak jak to się działo w przypadku oświetlenia hqi.

Czy waszym zdaniem to normalna sprawa ? reagować czy czekać ? jeśli coś zrobić to waszym zdaniem co ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy HQI temp barwna 10 000 K AM 2 x 250 + 2 x 54 T5 Actynika AM , teraz 2 x 120 Led temp 14 000 k + 2 x54 T5 Actynika AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm ......... czyli podobnie

a jak z pozostałymi parometrami zmieniły się ? , robiłeś podmianę? po jakima czsie Ci pojawił się ten spadek od podłończenia LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schodzę cały czas z kh przez miesiąc obniżyłem o 2 stopnie , oczywiście może to mieć jakiś wpływ , jednak trochę spadek mnie martwi i nie wiem czy podłączyć mikser , czy jeszcze czekać. Wiem , że mikser to nie najlepszy pomysł , ale zawsze jest w stanie podnięść ph niestety w moim wypadku podniesie też CA , a ten parametr w tej chwili wynosi 445.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi sie zeby ledy byly przyczyna spadku PH. Najprawdopodobniej obnizanie KH jest tego powodem. Powiedz prosze czy uzywasz reaktora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w moim zbiorniku chodzi reaktor , i zmniejszylem wyciek z niego co spowodowalo , spadek kh do wartości 10,5 , spadło też minimalnie CA.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi