Skocz do zawartości
Bvc20

Pierwsze w zyciu morskie 450l

Jak Ci sie podoba moje akwarium  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak Ci sie podoba moje akwarium

• Dno
      12
    • Wstrzymuje sie od opini zobacze jak bedzie dalej
      18
    • Moze byc
      3
    • Fajne
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Wczesniej mialem slodkie akwarium okolo 5 lat Tanganika (ksiezniczki z burgundi) , Malawi ostatnie moje pyszczaki okolo 2 lat. Teraz pierwszy raz w zyciu probuje z solniczka.

2604_thumb.attach

2605_thumb.attach

2607_thumb.attach

2608_thumb.attach

2609_thumb.attach

2610_thumb.attach

2611_thumb.attach

2612_thumb.attach

2613_thumb.attach

2614_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz cos więcej o systemie! Masz sumpa, odpieniacz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja z tym tufem. Żeby jeszcze był z jakiegoś działającego baniakai i dłuuuuugo w nim się moczył, a tak nie wiadomo ile i czego uwolni do wody. A później zagwozka: co z tymi parametrami? Żywa skała i tylko żywa skała. Ale to moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skala ktora widzicie to narazie martwa za kilka dni dostaje wode z dzialajacego zbiornika okolo 80 l + 100l z drugiego ze sklepu zoologicznego tez okolo 100l razem 280l dokupie zywej skaly mysle ze jakies 25kg i mam jeden kubelek zywego piasku 20lbs i tak chce zostawic na jakis czas .

Pompa Dual 12000L/H Fish Tank Water Wave Maker Vibration Pump kupilem na ebay przyjdzie lada dzien narazie do poruszania wody bede uzywal fluval fx5

w przyszlosci chce miec sumpa ale musze go zrobic na zamowienie bo moje akwarium nie jest do niego przystosowane.mysle ze zrobie splyw do lewej szafki gdzie bedzie filtr sump potem rura polacze dwie szafki i do drugiego akwarium wloze skimer . nie wiem jak dlugo bede czekal ale napewno do czasu jak ozyje wszystko

2615_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda mi to na drążony wapień, jeśli to prawda, to pozbądź się przynajmniej większej jego części. Może ze 2-3 kawałki, to jeszcze, ale bazować na tym nie polecam, przynajmniej na początku.

Sam się porwałem na 100kg tego CUDU, i zawala mi teraz trawnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś kupiłem do akwarium (słodkowodnego), bo córce się podobał, figurkę żółwia. Efektem było prawie całkowite załamanie zbiornika. Proszę się nie śmiać dKH miałem 36, a najgorsze to, że nie od razu zajarzyłem co jest powodem (figurka była kupiona w sklepie zoologicznym). Wystarczyło żółwia eksmitować i po miesiącu i kilku podmianach wróciło wszystko do normy. Od tego czasu nie stosuję żadnych wynalazków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze na 50 klgramow mam wapienia 5 reszta to skala wulkaniczna i doloze jeszcze 25 klogramow zywej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być fajne akwarium, moim skromnym zdaniem, daj samą żywą skałę i będziesz miał dobry start, i przyszłość tego akwarium.

Jeśli możesz, to daruj sobie te wapienie i skałę wulkaniczną, to jest rafa, żywej skały potrzeba.

I od razu, żeby była porządna cyrkulacja i odpienianie.

Dokładanie co chwila czegoś, a to więcej cyrkulacji, a to potem sump, a to jeszcze coś będzie powodowało ciągłe zmiany.

A tu potrzeba stabilizacji, najlepiej skompletować sprzęt i urządzić od razu tak jak ma być, akwa morskie to delikatny system nie lubi zmian. Ten fluval to żadna cyrkulacja trzeba się z nim pożegnać i zapomnieć o słodkowodnych patentach, czas najwyższy ;-)

Poczytaj jaka ma być cyrkulacja w morskim, nie ma sensu kisić skały w takiej cyrkulacji, ale to tylko moje zdanie zrobisz jak będziesz chciał. pozdrawiam i życzę udanej walki z tym wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza woda 80l starej od kolegi i około 250 świeżej nie wiem dlaczedo tak mentna ale moze to tak samo jak w slodkim akwarium jutro bedzie ok i dokupilem 10 kilo żywej skaly

2670_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może być fajne akwarium, moim skromnym zdaniem, daj samą żywą skałę i będziesz miał dobry start, i przyszłość tego akwarium.

Jeśli możesz, to daruj sobie te wapienie i skałę wulkaniczną, to jest rafa, żywej skały potrzeba.

I od razu, żeby była porządna cyrkulacja i odpienianie.

Dokładanie co chwila czegoś, a to więcej cyrkulacji, a to potem sump, a to jeszcze coś będzie powodowało ciągłe zmiany.

A tu potrzeba stabilizacji, najlepiej skompletować sprzęt i urządzić od razu tak jak ma być, akwa morskie to delikatny system nie lubi zmian. Ten fluval to żadna cyrkulacja trzeba się z nim pożegnać i zapomnieć o słodkowodnych patentach, czas najwyższy ;-)

Poczytaj jaka ma być cyrkulacja w morskim, nie ma sensu kisić skały w takiej cyrkulacji, ale to tylko moje zdanie zrobisz jak będziesz chciał. pozdrawiam i życzę udanej walki z tym wszystkim.

Popieram w 100% święta raciaaaaaaaaaaaa również pozdrawiam i miłego kompletowania sprzętu :);):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nastepne pytanie jezeli o swiatlo halogeny musza byc specjalne czy moge kupic obojetnie jakie lampy (i wymienic zarniki , i czy jest to konieczne ) jesli maja byc specjalne to jakie . Nastepnie co powinienem kupic nastepne moze skimer . filter ro i sol juz mam , dzieki temu mam wode ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musza byc metalohalogeny (hqi). Zarniki i o temperatuze barwowej od 10tys kelvinow wzwyz-wedle gustu. Jak nie masz kasy na firmowe-specjalnie do akwarium- to kup na razie przemyslowe, na allegro bedzie najtaniej. Chociaz radzilbym ci zastosowac odblysniki lumenarc i stateczniki elektroniczne.

Radze ci jak najszybciej kupic odpieniacz i pompy cyrkulacyjne o mocy takiej zeby calosc wody w akwarium byla przerabiana ok 30-50x na godzine (w zaleznosci co chcesz trzymac).

I najwzniejsze-wywal ten wapien i zostaw sama skale, ew ceramike zanim bedziesz mial boisko pilkarskie zamiast rafy w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego, zacząłeś - że tak się wyrażę - od d*py strony. Odpieniacz, oświetlenie i cyrkulacja to podstawowe rzeczy od których powinieneś zacząć.

W każdym razie życzę powodzenia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oswietlenie dzis kupilem narazie za rada przemyslowe bede w akwarystycznym sklepie to kupie zarniki narazie wlaczylem te ktore tam byly troche zolte swiatlo pompa przyjdzie lada dzien kupilem na ebay 12kl/h z dwoma dyszami a odpieniacz w piatek ale tez nie wiem czy kupic zewnetrzny czy wewnetrzny w przyszlosci za jakies 2 miesiace naj dalej bede mial sumpa i chce go potem takze uzywac wiec mysle ze wewnetrzny bedzie leprzy .ale czekam na rady moze kupic zewnetrzny a potem jak bedzie sump to wymienic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis kupilem odpieniacz deltec mc-500 nie wiem czy dobrze zrobilem bo przeczytalem ze jest do 300l zbiornika jak ktos moze mi powiedziec czy to wystarczy ? jak nie to mysle ze moge jeszcze go oddac , i wpuscilem pierwsze rybki :D blazenka i te niebieska z bajki o nemo + jedna krewetke z czerwonym paskiem na grzbiecie + jednego kraba malego w niebieskie paski

2719_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi