Skocz do zawartości
Jacek56

Czy promienie UV są niezbędne dla koralowców?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czytam sobie różne wypowiedzi dotyczące potrzeby promieniowania UV dla koralowców i czegoś tu nie rozumiem.

Swietlówki T5, żarniki HQI nie emitują tego promieniowania, a koralowce rosną i mają się świetnie. Przykładów tak oświetlonych zbiorników na forum jest wiele.

Niektórzy używają paneli LED bez diód UV i koralowce bieleją, brązowieją. I wskazują jako przyczynę brak promieniowania UV.

Czy to jest rzeczywiście przyczyna?

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietlówki T5, żarniki HQI nie emitują tego promieniowania, a koralowce rosną i mają się świetnie. Przykładów tak oświetlonych zbiorników na forum jest wiele.

Cześć.

Skąd masz informacje o tym, że HQI i T5 nie emitują promieniowania UV ( promieniowania ultrafioletowego)? Prosiłbym o źródło.

Jeżeli chodzi o relacje UV a koralowce to każdy akwarysta podziwia je na co dzień - pigmentacja koralowców. Najprawdopodobniej u większości korali "kolor", czyli specjalne barwniki, pełnią rolę filtra wyłapującego nadmiar promieniowania UV.

O wpływach braku UV nie wiem nic, niemniej wyciągając wnioski z tego co wyżej na pewno odbiłoby się to na wybarwieniu korali. Czy na czymś jeszcze? Ktoś pewnie wie, jednak np. dla ludzi promieniowanie jest konieczne do życia w zdrowiu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mocno się zastanawiam nad tym brakiem UV w starszych modułach. Mam moduły rev. (czy ver.) 2, gdzie nie ma diód UV. Przystopowałem ostatnio z opiniami nt tych lamp, bo tak myślę, że te dwa miesiące to może za krótko. Mija jednak miesiąc kolejny świecenia tylko LED-ami i widziałeś Jacku moje akwarium - nic nie bieleje, no chyba, że Hydnophora da czadu. Nie wiem, co mam myśleć. Teoria mówi - UV być musi do prawidłowego "funkcjonowania" koralowców, praktyka... jak narazie co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie mocno się zastanawiam nad tym brakiem UV w starszych modułach. Mam moduły rev. (czy ver.) 2, gdzie nie ma diód UV. Przystopowałem ostatnio z opiniami nt tych lamp, bo tak myślę, że te dwa miesiące to może za krótko. Mija jednak miesiąc kolejny świecenia tylko LED-ami i widziałeś Jacku moje akwarium - nic nie bieleje, no chyba, że Hydnophora da czadu. Nie wiem, co mam myśleć. Teoria mówi - UV być musi do prawidłowego "funkcjonowania" koralowców, praktyka... jak narazie co innego.

Dwa miesiace to okres w którym może nie być jeszcze widać problemu z brakiem UVA. Czy na Twój zbiornik pada czasmi światło dzienne, no doświetla je z okna? Jednak UVA jest niezbędne dla zooksantheli, (czy jak sie to pisze) i przy jego neidoborze koralowiec w końcu zdgeneruje zooksantele. Moze to trwac miesiącami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracając do tematu. Znalazłem artykuł, w którym autor D.Riddle porównuje warunki panujące na rafie i w akwarium : http://www.advancedaquarist.com/2009/7/aafeature2/view?searchterm=uv-a%20radiation

Po przeprowadzonych pomiarach napisał, iż poziom promieniowania z T5 był poniżej limitu detekcji instrumentu pomiarowego.

Czyli teoretycznie jeżeli promieniowanie UV jest niezbędne to w zbiornikach oświetlonych tylko przez T5 koralowce nie powinny pięknie rosnąć, a tak nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi