Skocz do zawartości
thcskiba

Pompy Ati a palenie tytoniu :)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie ten krotki filmik pokazuje jakie dzialanie ma palenie tytoniu na dzialanie pomp z wirnikiem tzw zylkowym

na filmiku pompa ze stajni Ati montowana seryjnie w buble kingach :mrgreen:

pompa aquabee tez z takim wirnikem zachowuje sie podobnie

wiec jesli ktos ma takowy sprzet jeszcze przed modernizacja niech sie zastanowi nad przerobka

Ati oczywiscie w nowym modelu chyba to rozwiazala i dolozyla zbiorniczek na wegiel ale wszystkie starsze modele nie mialy go wiec jesli u kogos w domu sie pali papierosy fajke lub ziolo radze dolozyc komore z weglem aktywowanym napewno wplynie to pozytywnie na dzialanie odpieniacza

Filmik 1

Filmik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi ladne jaja , reakcja zachodzi i gasi piane , powinno byc z dopiskiem w tych starych modelach "albo rybki albo papierosy " :) ciekawe ilu palaczy rzucilo by palenie dla akwarium :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, to teraz powiedzcie mi czemu pompa dostaje po d*pie, przecież po karmieniu ryb czy korali tez jest taka reakcja, i co wtedy tez pompa dostaje po grzebiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie pompa ?

Zachodzi reakcja która gasi pianę, tak jak Zbyszek wspomniał, ale tylko reakcja chemiczna...

Ja nie wiem ja się nie znam :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zbiorniczku jest wata, nie wiem czy mozna zastapic weglem, zmniejszy sie doplyw powietrza, a reakcja na karmienie to nieporozumienie :-D

w tego typu odpieniaczach piana jest budowana dlugo i kazda szybka zmiania parametrow dostarczanego powietrza lub zmiana "jakosci" wody powoduje spadek piany - ale cos za cos jak sie nie pali i nie daje ryba jesc, nie misza w baniaku... to dziala super :-D - czyli tylko w godzinach nocnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha racja zizi ale jak sam wiesz na forum ludziska uwazaja te odpieniacze za cos boskiego :-D :-D

konstrukcja jest ok ale wirnik pompy niestety po za krytyka

dlatego wlasnie firma ati wprowadza modernizacje swojego wyrobu i bedzie wkladala inne wirniki podejzewam ze beda wykonane z innego materialu

pozkaze jak juz bede je mial :)

no i zrobi sie maly tescik :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wiadomosc z ostatniej chwili Ati nie zmienia wirnikow :mrgreen: te nowe niestety poszly do kosza ponoc sie odksztalcaly spowrotem wrocili do tych poprzednich i je zmodernizowali zmienili ilosc warstw wlokien hm zobaczymy jak pojdzie ok po niedzieli bede mial a wtedy zobaczymy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety nowe pompy nadal maja stare wirniki czyli firma ati niewiele zdzialala

poczekamy zobaczymy :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi