Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

rozkodowalem skad sa literki FC w skrocie FC2. to jest od F.CKIN', ale nie wiem skad ta cyfra 2. pewnie jak polamie 2 kolejne nowe megachromy to sie dowiem :good:

przyjme uzywane żarniki do nauki instalacji i deinstalacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a chodzi o te normalne żarniki dwustronne? Jeśli tak, to ja jedną ręką dociskam najpierw żarnik do jednej oprawki (trzymając żarnik za trzonek po drugiej stronie), a drugą ręką uzbrojoną w płaski duży śrubokręt, czy wkrętak, jak kto woli, dociskam blaszkę drugiej oprawki i lekko wsuwam drugi trzonek i gotowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wyciagasz? mi sie dzis nie udalo dwoch sztuk bezinwazyjnie wyciagnac :good: nowki sztuki... ale juz mam reeflux 12000K i kolor mi sie bardziej podoba i na cwiarke wodki zostalo zeby zapic zale;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chwytam za ten płaski kawałek i dociskam w stronę drugiego końca żarnika. Nie potrzebuje żadnego wkrętaka. Zakładam w ten sam sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od siły tych blaszek, w jednych oprawkach mocniej sprężynują, w innych słabiej. Żeby nie wykruszyć porcelanki przy wyciąganiu łapię za trzonek i przesuwam w kierunku przeciwnej oprawki, a blaszkę z oprawki przy trzymanym trzonku odciągam śrubokrętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem się pojawia tylko w przypadku żarników 250W, jak dotąd jedyną lampą w której nie miałem problemu z wydłubywaniem żarnika 25oW FC2 była lampa HQI wyprodukowana przez AQUAEL.

Myślę że nie jestem jedynym który wymianę żarników FC2 250W kojarzy z czymś przykrym, dlatego też staram się używać tylko lamp z gwintem E40. Szczególnie że w tej chwili pod to mocowanie mamy naprawdę duży wybór.

Przy wymianie żarnika warto dać lampie dobrze wystygnąć i mieć odpowiedni cienki śrubokręt.

Pozdrawiam

Łukasz Kur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi