Skocz do zawartości
balon

Rzeznia,bez komentarza

Rekomendowane odpowiedzi

Mówimy tu o samym sposobie pozyskania takiego zwierza, nie jest to masowa rzeź jaką przedstawia ten film, jeśli naprawdę ktoś podchodzi z rozumem do takiego kawałka mięsa, to wcale nie jest ten dzik bez szans, a przede wszystkim nie cierpi tak strasznie nim skona, bo kula odpowiednio umiejscowiona kładzie zwierzaka na miejscu bezboleśnie prawie. Często nawet inne nie zauważą braku towarzysza gdy po krótkiej ucieczce zatrzymają się gdzieś w zagajniku.

Nigdy nie byłem zwolennikiem polowań zbiorowych, choć wielu uważa to za kwintesencję samego polowania. Moim zdaniem jest to coś bardzo zbliżonego do tego co widzieliśmy na tej nieszczęsnej plaży.

Jak jednorazowo 100 delfinów w łeb obrywa to beeee , a jak przez cały rok w lasach cichaczem tysiące zwierząt padają to ok.teehee.gif Ja nie pochwalam tego w jaki sposób zabijane są te delfiny, ale zabijanie to zabijanie i nic tego nie zmieni.

Ogólnie fajny wykład o tym polowaniu , to zdanie najbardziej mi sie podoba " Często nawet inne nie zauważą braku towarzysza gdy po krótkiej ucieczce zatrzymają się gdzieś w zagajniku." takie obrazowe i z punktu widzenia dzikathumbsup.gif

Pozdrawiam wszystkich mięsożerców i warzywo jadów yes.gif

'

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kolejnym wcieleniu może będziecie mieli "szansę" ocenić jak to jest z punktu widzenia "jedzenia" :D

Codziennie na drogach całego świata ginie kilka tysięcy ludzi, ale gdy rozbije się samolot z niespełna setką na pokładzie to mamy tragedię narodową.

Nie chcę bronić tu oczywiście żadnej formy polowania, dla tego też od długiego czasu nie poluję, zmieniłem podejście, teraz "poluję" z aparatem, zaletą jest to, że tego samego zwierzaka mogę "ustrzelić" kilkakrotnie bez szkody dla niego.

Wiem co widać na celowniku broni myśliwskiej, tak w nawiasie mówiąc to kolimatory stosuje się bardzo rzadko i to tylko w broni gładkolufowej i nie wiele to tak naprawdę pomaga w lesie szczególnie jak pogoda deszczowa. Jest też takie przysłowie NIE POMOŻE STRZELBA KRUPPA JAK JEST STRZELEC d*pa :D dobremu myśliwemu wystarczy muszka i szczerbinka, na zbiorowych zresztą inaczej nie można, tylko otwarte przyrządy celownicze.

Porządna luneta Swarowskiego 3-6/50 nad lufą kalibru 30-06 lub 308WIN (najpopularniejsze) jest zdecydowanie lepsza od sportowych zabawek. Tam są pociski typu DUM DUM czyli nie mają pełnego płaszcza, taki pocisk zabija a nie okalecza.

Z taką amunicją jak na fotce wyżej to tylko na strzelnicę sportową, do polowania energia uderzenia musi mieć minimum 1500J (30-06 ma ponad 2600 na 100m od lufy). inne metody są u nas niedozwolone, co oczywiście nie przeszkadza niektórym "specom" zakładać wnyki i dobijać konające z wycieńczenia zwierzęta siekierą.

Jestem wrogiem takiego postępowania, ale jem mięso, wiem jaka jest rzeź w ubojniach dla tego napisałem, że człowiek jest najgorszym zwierzęciem na tej ziemi, ale tak już jest, z tym się urodziłem i tego nie zmienię. Ale miałem możliwość nieprzykładania własnej ręki do zabijania zwierząt dzikich i skorzystałem z tego.

Samo trzymanie zwierzęcia na celowniku to nie to samo co pociągnięcie za spust, byłem przez parę lat na może i 100 polowaniach wiem doskonale jakie są szanse, strzelnica to jest całkiem co innego.

Jeszcze raz powtórzę, bo może mnie ktoś nie zrozumiał, LEŚNICZY NIE SPRZEDAJE ZWIERZYNY, NIE JEST TEŻ MYŚLIWYM Z RACJI WYKONYWANEGO ZAWODU. To że gro leśniczych wstąpiło do PZŁ i polują to jest co innego, w naszym kraju każdy nie karany za kłusownictwo w pełni praw obywatelskich może zostać myśliwym.

Ja już kończę bo to do niczego dobrego nie prowadzi, każdy z nas jest zbulwersowany widokiem tych nieszczęsnych delfinów a gada to samo tylko w inny sposób, nie ma co przekonywać, że moglibyśmy to czy tamto, jest źle a będzie jeszcze gorzej, puki co żyjemy i jeść co trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi