Skocz do zawartości
brzydzi

zielony nalot

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Mianowicie na skałach pojawia mi się zielony nalot. Właściwie to już z nim walcze z miesiąc lub dłużej. Nie wiem od czego on może być. Pamametry w normie, NO3 i PO4 0 (salifert), mg 1470, Ca 440, ph ok 8, kh 7. Dozowanie : balling, vitalizer 2 x 4 krople, zeobak 5 kropli 1x, zeozym 1x. Dwa razy w tygodniu karmię korale miksem z mrożonek. Odpieniacz jest baaardzo wydajny, skały jest dużo ok 80kg. Akwa ma 470 literków i ok 120 sump. Oświetlenie 8x80W T5. Świetlówki wymieniane co 6 m-cy. Na początku myślałem, że cyrkulacja nie wyrabia, było 2 x 6000 i 1 x 4500 plus obieg. Teraz dołożyłem zamiast jednej 6000 dałem 13000. Nie pomaga, glon nawet przy tak dużym przepływie porasta skałę, a raczej osadza się. Najgorsze, że w przypadku osadzenia się na koralu to ten w tym miejscu bieleje:/. Prosze o rady.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotka poglądowa.

dscf2255l.jpgw800.png

Nie jest tego dużo, ale miejscami jest i mnie drażni. NO3 0 i to mnie niepokoi. Może zacznę podnosić przy użyciu saletry?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem azotan sodu. Będzie chyba w piątek, zacznę dozować ale ostrożnie. Mam nadzieje, że pomoże.

Korale ładnie teraz ruszyły jak zwiększyłem karmienie, ale w odpieniaczu szału nie ma :smile:. Skubaniec mocny jest, ale skały tez jest dużo i to chyba ona "czyści" najbardziej wodę. Zobaczymy co i jak.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamówiłem azotan sodu.

Mozesz rozwinac temat? Tzn jakie dzialanie ma azotan sodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę podnieść NO3 do wykrywalnego poziomu. A ten specyfik podnosi NO3. Ale trzeba robić to ostrożnie.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj doszła paczuszka z saletrą. Rozrobiłem roztwór 10 g saletry na 1 l RO. Po zbadaniu testem tego roztworu - brakło skali kolorowej. Od razu dodałem 1 ml tego roztworu do swojego baniaczka. Po godzinie sprawdziłem było około 0,1 może lekko więcej NO3. Patrzyłem z boku na fiolkę z płynem i wynik (kolor) jaki był podzieliłem przez 10. Dziś NO3 0. Ponownie dodałem 1 ml tego roztworu. Zobaczymy co będzie. Jedyne co zauważyłem to większe otwieranie się LPSów. Mam nadzieję, że pozbędę się zielonego nalotu. Jeśli to nie brak NO3 to kurcze sam nie wiem co.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch godzinkach sprawdzałem ponownie NO# i jest 0. Czyżby tak szybko było "wydalane" z akwarium. Czy jest tak szybko wchłaniane? Dodałem ponownie 1 ml roztworu, zobaczę za jakąś godzinkę czy coś się ruszyło w NO3.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Hm, nie wiem czy azotany Ci pomogą. To "coś" jest zielone, zapewne więc fotosyntetyzujące. Jeżeli tak, to NO3 posłuży jako dobra pożywka ;)

Szybkie znikanie azotanów to nic dziwnego. U mnie po dodaniu 0,5 grama co drugi dzień w dzień bez dozowania NO3 było 0. Dorobiłem się cyjano przy takich ilościach w ciągu tygodnia ( a i przy okazji zielone korale zrobiły się bardziej zielone ;)).

Na Twoim miejscu zacząłbym od zrezygnowania z:

1. CoralVitalizer

2. mrożonek dla korali

3. Zeozymu

4. jeżeli poprzednie kroki by nic nie zmieniły pomyślałbym nad redukcją ZeoBaku.

Na takie problemu pomaga redukcja wszelkich specyfików, dobrze zaprojektowany system ma to do siebie, że sam wtedy się "ureguluje".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ocelocik, więc jak karmić korale? jeśli zrezygnuję z mrożonek... CV już jakiś czas nie używam, zeozym dodałem raz od kilku ładnych tygodni, a zeobaku nie daję już z trzy tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale poradzą sobie na samym świetle plus to co rozpuszczone pływa w zbiorniku. Używasz węgla? Masz dostęp do miernika redox? Masz DSB? Jak to dokładnie odpieniacz? Masz refugium/filtr glonowy?

Przepraszam, że tak dużo pytań, ale im więcej wiedzą czytający ten wątek tym większa szansa na rozwiązanie sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, odpieniacz produkcji Skiba (jest tu temat na forum - odpieniacz z odpadków ;) ), mam DSB w sumpie ok 12 cm w jednej komorze, jest tam również spagetti oświetlane w nocy po zgaszeniu w głównym, nie używam węgla, nie mam miernika Redox niestety:(.

Grzegorz

ps. Ocelocik a wg Ciebie to czym jest ten zielony nalot na skale??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a wg Ciebie to czym jest ten zielony nalot na skale??

Hm, krótko mówiąc glon. Ale nie ma nawet chyba sensu wnikać, czy to sinica czy zielenica ( bakteria czy najprostsza roślina). Niewiele to zmieni w ogólnym rozrachunku. To coś jest zielone ( zapewne chlorofil/tylakoid), więc żywi się światłem plus związkami nieorganicznymi z wody.

Też mam odpieniacz "prototyp" od Skiby, więc tutaj raczej nie powinno być źle.

DSB + glony tak samo jak u mnie, jedyne co mógłbym polecić to wprowadzić choćby i tymczasowo którąś z Caulerpa. Z doświadczenia wiem, że w "czystszej" wodzie rośnie chętniej od Chaetomorpha.

Węgiel aktywowany dobrej firmy ( Eheim, Rowa, KZ, jeszcze pewnie kilka marek jest:)) będzie dobrą inwestycją. Nie wiem, czy rozwiąże problem z tym nalotem, ale poprawi czystość wody ( i nie chodzi tutaj o NO3 czy PO4, a przede wszystkim o rozpuszczone substancje organiczne).

Kiedy była wymiana RO i DI?

Pozdrawiam,

Maciek

Edyta mówi, żebyś napisał jakie masz ryby w zbiorniku - mam pewien pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc co do RO to jest git tak jak i DI. Niedawno zmieniane:). Niestety mam Caulerpe ale w zbiorniku na jednsj skałce - skubana ciężka jest:) - pisałem o niej - zielone kuleczki jak kiście winogronu. Co do obsady rybnej : borsuk, zółtek, hepatus, wargatek, salarias, ocelaris szt 2, chromis szt 9, jeszcze mała niebieska - kurcze zapomniałem nazwy ;), trzy krewetki, dwie rozgwiazdy, ślimory ;). Węgiel wcześniej stosowałem, ale juz od chyba dwóch może więcej miesięcy nie stosuje - at to chyba błąd.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o mój pomysł, to skojarzyło mi się, że podobnym świństwem co masz w naturze żywią się pokolce z rodzaju Ctenochaetus ( strigosus, tominiensis, trunctatus). Tyle, że Ctenochaetus ganiałby Salariasa, a sam mógłby być ganiany przez żółtka. Cieżko powiedzieć jak by system zareagował na kolejną sporą rybę. Plus nie daje głowy co do jego diety - książki podają, że w naturze żywi się właśnie glonami tworzącymi nalot na skałach. Rzeczywistość w akwarium niestety różni się często od prawdziwej, wielkiej wody ;)

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam tak. Czy ktoś miał już miał do czynienia w swoim akwarium z takim zielonym nalotem. Przeczytałem oba fora - raczej dokładnie- i nie bardzo znalazłem podobny przypadek. Ciekawostka jest taka, że u mnie ten nalot jest po prawej stronie akwa (ułożenie skały to dwie "góry") a po lewej tylko od strony szyby. Na tą stronę co jest nalot skierowana jest pompa o wydajności 13 tyś litrów, wcześniej była 6tyś.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, dziś zauważyłem, że nalot jakby przyspieszył pokrywanie skały:(. Nie wiem co robić, czy zaciemnić zbiornik na jakiś czas? Kurcze nikt naprawdę nie miał tego nalotu?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno, czy sól stosowana do ballinga ma tu znaczenie. Moja jest niestety zbrylona, nawet nie zbrylona a jest jedną bryła :/. Przed warzeniem muszę ją skrobać, czy ma to jakiś negatywny wpływ na akwa?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi