KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 rozkodowalem skad sa literki FC w skrocie FC2. to jest od F.CKIN', ale nie wiem skad ta cyfra 2. pewnie jak polamie 2 kolejne nowe megachromy to sie dowiem :good: przyjme uzywane żarniki do nauki instalacji i deinstalacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 hehe, a chodzi o te normalne żarniki dwustronne? Jeśli tak, to ja jedną ręką dociskam najpierw żarnik do jednej oprawki (trzymając żarnik za trzonek po drugiej stronie), a drugą ręką uzbrojoną w płaski duży śrubokręt, czy wkrętak, jak kto woli, dociskam blaszkę drugiej oprawki i lekko wsuwam drugi trzonek i gotowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 a jak wyciagasz? mi sie dzis nie udalo dwoch sztuk bezinwazyjnie wyciagnac :good: nowki sztuki... ale juz mam reeflux 12000K i kolor mi sie bardziej podoba i na cwiarke wodki zostalo zeby zapic zale;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Ja chwytam za ten płaski kawałek i dociskam w stronę drugiego końca żarnika. Nie potrzebuje żadnego wkrętaka. Zakładam w ten sam sposób. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 To zależy od siły tych blaszek, w jednych oprawkach mocniej sprężynują, w innych słabiej. Żeby nie wykruszyć porcelanki przy wyciąganiu łapię za trzonek i przesuwam w kierunku przeciwnej oprawki, a blaszkę z oprawki przy trzymanym trzonku odciągam śrubokrętem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Problem się pojawia tylko w przypadku żarników 250W, jak dotąd jedyną lampą w której nie miałem problemu z wydłubywaniem żarnika 25oW FC2 była lampa HQI wyprodukowana przez AQUAEL. Myślę że nie jestem jedynym który wymianę żarników FC2 250W kojarzy z czymś przykrym, dlatego też staram się używać tylko lamp z gwintem E40. Szczególnie że w tej chwili pod to mocowanie mamy naprawdę duży wybór. Przy wymianie żarnika warto dać lampie dobrze wystygnąć i mieć odpowiedni cienki śrubokręt. Pozdrawiam Łukasz Kur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach