Skocz do zawartości
UNSU

sps problem;/

Rekomendowane odpowiedzi

siema coś mi spsy się sypią;/ po krótce opisze; tydzien temu mocno grzebałem po czym czerwony talerz okrył się brązowym nalotem poczym zbielał i się wylogował, montipora zielona zaszła częściowo podbnym brązowym nalotem;/-czy to wina cyrkulacji?? ale to nie koniec;/, kolejna fajna fioletowa acropora ma zbielałe czubki a fioletowy talerz zaczoł bieleć w jednym miejscu i się to posuwa jak zlodowacenie;( a jeszcze seriatopora -zbielały jej ramiona i zrobiły się cieniutkie;/

oto moje parametry:

kh-8 jbl

ca- 470 tropic marine

mg-1120 tropic marine

no3-1 jbl

reszty nieznam;/ nasuwa mi sie jeszcze kłopot z oświetleniem;/ a mianowićie padły mi dwa stateczniki 2x24 i 2x39 i zostały 3x 39(blue, KZ NG, ati White) wcześniej niestety jechałem przez pewien czas na starych świetlówkach ale te są new

jakieś sugestie ? podpowiedzi?

Z góry dzieki Pozdrawiam JAcek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na marginesie dodam że używam tropic marine bio a temperatura jest 26,5-27,5C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcia korali, bo trudno coś na podstawie opisu podpowiedzieć.

Miałem kilka dni temu poważny problem z kilkoma koralami, ale szybka reakcja z mikroelementami, magnezem, ozonem, pokarmem i wygląda na to że problem zażegnany.

Jak na mój gust to masz stanowczo za mało magnezu, jeśli oczywiście ten test JBL pokazuje ci właściwą wartość.

Samo grzebanie i wzruszenie syfu ze skał nie powinno mieć aż takiego wpływu na korale, ja robiłem przekładanie całej zawartości 2x w ciągu 48h i z tego powodu nie padło nic.

Problem ze światłem miałby długofalowy wpływ, nie otwierały by się, słabo rosły, powoli marniały. Po tak gwałtownej reakcji doszukiwałbym się problemów z wodą. W naturze występują dni pochmurne, nawet przez tydzień potrafi być sztorm i niebo całkowicie zachmurzone.

Sprawdź uziemienie lampy, czy czasem nie masz przebicia do wody, następuje wtedy hydroliza i to też może mieć bardzo poważne konsekwencje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekie dzięki Tomajk wydaje mi się, że był problem z parametrami wody. Dodałem koral ABC i magnez dodałem dodatkowo, no i podmianka. na straty poszły dwa spodeczki(czerwony i fioletowy malukie talerze ale boli), a pozatym wszystko gra i buczy wszystkie korale kwitną nawet te co leciały od góry. tylko że pojawił się paskudny nalot fioletowy na samym piachu i od tygodnia wraca;/-to od zadużej ilości suplementów?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi