Skocz do zawartości
Mariusz

Kąpiele korali

Rekomendowane odpowiedzi

W topicu tomajk-a odnosnie bielenia korali andrniew poruszyl temat kąpania korali. Przyznam sie z reka na sercu ze pierwszy raz slysze o takiej czynnosci moze ktos z doswiadczonych akwarystow bardziej przyblizy mi ten temat, jak to się robi i czego używać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz na takie rzeczy trzeba uważać , bo łatwo wprowadzić plage do zbiornika , ale pozbyć się to już nie tak łatwo.

Polecam kąpięl w preparacie Kenta tech-d , a montipory dodatkowo w nadmanganianie potasu. Jesli nie masz tech-d to przynajmniej w płynie lugola oczywiscie rozcięńczonym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrniew a możesz napisać coś więcej nt kąpieli?

Konkretnie to chodzi mi o proces - czyli przynoszę nowy koral ze sklepu i czy najpierw aklimatyzacja czy z torby prosto do kąpieli i dopiero aklimatyzacja?

Nie wszyscy mają akwaria kwarantannowe więc kolejne pytanie dotyczy ponownej kąpieli po 14 dniach (pisałeś o tym w innym wątku). Czy jeśli wpakowałem korala prosto do docelowego akwa to i tak powtarzać taką kąpiel po 2 tygodniach?

Czy kąpiesz wszystkie korale jakie trafiają do Ciebie? Czy tylko te z niepewnego źródła?

No i jak dokładnie przebiega taki proces kąpieli :-) czyli ile czasu, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Ja polecam TM Pro Coral Cure, skutecznie usuwa dorosłe formy większości pasożytów. Jeżeli wiemy o zagrożeniu np. wirkami czy innymi płazińcami możemy zastosować levamisol ( przy 10% levamisolu 1ml na 2l wody na ok. 15 minut dla SPSów), tyle że on o wiele bardziej irytuje korale ( przy większej skuteczności).

Jeżeli chodzi o źródło korali a ew. odkażanie. Jeżeli bierzemy od "pewnego" akwarysty, którego znamy i wiemy, że prawie na pewno nie ma żadnych problemów ze zbiornikiem to odkażanie nie jest koniecznością. Jeżeli bierzemy korala ze sklepu, szczególnie jeżeli jest to import, to zdecydowanie wypadałoby coś z tym zrobić.

Bez kwarantanny nie ma co kąpać korali po dwóch tygodniach. Jak czegoś nie zabiliśmy za pierwszym razem ( np. cysty, przetrwalniki czy jajeczka) to cześć mogła się już wykluć i poprzeskakiwać na inne korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
andrniew a możesz napisać coś więcej nt kąpieli?

Konkretnie to chodzi mi o proces - czyli przynoszę nowy koral ze sklepu i czy najpierw aklimatyzacja czy z torby prosto do kąpieli i dopiero aklimatyzacja?

Nie wszyscy mają akwaria kwarantannowe więc kolejne pytanie dotyczy ponownej kąpieli po 14 dniach (pisałeś o tym w innym wątku). Czy jeśli wpakowałem korala prosto do docelowego akwa to i tak powtarzać taką kąpiel po 2 tygodniach?

Czy kąpiesz wszystkie korale jakie trafiają do Ciebie? Czy tylko te z niepewnego źródła?

No i jak dokładnie przebiega taki proces kąpieli :-) czyli ile czasu, itp.

Przy kąpieli w tech D , zgodnie z instrukcją czyli ok 7 min , jesli używasz płynu lugola 2% to 25 kropli na 2l wody ze zbiornika i moczyć ok 20 min.

Montipory : pół tabletki nadmanganianu potasu na 2 l wody ze zbiornika i trzymać 2 h , po dwóch tyg powtórka ( konieczne ) żeby zabić wyklute larwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrniew Co z koralami w tym czasie ? czy osobny baniak z własną filtracją ? może gdzieś w refugium czy sumpie wystarczy. Czy ewentualne paskudztwo może przenieść się do głównego baniaka wraz z wodą powrotną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrniew a jak z aklimatyzacją? Przed czy po kąpieli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja najpierw aktimatyzuje, a potem tuz przed wlozeniem do akwarium 7 min w Tech-d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jasne ,że kąpiel to ostatni etap aklimatyzacji przed włożeniem do zbiornika.

Protect - 2 weeks with one bath on the start and one at the end.

Best regards

Hans-Werner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi