Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 Witam. Długo się przymierzałam ale w końcu jest. Dlaczego Reef Max ? Otóż w miarę estetyczny , mały i myślę ,że wystarczający żeby się sprawdzić czy poradzę sobie z prowadzeniem morskiego zbiorniczka. Duży wpływ na założenie przeze mnie solniczki miała forumowa Nika gdyż patrząc na przełomie dwóch lat jak poszerza swą wiedzę w tym temacie a jej akwarium staje się coraz piękniejsze postanowiłem stawić czoła wyzwaniu Co do zestawu to wyrzuciłem te oryginalne waty na patykach i w te miejsce włożyłem pompę obiegową AquaBee 2000 do niej lock-line z trójnikiem i pompkę Eheim 650l/h nie widoczną na zdjęciu żeby był ruch wody za skałkami które w górnej partii dotykają do tylnej szyby. Żeby w tak wąskim zbiorniku stworzyć wrażenie perspektywy żeby powstał trzeci i nawet czwarty plan musiałem ze skałami w górnej partii odjechać maksymalnie daleko od przedniej szyby. Koszyki służące do wkładów filtracyjnych wypełniłem żywą skałą plus Chemi Pure Elite. Podłoże stanowi 18 kg Nature's Ocean Bio-Activ Live Aragonite Natural White. Skały w akwarium jest 14 kg. Posiadam już kraba pustelnika którego dostałem schowanego w żywej skale C. elegans jak również małża prawdopodobnie Spondylus varius widoczny na trzecim zdjęciu. Zdjęcia marnej jakości robione telefonem poza tym pompa mi puszcza masę małych bąbelków co mam nadzieję ,że minie a jak nie to będę myślał nad rozwiązaniem. Wszelkie rady i uwagi mile widziane. [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 czekamy na rozwój akcji, powodzenia;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 i super! powinno być dobrze - woda i skała z działającego zbiornika + cierpliwość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 cierpliwość Gdzie to można kupić ,dostać lub pożyczyć ? :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 jaką masz grubość piasku, bo wydaje mi się że zbyt grubo lub tylko takie wrażenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 jaką masz grubość piasku, bo wydaje mi się że zbyt grubo lub tylko takie wrażenie. Około 6 cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 no to ok, ja mam u siebie do 4-5cm max Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2009 Seweryn to jak ja mam kilkanascie cm piasku to mam za duzo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2009 Seweryn to jak ja mam kilkanascie cm piasku to mam za duzo? no pewnie że masz za dużo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Oto mój pierwszy grzybowieniec i rdzawy nalot który mam nadzieje ,że zejdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Nalot jak na dojrzewanie i tak niezbyt okazały :good: Ostrożnie z wprowadzaniem życia, niech się w zbiorniku wszystko uspokoi zanim zaczniesz szaleć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Nalot jak na dojrzewanie i tak niezbyt okazały Ostrożnie z wprowadzaniem życia, niech się w zbiorniku wszystko uspokoi zanim zaczniesz szaleć Staram się powstrzymywać jak mogę choć to nie łatwe :good:, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Mariusz, słyszysz??? @ocelocik, może ja za cicho krzyczę bo mnie nie słucha :good: liczymy, że dojrzewanie będzie łagodniejsze bo i woda i skała z działających zbiorników, ale gardło sobie starłam na tłumaczeniu/proszeniu - "CZEKAMY" i co? i rhodatis w zbirniczku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 i co? i rhodatis w zbirniczku :good: Niewiny malutki rhodatis a Ty się go czepiasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2009 Przybyło zwierzaczków a w akwarium coraz czyściej ,okrzemki czy cokolwiek to było już prawie ustąpiło. [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2009 Jeszcze mam takiego oto zwierza. Poza tym w akwarium pięknie ,widno i czyściutko czego nie widać na zdjęciach gdyż są robione jakże profesjonalnym SE W995 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2009 Faktycznie, kilka tych ricordei przywiozłeś. i salariasek pięknie się prezentuje. Mariusz, nie opowiadaj jak wygląda reszta, tylko wklejaj fotkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2009 no kilka rikordei przywiozłeś te dwie to zapewne z acropory, sztos kolor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach