Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 W topicu tomajk-a odnosnie bielenia korali andrniew poruszyl temat kąpania korali. Przyznam sie z reka na sercu ze pierwszy raz slysze o takiej czynnosci moze ktos z doswiadczonych akwarystow bardziej przyblizy mi ten temat, jak to się robi i czego używać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Mariusz na takie rzeczy trzeba uważać , bo łatwo wprowadzić plage do zbiornika , ale pozbyć się to już nie tak łatwo. Polecam kąpięl w preparacie Kenta tech-d , a montipory dodatkowo w nadmanganianie potasu. Jesli nie masz tech-d to przynajmniej w płynie lugola oczywiscie rozcięńczonym . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 andrniew a możesz napisać coś więcej nt kąpieli? Konkretnie to chodzi mi o proces - czyli przynoszę nowy koral ze sklepu i czy najpierw aklimatyzacja czy z torby prosto do kąpieli i dopiero aklimatyzacja? Nie wszyscy mają akwaria kwarantannowe więc kolejne pytanie dotyczy ponownej kąpieli po 14 dniach (pisałeś o tym w innym wątku). Czy jeśli wpakowałem korala prosto do docelowego akwa to i tak powtarzać taką kąpiel po 2 tygodniach? Czy kąpiesz wszystkie korale jakie trafiają do Ciebie? Czy tylko te z niepewnego źródła? No i jak dokładnie przebiega taki proces kąpieli :-) czyli ile czasu, itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Cześć. Ja polecam TM Pro Coral Cure, skutecznie usuwa dorosłe formy większości pasożytów. Jeżeli wiemy o zagrożeniu np. wirkami czy innymi płazińcami możemy zastosować levamisol ( przy 10% levamisolu 1ml na 2l wody na ok. 15 minut dla SPSów), tyle że on o wiele bardziej irytuje korale ( przy większej skuteczności). Jeżeli chodzi o źródło korali a ew. odkażanie. Jeżeli bierzemy od "pewnego" akwarysty, którego znamy i wiemy, że prawie na pewno nie ma żadnych problemów ze zbiornikiem to odkażanie nie jest koniecznością. Jeżeli bierzemy korala ze sklepu, szczególnie jeżeli jest to import, to zdecydowanie wypadałoby coś z tym zrobić. Bez kwarantanny nie ma co kąpać korali po dwóch tygodniach. Jak czegoś nie zabiliśmy za pierwszym razem ( np. cysty, przetrwalniki czy jajeczka) to cześć mogła się już wykluć i poprzeskakiwać na inne korale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 andrniew a możesz napisać coś więcej nt kąpieli? Konkretnie to chodzi mi o proces - czyli przynoszę nowy koral ze sklepu i czy najpierw aklimatyzacja czy z torby prosto do kąpieli i dopiero aklimatyzacja? Nie wszyscy mają akwaria kwarantannowe więc kolejne pytanie dotyczy ponownej kąpieli po 14 dniach (pisałeś o tym w innym wątku). Czy jeśli wpakowałem korala prosto do docelowego akwa to i tak powtarzać taką kąpiel po 2 tygodniach? Czy kąpiesz wszystkie korale jakie trafiają do Ciebie? Czy tylko te z niepewnego źródła? No i jak dokładnie przebiega taki proces kąpieli :-) czyli ile czasu, itp. Przy kąpieli w tech D , zgodnie z instrukcją czyli ok 7 min , jesli używasz płynu lugola 2% to 25 kropli na 2l wody ze zbiornika i moczyć ok 20 min. Montipory : pół tabletki nadmanganianu potasu na 2 l wody ze zbiornika i trzymać 2 h , po dwóch tyg powtórka ( konieczne ) żeby zabić wyklute larwy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 andrniew Co z koralami w tym czasie ? czy osobny baniak z własną filtracją ? może gdzieś w refugium czy sumpie wystarczy. Czy ewentualne paskudztwo może przenieść się do głównego baniaka wraz z wodą powrotną ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 andrniew a jak z aklimatyzacją? Przed czy po kąpieli? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Ja najpierw aktimatyzuje, a potem tuz przed wlozeniem do akwarium 7 min w Tech-d. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Jasne ,że kąpiel to ostatni etap aklimatyzacji przed włożeniem do zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Jasne ,że kąpiel to ostatni etap aklimatyzacji przed włożeniem do zbiornika. Protect - 2 weeks with one bath on the start and one at the end. Best regards Hans-Werner Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach